Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve Alkol: Bir Bağlantı Var mı?
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) durumunda, hava yollarında hava akışında yetersiz tıkanıklık vardır ve bu da havanın akciğerlerden dışarı atılmasını zorlaştırır. Kronik alkol tüketiminin kronik obstrüktif akciğer hastalığının doğrudan bir nedeni olduğu gösterilmemiş olsa da, alkol semptomların kötüleşmesinde rol oynayabilir.
KOAH, aşırı çalışan solunum kasları nedeniyle nefes darlığına, nefes tıkanıklığına ve yorgunluğa neden olur. Kronik öksürük ve ağır balgam da yaygın olarak bulunur.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı klinik şüphe ile başlar ve spirometri ile tamamlanır. Bu test, akciğerlerden hava akımı çıkışının geri dönüşümsüz tıkanıklığını ortaya çıkarabilir.
Okumak isteyeceğinizi düşünüyoruz: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının nedenleri ve tedavisi
KOAH iki ana varyantta sınıflandırılır: kronik bronşit ve pulmoner amfizem. İlkinin teşhisi kliniktir ve ardışık iki yıldan fazla, yılda üç aydan fazla, çoğu gün öksürük ve balgamın varlığı olarak tanımlanır.
Pulmoner amfizem ise anatomopatolojik bir tanıdır. Göğüs röntgeni gibi görüntüleme çalışmalarının keşfedebileceği alveolar duvarların kalıcı genişlemesinin gösterilmesini gerektirir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının nedenleri
KOAH’ın tipik nedeni, hava yolu tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalmaktır. Kullanım şekli ne olursa olsun (sigara, pipo, puro veya nargile) birincil olarak tanınan tahriş edici tütün dumanıdır.
Tütün dumanına maruz kalma, kronik obstrüktif akciğer hastalığı vakalarının %85’inin nedenidir.
Bununla birlikte, diğer duman türlerine maruz kalma da neden olarak kabul edilebilir. Bunlar şunları içerir:
- Biyokütle yakıtlarından kaynaklanan çevre kirliliği.
- Toz parçacıklarına, kimyasallara, ahşap ve benzine mesleki maruziyet.
Ek olarak, bazı durumlar kronik bronşit veya amfizem için risk faktörleridir. Bunlar aşağıdakileri içerir:
- Yaş: 65 yaş ve üzeri
- Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
- Alfa-1 antitripsin eksikliği gibi bazı genetik faktörlerin varlığı
- Mevcut, geçmiş veya ikinci el sigara içimi
- Astım hastalığı
Tedavi
KOAH tedavisi , hava yollarını genişleten ilaçların (bronkodilatörler) kullanımını içerir. Enflamasyonu azaltan ilaçlar ve antibiyotikler, altta yatan veya eşzamanlı bir enfeksiyon olduğunda da reçete edilir.
Çoğu hasta için pulmoner rehabilitasyon egzersizleri önerilir. Vaka şiddetli olduğunda veya çok ileri gittiğinde, ek oksijen gerekebilir.
Alkol kronik obstrüktif akciğer hastalığının nedeni değildir
Alkol tüketimi, kronik obstrüktif akciğer hastalığının doğrudan bir nedeni değildir. Ancak, dolaylı olarak ilişkilidirler. Maddenin uzun süreli ve aşırı tüketimi bağışıklık sistemini ve akciğerleri etkileyerek hastalığa yakalanma riskini artırır.
Ayrıca kronik ve aşırı alkol tüketimi ile kronik tütün kullanımı arasındaki ilişki de yaygındır. Sigara içen birçok insan alkol de kullanır.
Son olarak, alkol de kullanılan ilaçların etkinliğini etkileyebilir. Özellikle, bunu antibiyotikler ve steroidler ile yapar.
Kronik alkol tüketimi akciğerleri ve bağışıklık sistemini nasıl etkiler?
Alkol, üst solunum yollarının savunma mekanizmasını etkiler, alveol duvarını değiştirir ve alveolar makrofajların işlev bozukluğuna neden olur. Alveolar makrofajlar, akciğerlerdeki bağışıklık sisteminin birincil hücreleridir.
Mukosiliyer taşıma sistemi üst solunum yollarının savunmasında yer alır. Hava yollarına giren mukus ve kirletici partiküllerin temizlenmesinden, çıkarılmasından ve öksürüğe neden olarak onları dışarı atmaktan sorumludur.
Bununla birlikte, alkol, üst solunum yolunun giren patojenleri ve tahriş edicileri temizlemesini önleyen kirpikleri felç eder. Böylece partiküller alveolar boşluğa girer.
Alveolde tahriş edici maddeler veya patojenler makrofajlar tarafından uzaklaştırılmalıdır. Ancak kronik alkol tüketimi ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı durumlarında makrofaj aktivitesi azalır. Bu nedenle, yanıt verme ve temizleme kapasitesi başarısız olur. Pnömoni türlerine duyarlılık daha sonra ortaya çıkabilir.
Öte yandan, alkol yüzey aktif maddelerin üretimini azaltır ve alveol duvarlarının geçirgenliğini değiştirir. Bu, koruyucu bariyeri etkiler ve enfeksiyona karşı daha fazla duyarlılık yaratır.
Makrofajlar ve bağışıklık sistemi
Ayrıca alveolar boşlukta patojenlerin varlığı, makrofajların patojenleri ortadan kaldırmak için kullandığı oksidatif yolları aktive eder. Bu, oksidatif stresi ve serbest radikal salınımını artıran sistemik inflamatuar faktörlerin salınımı ile sonuçlanır.
Son olarak, proinflamatuar durum hücresel bariyerleri etkiler ve antioksidan glutatyon seviyelerini azaltır. Tüm bunlar, alkol tüketen hastalarda KOAH semptomlarını artırmak ve akciğer yaralanmalarını kolaylaştırmak için birleşir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığında sıfır alkol
KOAH hastaları için ana öneri sigarayı bırakmak ve çevresel tütün dumanına maruz kalmalarını azaltmaktır. Ancak kronik bronşit veya amfizem hastalarına önerilerde bulunurken alkolün etkisi de göz ardı edilmemelidir.
Kronik alkol tüketimi KOAH nedeni değildir. Bununla birlikte, hastalığın alevlenmesinde rol oynar. Bu nedenle, akciğer risk faktörleri olan veya halihazırda KOAH’ı olan düzenli sigara içenler diyetlerinden alkolü çıkarmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American Thoracy Society. Enfermedad pulmonar obstructiva crónica (EPOC). Serie de información al paciente. AmJRespirCritMed 2005;171:3-4. Disponible en: https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/spanish/chronic-obstructive-pulmonary-disease-copd.pdf.
- Bailey, K. Samuelson, D. Wyatt, T. Alcohl use disorder: A pre-existing condition for COVID-19?. Alcohol 2021;90:11-17. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7568767/
- Mehta, A. Guidot, D. Alcohol and the Lung. Alcohol Res 2017;38(2):243–254. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513688/.
- Mehta, A. Guidot, D. Pathophysiology Review Series: Alcohol Abuse, the Alveolar Macrophage, and Pneumonia. Am J Med Sci 2012 343(3):244–247. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288531/.
- Rabe KF, Hurd S, Anzueto A, Barnes PJ, Buist SA, Calverley P et al. Global Strategy for the Diagnosis, Management, and Prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. GOLD Executive Summary. Am J Respir Crit Care Med. 2007;176:532–555.
- Yeligar, S. et al. Alcohol and Lung Injury and Inmunity. Alcohol 2016 55:51–59. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319482/.