Kronik Mağdur Zihniyeti: Neden Bazı İnsanlar Tüm Günlerini Şikayet Ederek Geçirir?

Kronik mağdur zihniyetine sahip olan insanlar, bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemişlerdir ve bunu istedikleri şeyi elde etmek için kullandıklarının farkına varmazlar.
Kronik Mağdur Zihniyeti: Neden Bazı İnsanlar Tüm Günlerini Şikayet Ederek Geçirir?
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kronik mağdur zihniyetinden muzdarip birini tanıyor musunuz? Bunun pek çok nedeni vardır. Bununla birlikte, bu nedenlerin hepsi bu tür kişilerde görülen ortak özelliklere yol açar.

Kronik mağdur zihniyetinden muzdarip kişiler, diğer özelliklerin yanı sıra, kendi problemlerini çözme veya kendi hatalarını tanıma yetenekleri olmayan, başkalarının yardımına bağlı olarak yaşayan ve genellikle kendilerinden çok emin olmayan kişilerdir.

Mağdur zihniyetinin psikolojik bir durumun olası bir belirtisi olduğu düşünülmektedir. Bunun nedeni, böyle bir duruma sahip olan kişilerde daha yoğun şekilde kendini göstermesidir. Sadece kendi yaşam tarzlarını etkilemez, aynı zamanda çevrelerindeki insanlara da etki eder.

Hepimizin bir noktada, gerçek anlamda zor anlarla yüzleşmesi gerekir. Hepimiz, birilerinin bizi incitmeye çalışması yüzünden ya da kendi kötü kararlarımız sonucu böyle bir duruma geldiğimiz için mağdur olmuşuzdur. Bizi her geçen gün daha iyi yapan şey ise iyi düşüncedir. Bununla, herhangi bir durumun üstesinden gelebilir ve devam edebiliriz.

Ne yazık ki, herkes bunu yapma yeteneğine sahip değildir. Bunun yerine, kendilerini bir olumsuzluk dalgasına sokarak hayatlarının geri kalanı için “kendi kurbanları” haline gelirler.

Mağdur zihniyetine sahip bir insan nasıl davranır?

arkadaşına destek olan kadın

Bu tür birini tanımak kolaydır. Sadece yüz ifadelerine, kötü yürüyüş duruşuna ve sürekli karamsar ses tonuna dikkat etmek yeterli olacaktır.

  • Başlarına gelen bir şeyi bir çeşit lanet veya bir başkasının suçu olarak görerek haklı çıkmaya çalışırlar.
  • Sonuç olarak, çevrelerindeki insanlara yabancılaşana kadar mağdur zihniyetlerini arttırırlar.
  • Acı veya kıskançlık gibi duygulara tutunurlar ve kendi talihsizlikleri ile herhangi bir sorumluluk almaktan kaçınırlar.

Kronik mağdur zihniyetine sahip birinin en belirgin özelliklerinden bazıları şunlardır:

1. Yardım eksikliğinden ötürü başkalarını suçlarlar

Çoğu zaman, başkalarından yardım almadıklarında hüsrana uğrarlar. Kendi yeteneklerine güvenmezler ve kendi sorunlarını çözebilecek düzeyde değillerdir. Genel olarak, her şeyi büyük bir tiyatroya dönüştürmeye eğilimlidirler.

2. Bilinçsizce gerçekleri manipüle ederler

rahatsız çift

Sorunlarının arkasındaki gerçek hikayenin ne olduğu önemli değildir. Onlar, her zaman gerçekleri manipüle etmenin bir yolunu ararlar, böylece bu bir başkasının hatası olur ve asla kendilerinin değildir. Bu, kendilerinin hissettikleri gibi, mağdur zihniyetleriyle doğal olarak yaptıkları bir şeydir.

3. Sınırlı öz eleştiri sergilerler

Kronik mağdur zihniyetine sahip insanlar iyi niteliklerini tanıyamasalar da, eylemleri konusunda kendilerini eleştirebilirler. Ancak, bu sadece bir başkasının suçu olduğunu kanıtlamanın bir yolu olabilir. Her şeyin sonunda, yine kurban zihniyetleri kendi kendini eleştirme yeteneklerini oldukça sınırlı hale getirir.

4. Hayal güçleri talihsizlik üzerine yoğunlaşır

iki kadın ve tuttukları bitki

Bu tip bir insan dünyanın bir eziyet olduğunu ve geleceğinde hiçbir şeyin iyi gitmeyeceğini hayal eder. Bu konuyu da diğer insanlarla konuşmaktan hoşlanırlar. Bütün bunlar, çarpık gerçeklik görüşünden kaynaklanır.

5. Bilinçsizce manipüle ederler

Bu durumda ise, ihtiyaç duydukları anda ihtiyaç duydukları yardımı alabilmenin tek yolu olan şantaja başvururlar. Bu nedenle, diğer insanların zihinleri üzerinde çalışarak, her zaman kendilerini mağdur durumuna getirirler. Daha sonra, bir kaza ya da talihsizlik geçirdiklerinde, gerideki diğer insanlar kendini sorumlu hisseder ve o insana yardım sağlar.

6. Bir sorun hiç bitmeyen bir probleme dönüşü

kronik mağdur

Kronik mağdur zihniyeti, zamanla daha da kötüye giden bir sorundur. Talihsizlikleri ve şikayetleri alışkanlık haline gelir. Bu bize umutsuzluk ve hayal kırıklığı hissettirebilir ve her şey duygusal bir yük haline gelir.

Bu noktada bazı insanlar kendi yaşamlarının kurbanları haline gelir ve bir çıkış noktası bulamazlar. Eğer bu sizin durumunuz ya da tanıdığınız birinin durumundaysa, biraz yardım almayı düşünün. Sonuçlara hayran kalacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • José María Perceval. (2008). Víctimas y verdugos. Realidad y construcción de la víctima y el victimismo. Universitat Internacional de la Pau. Recull de ponències, Nº. 22, 2008 (Ejemplar dedicado a: XXII edició. Processos de pau. Sant Cugat del Vallès, Juliol 2007), ISBN 978-84-61-16996-2, págs. 201-212. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2794465
  • Pilar San Juan Sanz. (2015). PLAYING RUSSIAN ROULETTE (A CASE ABOUT BORDERLINE PERSONALITY DISORDER AND ALCOHOL AND COCAINE DEPENDENCE). Revista de Patología Dual. https://patologiadual.es/docs/revista/pdfs/2015_6.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.