Kullanılmış Yağ İçin Geri Dönüşüm Fikirleri
Kullanılmış yağ ile genellikle ne yapıyorsunuz? Bazıları, bu yağları daha sonra bir geri dönüşüm kovasına bırakmak amacı ile bir kap içerisinde biriktirir. Eğer yaşadığınız şehir böyle bir alternatif sunmuyorsa kullanılmış yağlarınızı bahçenize döküyor, çöpe atıyor veya basitçe lavabonuza döküyor olabilirsiniz.
Kullanılmış yağları lavaboya dökmek, muhtemelen sizin de bildiğiniz üzere iyi bir alternatif değildir. Bu yağ, deterjan artıkları ile birleşir ve her türde bakteri için uygun bir yuva ortamı hazırlar. Uzun vadede ise, bu yağ atıkları lavabo borularının tıkanmasına sebep olur.
Ayrıca bu deterjan ve yağ kombinasyonu çevre için son derece tehlikelidir. Bu sebeplerden dolayı, yağınızı çok farklı şekillerde de kullanarak geri dönüştürebileceğinizi aklınızda bulundurmalısınız.
Başlamaya hazır mısınız?
Kullanılmış Yağ ve Çevre Üzerine Olan Negatif Etkileri
Günlük alışkanlıklarımızın çevre üzerinde olan etkilerini çoğu zaman fark etmeyiz. Yere atılmış bir parça kağıt, plajda bırakılmış bir plastik şişe ve lavaboya döktüğümüz kullanılmış yağ… Tüm bu davranışlar, aklımızda bulundurmamız gereken birtakım sonuçlar doğurur.
Kullanılmış Yağ ile Neler Yapılabilir, Bir Göz Atın:
Kullanılmış yağ, boruları tıkar. Yumuşatıcı veya deterjan gibi kimyasallarla temas ettiğinde, bakteri ve tortulardan oluşan kalın bir katman oluşumuna sebep olur. Bu da mutfağınızda kötü koku oluşumuna ve hamam böceği ile kemirgenlere davetiye çıkarır.
Ayrıca hatırlatalım, tıkanmış borularınızı tamir ettirmek masraflı bir işlemdir.
Peki ya kullanılmış yağ, evinizden nehirlere veya denizlere ulaştığında ne olur?
Bildiğimiz üzere yağ suya karışmaz ve suyun yüzeyinde bir tabaka olarak kalmaya devam eder. Bu şekilde, suyun oksijenlenmesini sağlayan tabakayı örter ve suda yaşayan deniz hayvanlarının ölmesine yol açar. Bu yağ parçaları, balıkların solungaçlarına ve pullarına yapışır.
Ve son olarak, eğer kullanılmış yemek yağınızı bahçenize dökerseniz, uzun vadede burası çorak hale gelecektir.
Ayrıca bakınız: Kutuları Geri Dönüştürmenin 19 Yaratıcı Yolu
Kullanılmış Yağın Geri Dönüşümü İçin Fikirler
1. Ev Yapımı Çamaşır Deterjanı
Malzemeler:
- 1 litre kullanılmış yağ,
- 200 gram çamaşır sodası,
- 10 litre su,
- 100 gram lavanta yağı.
Ev yapımı çamaşır deterjanı hazırlamak için aşağıdaki adımları takip edin:
- Çocuklar ve hayvanlardan uzakta açık bir alan bulun. Kauçuk eldivenler giyin ve gözlerinizi korumaya alın.
- 5 litre soğuk suyu bir kovaya dökerek işe başlayın.
- Üzerinize sıçratmamaya gayret ederek, 200 gram çamaşır sodasını azar azar dökmeye başlayın. Ahşap bir sopa yardımı ile karıştırın ve oluşan buharı solumamaya özen gösterin; tehlikeli olabilir. Karışım ısınmaya ve sıçramaya başlarsa sizi yakabilir, dikkatli olmalısınız!
- Karıştırmaya devam ederken, kullanılmış yağı da kovaya boşaltmaya başlayın. Standart bir karışım elde ettikten sonra, aynı şekilde lavanta yağını da ekleyin.
- Sabırlı bir şekilde sürekli karıştırmalısınız. Uzun bir süreç olduğu için ortalama yarım saat boyunca sürekli karıştırmanız gerekir. Sonrasında, karışımın farklılaştığını ve daha katı bir hal almaya başladığını göreceksiniz.
Ayrıca bakınız: Ev Yapımı Organik Deterjan Tarifi
- Şimdi artık bu ev yapımı deterjanı 24 saat boyunca dinlenmeye bırakabilirsiniz. 24 saatin sonunda gidip diğer 5 litre suyu da ilave edin ve kuvvetlice karıştırın. Sonra tekrar dinlenmeye bırakın.
- Bu adımı beş gün boyunca tekrarlamalısınız. Her sabah yanına gidin ve karıştırın (artık daha fazla su eklemenize gerek yoktur).
- Zaman ilerledikçe kıvamının koyulaşarak süpermarketlerden satın aldığınız deterjanlara benzemeye başladığını göreceksiniz. Beş günün sonunda, kapalı bir kapta muhafaza edebilir ve kullanabilirsiniz. Harika, değil mi!
2. Kullanılmış Yağ ile Ev Yapımı Mum
Malzemeler:
- Mum ile birlikte kullanabileceğiniz güzel bir kavanoz,
- Fitili sabitleyebilmek için bir parça tel,
- Pamuk fitil (kavanozun yüksekliğinden aşağı yukarı 4 santimetre daha uzun olmalıdır),
- Kullandığınız kavanozu doldurmaya yetecek kadar kullanılmış yağ,
- 2 damla sandal ağacı yağı.
Nasıl Hazırlanır?
- Oldukça kolaydır. Öncelikle, mum için kullanacağınız yağı gece boyunca bekletin. Ertesi gün, kullanılmış yağı bir bez yardımı ile süzün; fazlalık maddelerden arınsın ve daha temiz görünsün.
- Şimdi ise mumun fitilini hazırlayabilirsiniz. Bir parça tel kullanarak fitilinizi sabitleyin. Bu şekilde fitil kavanozun ortasında ayakta durabilecek şekilde olabilmelidir. Bunun için tel ile küçük bir halka oluşturabilir ve fitili de bunun içine yerleştirebilirsiniz (yardımcı olması için, yukarıdaki fotoğrafa bakın).
- Sonraki adım: pamuk fitili tel yardımı ile kavanozda ayakta durabilecek şekilde ayarlayın ve kullanılmış yağı kavanoza dökün. Kavanozu ağzına kadar doldurmadığınızdan emin olun. Ardından içerisine birkaç damla sandal ağacı yağı ekleyin.
Oldukça kolay değil miydi? Şimdi artık, ev yapımı mumunuzu yakabilirsiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Li HL, Yu PH. Conversion of waste cooking oils into environmentally friendly biodiesel. Springerplus. 2015;
- Nowak P, Kucharska K, Kamiński M. Ecological and health effects of lubricant oils emitted into the environment. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2019.
- Mannu A, Ferro M, Dugoni GC, Panzeri W, Petretto GL, Urgeghe P, et al. Improving the recycling technology of waste cooking oils: Chemical fingerprint as tool for non-biodiesel application. Waste Manag. 2019;