Kurtarıcı Kompleksi: İncinen İnsanlarla Birlikte Olma
Karşısındakini inciten ya da hala kalbi kırık olan biriyle bir ilişkiye mi başlıyorsunuz? Bu şekilde, birilerinin onların kırık kalbini tamir etmesi gerektiğini düşünen kişiler vardır. Bu tarz insanlar kurtarıcı kompleksi olarak bilinen olayı deneyimleyen kişiler olabilirler.
Fakat genelde bir ilişki sebebiyle acı çekmiş biriyle yeni bir ilişkiye başlamanın nasıl bir risk olduğunun bilincinde değildirler. Bu tarz insanların biraz yalnız kalıp çektikleri acının üstünden kendileri gelmeleri gerekmektedir.
Kurtarıcı kompleksi
Kurtarıcı kompleksine sahip olmak, kişinin acı çeken ve yardıma ihtiyacı olan birine denk geldiğinde harekete geçmesine sebep olur. Acı çeken taraf, toksik bir ilişkiden, zarar veren bir ilişkiden ya da bir tarafın küçük düşürüldüğü bir ilişkiden çıkmış olabilir. Bu kişi hak ettiği sevgiyi görmemiş, “kurtarıcının” kucak açtığı kişi olur.
Kurtarıcı onların yaralarının sarılmasına yardımcı olup ilk ufak adımı atmalarını bekleyebilir. Belki siz de bu tarzda birini tanıyorsunuzdur. Eğer sizde kurtarıcı kompleksi varsa, bunlar size tanıdık gelebilir:
- Ebeveynleriniz temel ihtiyaçlarınızı karşılayamamış ve size ihtiyacınız olan sevgi ve bakımı göstermemiştir. Bu açığı kapatmak için sizin asla sahip olamadıklarınızı başka insanlara vermeye çalışırsınız.
- Ebeveynleriniz çok otoriter ve agresiftir ve siz de bu yüzden diğer daha muhtaç ve zarar görmüş insanları mükemmel partnerler olarak görürsünüz. Olması gerekenin tam aksini yaparsınız.
- Çok genç olduğunuz için, diğer insanları memnun etmek için çalışmışsınızdır. Şimdi, kendinize ilgi göstereceğiniz birini bulup ihtiyaçları olabilecek her şeyi onlara vermeye çalışırsınız.
- Yalnız kalma ya da reddedilme korkusuyla insanları memnun etmeye ve onlara yardım etmeye çalışarak onların sizi istemesini sağlayabileceğinizi düşünürsünüz. Bu şekilde, diğer insanların da size iyi davranacağını düşünürsünüz.
Görebileceğiniz üzere, incinmiş insanlarla bu şekilde onlara kendi kendilerini iyileştirmeleri için zaman tanımadan ilişki kurma eğilimimiz kendi deneyimlediklerimizden kaynaklanır. Genelde incinmiş biriyle ilişkiye başladığımızda farkında olmadığımız şey, sonuçta incinecek tarafın kendimiz olacağıdır.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Depresyonla Mücadele Etmeye Yarayan Zihinsel Yöntemler
İncinen taraf iyileşme potansiyeli gördüğünde
İncinen kişi “yeniden doğduğunu” hissettiğinde, onlarla ilgilenen insan sayesinde hayatlarına devam ederler. Fakat sonra ne olur? Olan şey, genellikle, incinen kişinin iyileştikten sonrası kurtarıcıyı terk etmesidir.
Bu “kurtarıcıyı” çılgına çevirir. Bu yalnızca karşılarındaki kişiye yaptıkları onca şeyden kaynaklanmaz. Bu aynı zamanda, kendi ellerinde ne kaldığını merak etmelerinden kaynaklanır.
Tüm kırılan parçaları toparlamakla birlikte kendi onurlarını da tamir etmişlerdir. Fakat, her şeyden öte, en büyük korkularıyla yüzleşmek zorunda kalmışlardır: yalnız kalmak ve terk edilmiş hissetmek.
Kendinizi kurtarıcı kompleksinden koruyun
“Kurtarıcı” taraf olma eğilimindeki insanlar genellikle bunun olumlu bir özellik olduğunu düşünürler. Fakat karşılarındaki kişinin kendi sorunlarıyla yüzleşebilme fırsatlarını ellerinden alırlar.
Herkesi kurtaramayız. Bu insanları güçlü olmaktan ve kendileri için neyi yeniden inşa edebileceklerini bilmekten alıkoyar. İnsanlar kendileri için savaşacak birine ihtiyaçları olmadığını bilmeliler.
İncinmiş biriyle yeni bir ilişkiye başlamak çok büyük bir risktir. Bu risk de bu kişilerin daha iyi hissettiklerinde sizi terk edebilme ihtimalleridir. İlgilendiğiniz kişinin sizi sonralarda psikolojik olarak zehirleyebilecek olması ihtimalidir.
İncinmiş, yarım hisseden biriyle ilişki kurmaya çalışma çabamızdan vazgeçmeliyiz. Sağlıklı bir ilişkiye başlamak için her iki taraf da geçmişleriyle ilgili meseleleri kendileri çözmüş olmalılar.
Eğer bu yapılmazsa, ilişki kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanacaktır. En kötü ihtimalle de, her iki taraf da öncekinden de daha fazla yara almış bir şekilde ilişkiyi sonlandırırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mills, B., & Turnbull, G. (2004). Broken hearts and mending bodies: The impact of trauma on intimacy. Sexual and Relationship Therapy. https://doi.org/10.1080/14681990410001715418
- Johnson, S. M. (2005). Broken Bonds: An Emotionally Focused Approach to Infidelity. Journal of Couple & Relationship Therapy. https://doi.org/10.1300/J398v04n02
- Dennison, S. M., & Stewart, A. (2006). Facing rejection: New relationships, broken relationships, shame, and stalking. International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology. https://doi.org/10.1177/0306624X05278077