İlişkinizde Asla Tolere Etmemeniz Gereken 7 Şey

Bu toksik davranışları bir ilişkinin başında tanımlamayı öğrenmek ve göz ardı etmemek çok önemlidir, zira bunlar sürekli hale gelebilir ve size psikolojik olarak zarar verebilir.
İlişkinizde Asla Tolere Etmemeniz Gereken 7 Şey

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Partnerinizi ne kadar sevseniz de ilişkinizde asla tolere etmemeniz gereken şeyler olduğunu biliyor muydunuz? Daha fazlası için yazımızı okuyun.

Bir partner sahibi olma kararını aldığımız zaman, mutluluk ve duygularla dolu bir deneyim arayışı içine gireriz.

O kişiye karşı sahip olduğumuz çekim ve sevgi, kendimizi geliştirmek konusunda bizi teşvik eder ve zamanla tamamlanmış hissetmemizi sağlar.

Bununla birlikte, bir noktada bazen bağları güçlendirecek olsa da, gerçekten bu ilişkiye devam etmek isteyip istemediğimizi belirleyebilen zor durumlarla karşılaşabiliriz.

İnişler ve çıkışlar normal olsa dahi ilişkinizde hiçbir bir koşulda tolere etmememiz gereken belirli davranışları ve kötü hareketleri belirlemek oldukça önemlidir.

Bu “duygusal yırtıcılar” her yerdedir ve ne yazık ki korkunç haller içerisine girene kadar onların oyunlarına av olduğumuzun farkına varmayız.

Bu nedenle, ilişkinizde zarar görmek istemiyorsanız, tolere etmemeniz gereken 7 şeyi öğrenmelisiniz.

1. Kontrolcü bir kişilik ilişkinize tolere etmemeniz gereken bir şeydir

tartışan çift

Biriyle ilişki kurmayı kabul ettiğiniz zaman hayatınızı onunla paylaşmak istersiniz, ancak üzerinizde tam kontrol sahibi olduğunu kabul etmek istemezsiniz.

Eğer partnerinizin size ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini, ne şekilde giyinmeniz ya da hangi arkadaşlarınızla zaman harcamanız gerektiğini söylemesine izin verirseniz, muhtemelen zamanla kararlarınız üzerinde tam kontrol sahibi olduğunu düşünecektir.

Bu tür bir ilişkiye devam etmek, benlik saygınızı ve kendi kişiliğinizi geliştirme özgürlüğünüzü yok edebilir.

2. Saldırganlık ilişkinizde asla yer bulmamalı

Dikkat edin!  Şartlar ne olursa olsun fiziksel ya da duygusal açıdan agresif davranışları tamamen reddetmelisiniz.

Sözlü saldırılar ve en kötü senaryo olarak fiziksel istismar, bu kişinin hayatınızda olmaması gerektiğine karar vermek için yeterli kanıtlardır.

Birisi hayatınızdaki şeylerden hoşlanmadığı için huzurunuza saldırırsa ya da sorunları bu şekilde çözebileceğine inanıyorsa, durum daha da kötüleşebilir.

Bu tarz partnerler manipülatiftir ve zayıf yönlerinizi bildikleri için sizi onlarla birlikte kalmaya ikna etmenin yollarını arayacaklardır.

3. Güven eksikliği

kıskançlık

Herhangi bir ilişkinin temel erdemlerinden biri de güvendir.

Bu madde, her iki partnerin de yanlarında bulunan kişiden emin olmasını sağlar ve her zaman birlikte olamasalar da, birbirlerine sahip oldukları bilgisi kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.

Bu olgunun eksikliği, ikisinde birden ya da sadece birinde, boğucu bir kıskançlığa ve sürekli tartışmalara yol açacaktır.

4. Duygusal şantaj

Partnerlerini manipüle etme eğiliminde olan insanlar genellikle karşı tarafın duygularını derinlemesine analiz ederler, böylece bu bilgileri ileride şantaj yapmak için kullanabilirler.

Genel olarak, tüm eylem ve davranışlarını “sizi sevdikleri” için geçerli kıldıkları, toksik bir sevgi kavramı oluşturmaya çalışırlar.

Bu tarz bir şantajla karşı karşıya kaldığınız zaman çok güçlü olmak oldukça önemlidir, zira herhangi bir zayıflık belirtisi onların kontrolü ellerinde tuttuğunu hissetmelerini sağlar.

Dolayısıyla, bu da ilişkinizde asla kabul etmemeniz gereken bir davranıştır.

5. Görünüşünüzle alay etmek

tartışma

Hepimizin fiziksel açıdan kusurları vardır; bu da bizim güvensiz hissetmemize ve ilişkilerimizde ve sosyal ortamlarda sorunlar yaşamamıza neden olabilir.

Bununla birlikte, hayatımızı biriyle paylaştığımız zaman, o kişinin sevmediğimiz yönlerimizi en aza indirmek ve öz saygımız ve kendimize olan güvenimizi geliştirmek konusunda bize yardım etmesini isteriz.

Eğer partneriniz vücudunuz hakkında sizinle dalga geçerse, kilonuz hakkında sizi baskı altına alır ya da kusurlarınızı vurgulayarak sizi kırmaya çalışırsa, bu ilişkiyi sonlandırmalısınız.

Başkalarını memnun etmekle ve onların güzellik hakkında olan klişelerine uymakla yükümlü değilsiniz.

6. Yalanlar

Yalanlar, sadece güvene dair duyguları etkilediği için değil, aynı zamanda manipülasyon araçları oldukları için, ilişkilerin en büyük düşmanlarından biridir.

Bazen beyaz bir yalan söylemek zararlı olmasa da, bunu bir yaşam biçimi haline getirilmek ilişkiyi tamamen yok edebilir.

Yalanlar, sadakatsizlik olarak yorumlanma eğilimi gösterirler ve sık hale geldikleri zaman, bu kişinin kendini tanıttığı insan olmadığını anlamak için bir tetikleyici görevi görebilirler.

7. Küçük düşürmek

ilişkinizde tolere etmemeniz gereken şeyler

Maalesef, bazı insanlar partnerlerini mutlu etmek için her şeyi verirler, ancak karşılığında sadece aşağılanma ve küçük düşürülme görürler.

Eğer partneriniz kim olduğunuza değer vermez, sizi aşağı hissettirmeye ya da başkaları önünde sizinle alay etmeye çalışırsa, yapabileceğiniz en iyi şey onu mümkün olan en kısa sürede terk etmektir.

Onu  bu şekilde hareket etmelerine izin vermek, kendisini üstün hissetmesine neden olur. Böylece istediği zaman size saldırma hakkına sahip olduğunu düşünür.

Partnerinizde  yukarıda belirtilen davranışlardan herhangi birini fark ettiniz mi? Dikkatli olun!

Durumun devam etmesine izin vermeyin, çünkü pişman olabilirsiniz. İlişkinizde karşılıklı saygı  ve mutlu hissetmeniz için  gerekli tüm bileşenler olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Laca Arocena, FA, Mejía Ceballos, JC. DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. Enseñanza e Investigación en Psicología [Internet]. 2017;22(1):66-75. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161006
  • Márquez Otero, X. Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista Intercontinental de Psicología y Educación [Internet]. 2005;7(2):27-42. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=8027020
  • Pacheco, Belem Medina, García, Claudia Reyes, & Zepeda, Tamara M. Villar. (2009). La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Revista Mal Estar e Subjetividade9(4), 1103-1119. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000400003&lng=pt&tlng=es.
  • Pazos Gómez, M, Oliva Delgado, A, Hernando Gómez, Á. Violencia en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista Latinoamericana de Psicología [Internet]. 2014;46(3):148-159. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80533065002

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.