Magnezyum: Eksiksiz Bir Mineral
Magnezyum, tıpkı kalsiyum ve fosfor gibi eksiksiz bir mineraldir. En nihayetinde, nöronlarınızın enerjisini dengelemeye yardımcı olur.
Peki bu dengeleme olayı nasıl sağlanır? Bu kimyasal element sadece bir enerji maddesi olarak çalışmak ile kalmaz ama aynı zamanda vücudu da rahatlatır.
Ek olarak, magnezyum, psikolojik sağlığımız açısından da elzemdir. Büyük bir stres bunalımı içerisinde olanlarda, bu elementin eksikliği göze çarpar.
Magnezyum genel olarak, yeşil yapraklı besinlerde, sebzelerde ve özellikle kakao, badem, soya unu, fındık ve cevizde bulunur.
Vücuttaki Magnezyum
Vücutta yer alan magnezyumun yaklaşık %50’si, kemiklerde ve dokularda bulunur.
Magnezyum, sinirlerin, kasların ve kardiyovasküler sistemin düzgün bir biçimde hareket etmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, vücudun 300’den fazla kimyasal süreci için hayati öneme sahiptir.
Görev aldığı alanlar şunlardır:
- Enerji salınımı
- Hormon üretimi
- Kemiklerin güçlendirilmesi
- Arteriyel basıncın düzenlenmesi
- Kan şekeri düzenlenmesi
- Bağışıklık sistemi
- Protein oluşumu
- Kasların (kalp dahil) kasılması ve rahatlaması
Magnezyumun Yararları
Detoks Etkisi Vardır
Magnezyumun detoks etkisi vardır. Yani, genel manada ağır metaller ve zararlı maddelerin vermiş olduğu hasarı engeller.
Ayrıca magnezyum, glütasyon sentezi içinde elzemdir. İster inanın ister inanmayın, hücreleri koruduğu için en önemli antioksidanlardan birini içermektedir.
Yorgunluğu Azaltır
Vücudunuz magnezyumu enerji salınımı için kullanır. Yani, hücreler için enerji sağlar. Bu sebep ile, bu mineralin eksikliği ortaya çıkarsa, yorgunluk sık rastlanan bir durumdur.
Sakinleştirir ve Rahatlatır
Magnezyum, anksiyete seviyesini düşüren bir mineraldir. Bunun nedeni serotonin üretimine yardımcı olmasıdır.
Dinlenmenizi Sağlar
Magnezyum size genel bir rahatlama hissi verir.
Bu mineral biyolojik saatimiz olarak bilinen sirkadiyen saati düzenler.
Peki bunu nasıl yapar? Biyolojik saatimize yardımcı olarak, uykusuzluğu önler ve sinirleri yatıştırır.
Kas Ağrısını Alır
Ek olarak magnezyum, kalp de dahil olmak üzere, doğru kas kasılması ve her bir kas grubunun gevşemesinden sorumludur.
Spazmları ve kaslardaki ağrıyı da durdurur. Bu sebeple sporcular magnezyum seviyelerine oldukça dikkat ederler.
Kemik Sağlığını Güçlendirir
Magnezyum kemik sağlığı için hayati öneme sahip bir mineraldir. Bunun nedeni magnezyumun, osteoblast ve osteoclast aktivitesini etkilemesidir. Ek olarak, doğru kemik yoğunluğunun sürdürülmesini de sağlar.
Bu da, kemik erimesinin önlenmesinde ve kemik erimesi ile mücadele de harika bir yardımcı olduğu manasına gelir. Magnezyum kandaki D vitamini dengesini de sağlar.
Magnezyum Eksikliğini Nasıl Anlarım?
Bu mineralden yeteri kadar alamıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, enfeksiyonlardan, radyasyon tedavisinin etkilerinden, sür ve sür ürünlerine yönelik intoleranstan, çölyak hastalığından ya da Kron hastalığından kaynaklanabilir.
Genel olarak bir insanda magnezyum eksikliği var ise aşağıdaki emareler görülebilir. Yine de yaş, genel sağlık, kilo ve diğer kıstasları da göz önünde bulundurmakta yarar var.
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
- Titreme
- Artan arteriyel basınç
- Odaklanma sorunu
- Anormal kalsiyum ya da potasyum seviyesi
- Zayıflık ve enerji eksikliği
- Gerginlik (diğerlerine ek olarak, anksiyete rahatsızlığı bulunan insanlar anksiyete)
Bu emareler sizde sıklıkla görülüyorsa, bir muayene için doktorunuz ile görüşmenizde fayda var. Ancak bu sayede problemin ne olduğu ve en iyi nasıl tedavi edilebileceği ortaya çıkabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tarleeton EK., Littenberg B., Magnesium intake and depression in adults. J Am Board Fam Med, 2015. 28 (2): 249-56.
- Cao Y., Zhen S., Taylor AW., Appleton S., et al., Magnesium intake and sleep disorder symptoms: findings from the Jiangsu nutrition study of chinese adults at five year follow up. Nutrients, 2018.
- Earp JE., Stearns RL., Stranieri A., Agostinucci J., et al., Electrolyte beverage consumption alters electrically induced crampiing threshold. Muscle Nerve, 2019. 60 (5): 598-603.