Kurt Üzümü Nedir ve Yararları Nelerdir?
Muhtemelen kurt üzümü hakkında daha önce az bir şeyler duymuşsunuzdur (Lycium barbarum). Bu, Doğu’nun devasının Batı dünyasına girmesi ile başlamıştır. Batı tıbbının gücünün fabrikalarda yapılan ticarileşmiş ilaçlara dayandığını unutmayın.
Bununla birlikte, küreselleşme süreci sayesinde, kültürel boşluklar dünya çapında giderek daralmıştır. Bu nedenle uzak doğuyu anlamamız gittikçe daha da faydalı olmaktadır. Böylece k urt üzümü gibi vücudumuz için faydalı sağlıklı gıdalar hakkında daha iyi bir bilgiler edinebilmekteyiz.
Kurt üzümü nedir?
Bu meyve cildin yaşlanmasına karşı en çok yararı olan gıdalardan biridir. Himalayalardan gelen kurt üzümü, Çin’de kayıtlı tarihten beri kullanılmaktadır. Bu meyve, goji kirazı, Tibet goji meyvesi veya Tibet kirazı olarak da bilinir.
En önemli bileşenler
Bu meyvenin başarısı besin kompozisyonundan gelmektedir. İçeriğinde şunlar vardır:
- Vitaminlar (B1, B2, B6, C ve E)
- Beta karoten
- Likopen
- Mineraller (Kalsiyum, Potasyum, Selenyum, Demir, Çinko, Germanyum)
- Lutein
- Esansiyel amino asitler
Kurt üzümünün özellikleri
Bu meyvenin ünü dünya çapında büyümeye devam ediyor. Bunun sebebi, büyük oranda sahip olduğu özelliklerdir. Herkes bu meyveden büyük fayda sağlıyorsa da, en büyük faydalar kadınlar içindir. Şimdi bunlardan bazılarına bir göz atalım:
1. Genel sağlığı iyileştirir
Bu meyvedeki bileşenlerin çoğu dünyada bilinen en iyi doğal antioksidanlardandır. Buna ek olarak, havuçtan daha fazla beta-karoten içerir. Beta-karoten, hücresel bozulmalardan sorumlu olan serbest radikallerin neden olduğu hasarla mücadeleye katkıda bulunur.
Bu meyve erken yaşlanmanın etkilerini tersine çevirir. Öte yandan büyüme hormonunu uyarır. Bu hormon vücut yağını azaltmaktan sorumludur. Ayrıca, etkilenen dokular için uyku, hafıza ve doku restorasyonunu geliştirir.
2. Kansere yakalanma ihtimalini azaltır
2009’da yapılan bir araştırmaya göre, kurt üzümü yemek kanser üretmekten sorumlu hücresel mutasyonları yavaşlatıyor. Bunun nedeni antioksidan özellikleri ve germanyumudur. Buna ek olarak, karaciğerinizi de destekler ve korur ve karaciğer sirozunu önler.
3. Kolesterolü düzene sokar
Bildiğiniz gibi, kolesterol genellikle HDL (iyi kolestrol) ve LDL (kötü kolestrol) olarak ikiye ayrılır. Bu nedenle, bu seviyeleri dengede tutan sağlıklı bir diyet öneririz.
Yediğiniz gıdalar, kolesterolünüzü diğer şeylerle birlikte düzenlemeye yardımcı olabilir. Bunlara egzersiz ve sindirimi düzenleyen doğal alternatifler dahildir.
Kolesterolünüzü, içerdikleri beta-sitosterol sayesinde goji meyveleri ile dengeleyebilirsiniz. Bu, kolesterol dengesizliklerinin tedavisinde etkili olan mükemmel bir kimyasal bileşiktir.
Öte yandan, bu gıdada da flavonoidler vardır. Bunlar, kan damarlarının tamamen çalışmasını sağlamakla görevlidir. Ayrıca, kolesterolün damarlarda birikmesini de engeller.
4. Kilo kaybını artırır
Kolesterolünüz düştükçe, vücudunuzda depolanan yağ günden güne enerjiye dönüşür. Amaç kurt üzümünün alımını düzenli egzersiz ile birleştirmektir. Böylece sağlıklı bir şekilde kilo kaybedersiniz.
5. Kalbinize yardım eder
Kalp, insan vücudundaki en önemli organlardan biridir. Bu anlamda, onu mümkün olan en iyi durumda tutmak önemlidir. Kurt üzümünü düzenli olarak yemek bu konuda büyük ölçüde yardımcı olabilir.
İçeriğindeki antosiyanin sayesinde koroner arterlerinizi güçlendirir. Ayrıca, bu meyvelerin içinde cyperone da vardır. Bu, kalbinizdeki kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir fitokimyasal maddedir.
Mutlaka okuyun: Yaşlanma Karşıtı 7 Himalaya Mucizesi
6. Göz sağlığını geliştirir
Bir an durup düşünürseniz, gözlerinizin en çok kullanılan organlarınızdan biri olduğunu fark edeceksiniz. Onları birden çok faktöre maruz bırakırız. Sonuç olarak, gözlerimiz önemli derecede aşınmaya maruz kalırlar.
Genel olarak, bu durum gözlük kullanımı veya cerrahi müdahale ile sonuçlanır. Bu meyve, göz sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olan birçok inanılmaz doğal ilaçtan biridir. Bileşenleri maküler dejenerasyonu ve kataraktı önler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Almajano, M. “Determinación de la actividad antioxidante de las bayas de goji.” Consorci Escola Industrial de Barcelona (2009): 1-12.
- Araneda Gallardo, María José, Francisca Carolina Henríquez Díaz, and Marcela Daniela Romo Poblete. Incidencias de diferentes métodos, tratados con bayas de Goji, auriculoterapia y régimen hipocalórico, en personas adultas diabética, durante el período de octubre a diciembre del año 2015. Diss. UCINF, 2016.
- Gálvez, Jhon Chalco. “Comparación de la capacidad antioxidante de las bayas de Goji, frente a otras bayas rojas, mediante el método ORAC.” REDUCA 4.10 (2012).
- Salgado, Fernando. “La realidad sobre el “Gou Qi Zi” o bayas Goji (Fructus Lycii).” Revista Internacional de Acupuntura 5.2 (2011): 82-86.