Lösemi Hastaları için Besin Değeri Yüksek Gıdalar
Lösemi, kemik iliği ve lenfatik sistem de dahil olmak üzere kanı oluşturan dokularda meydana gelen bir kanser türüdür. Bu kanserin birçok çeşidi vardır ve bunlardan bazıları yetişkinlerde, bazıları ise çocuklarda daha yaygındır.
Genellikle, hastalık, güçlü enfeksiyon savaşçıları olan beyaz kan hücrelerini etkiler. Normal şartlarda, bu hücreler, vücudunuzun gereksinimine bağlı olarak, düzenli olarak bölünür ve büyürler. Bununla birlikte, lösemi hastası olan kişilerde, kemik iliği, düzgün çalışmayan anormal beyaz kan hücreleri üretir.
Löseminin semptomları
Lösemi belirtileri hastalığın türüne göre değişir, ancak en yaygın olanları şunlardır:
- Ateş ya da titreme
- Kalıcı yorgunluk, halsizlik
- Sık ya da ciddi enfeksiyonlar
- Kilo kaybı
- İltihaplı lenf düğümleri, genişlemiş karaciğer veya dalak
- Kolaylıkla oluşan morarma ya da kanamalar
- Sık meydana gelen burun kanamaları
- Ciltte oluşan küçük kırmızı lekeler
- Özellikle geceleri aşırı terleme
- Kemik ağrısı ya da hassasiyeti
Bu makaleyi de ziyaret ediniz: Löseminin Genellikle Göz Ardı Edilen 10 Semptomu
Nedenleri
Genel olarak açıklamak gerekirse, kan hücrelerinin DNA’sı mutasyona uğradığı zaman lösemi ortaya çıkar. (DNA, her hücrenin içinde, onun işlevini yönlendiren bilgidir.) Hücresel düzeyde henüz tam olarak anlaşılmayan ancak lösemiyi tetikleyen başka değişiklikler de olabilir.
Anormallikler hücrelerin büyümesine ve daha çabuk bölünmesine neden olur. Ayrıca bu hücreler, normal hücrelerden daha uzun yaşarlar. Zamanla, anormal hücreler, sağlıklı kemik iliği kan hücrelerinin yerini alabilir; sağlıklı trombosit, beyaz kan hücresi ve kırmızı kan hücresi sayılarını azaltarak lösemi belirtilerine neden olabilirler.
Löseminin tıbbi sınıflandırması
Sınıflandırma, hastalığın gelişim hızına ve ilgili hücre türlerine bağlıdır. İlk sınıf, gelişim hızına odaklanır:
Akut lösemi
Akut lösemide, anormal kan hücreleri olgunlaşmamış hücrelerdir (blastlar). İşlerini gerektiği gibi yapamazlar ve hızla çoğalırlar. Bu nedenle, kanser de çok hızlı bir şekilde kötü seviyelere ulaşır. Akut lösemi, erken ve agresif tedavi gerektirir.
Kronik lösemi
Çok sayıda kronik lösemi türü vardır. Bazıları çok fazla hücre üretir ve diğerleri ise çok az. Kronik lösemi daha olgun kan hücrelerini içerir. Bu hücreler çok yavaş çoğalır ve birikirler; ve bir süre normal olarak işlev görebilirler. Bazı formları başlangıçta hiç semptom göstermez; bu da onun yıllarca gözden kaçmasını kolaylaştırır.
Kronik lösemi, etkilenen beyaz kan hücresi tipine göre kategorize edilebilir:
- Lenfositik lösemi: bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf dokusunu oluşturan lenfositleri etkiler.
- Miyelojenöz lösemi: kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombosit üreten hücreleri oluşturan miyeloid hücrelerini etkiler.
Lösemili hastalar için besin değeri yüksek gıda seçenekleri
Lösemi hastalarının besin tercihleri çok fazla önem taşır. İşte bazı genel kurallar:
Lif açısından zengin besinler
- Pirinç ve tam tahıllı ekmek
- Yulaf
- Her çeşit ve renkte fasulye
- Mısır
- Mercimek
- Keten tohumu
Bu gıdalar, vücudunuzun bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve sindirim sisteminizde bulunabilecek kanserojen maddelerin yok edilmesine yardımcı olur; böylece, vücudunuz tarafından absorbe edilmelerine engel olur.
Düzenli meyve tüketimi
Lif bakımından en zengin olan ve antioksidan dolu meyveler arasında şunlar vardır:
- Karpuz
- Avokado
- Ananas
- Çilek, ahududu, yaban mersini
- Armut
- Elmalar
- Nar
- Üzüm
- Mango
- Kivi
- Portakal
Avokado, mükemmel bir lif ve aynı zamanda mono ve çoklu doymamış yağ (iyi yağ) kaynağıdır. Kalp hastalığı riskinizin azalmasına yardımcı olur ve kolesterol seviyelerinizi düşürür. Buna ek olarak, çoğu meyveyi kabuğuyla birlikte tüketmek, onlardan en iyi şekilde yararlanmanın en iyi yoludur.
Nar, içeriğinde bulunan sitrik asitten dolayı (dezenfekte edici bir etkiye sahip olan ve ayrıca idrarınızı alkalize eden ve C vitamini gücünü artıran) şiddetle tavsiye edilir.
Bu makaleyi de ziyaret edin: Kolesterolü Doğal Yollarla Kontrol Altına Almak İçin 6 Alışkanlık
Kesinlikle tüketilmesi gereken sebzeler
Kanseri önlemek için önerilen en iyi sebzelerden bazıları şunlardır:
- Brokoli
- Karnabahar
- Havuçlar
- Domates
- Patlıcan
Marul ve ıspanak, kanseri önlemede önemli bir rol oynayan luteolin adlı flavonoidi yüksek miktarda içerir. Turpgillere özgü sebzeler, hücre DNA’sını korumaya yardımcı olur ve diğer birçok şeyin yanı sıra kansere neden olan maddeleri etkisiz hale getirir. Bunları diyetinize ekleyin:
- Brokoli
- Çin lahanası
- Lahana
- Brüksel lahanası
- Yapraklı yeşillikler (turp, lahana, sarı şalgam, şalgam, wasabi, su teresi)
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lightfoot, T., Smith, A., & Roman, E. (2016). Leukemia. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00253-8
- Campana, D., & Pui, C. H. (2013). Childhood Leukemia. In Abeloff’s Clinical Oncology: Fifth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-1-4557-2865-7.00096-5
- Rose-Inman, H., & Kuehl, D. (2017). Acute Leukemia. Hematology/Oncology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.hoc.2017.08.006