Meme Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Meme kanseri hakkında hâlâ çok az şey biliniyor. Oysa bu, özellikle kadınları ve daha az ölçüde erkekleri etkileyen ve her sene milyonlarca ölüme sebep olan en yaygın kanser çeşitlerinden biridir.
Bu hastalık dünyada kadınlar arasında en korkutucu hastalıktır çünkü belli risk faktörleri nedeniyle yaygın olarak görülmektedir, ancak erken teşhis tedavinin başarısı ve hastalığı tamamen yenmek için anahtardır.
Bu hastalık konusunda farkındalık yaratan doktorlarla beraber farklı organizasyonlar ve bireyler çoğu zaman kadınlara mamografi çektirmenin yanı sıra kendi göğüslerini kontrol etmelerini önermektedir.
Her ikisi de erken teşhisin ve hastalığın ilerlemesini durdurmak için mümkün olduğunca en kısa sürede tedavi görmenin anahtarıdır.
Ancak insanların bu hastalık konusunda bilmediği birçok bilgi olması sebebiyle bilgilenme önlemenin diğer bir yöntemidir.
Bugünkü yazımızda sizlere meme kanseri hakkında bilmeniz gereken birkaç önemli gerçekten söz edeceğiz.
Meme Kanseri Hakkında İstatistikler
- Günümüzde, meme kanseri çok yüksek görülme oranı ile dünyada en sık görülen kanser çeşididir ancak oldukça olumlu tedavi sonuçları da mevcuttur. Yalnızca son beş yılda meme kanseri tanısı konulan yaklaşık 4.4 milyon kadın günümüzde yaşamlarına devam ediyorlar. Ancak meme kanseri hala kadınlar arasında diğer kanser çeşitlerinden daha fazla ölüme sebep olmaktadır.
- Her sene bir milyondan fazla kadına hayatlarında ilk defa meme kanseri tanısı konuyor. Bu rakam dünyada tanısı konulan kanser vakalarının %10’unu ve yalnızca kadınlarda tanısı konulan tüm vakaların tam olarak %23’ünü temsil ediyor.
- Her sene meme kanseri dünyada 410.000’den fazla kadının ölümüne yol açıyor ve bu da kadınlar arasında kanser ölümlerinin %14’ü ile kadın nüfusunda herhangi bir ölüm sebebinin %1.6’sını meydana getiriyor.
- Meme kanserine yakalanmanın ana risk faktörleri arasında 45 yaşını aşmış olmak, kadın olmak, ailede meme kanseri geçmişinin olması, 12 yaşından önce adet görmek veya 55 yaşından sonra menopoza girmek bulunuyor.
- Meme kanserinin yalnızca %5 ile %10 arası kalıtsaldır.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Diğer kanser türleri gibi meme kanserinin de başlangıçta kişiyi alarma geçirecek belirtileri bulunmamaktadır.
Belirtiler daima hastalık ilerledikçe kendini gösterir. Ancak erken teşhisi kolaylaştıran bazı göstergeler bulunmaktadır:
Ayrıca bakınız:Koltuk Altı Detoksu ile Meme Kanserine Karşı Korunun
- Göğüste veya koltuk altında kitleler veya bezeler. Bunlar genelde ağrısızdır. Bu belirti genelde kişi kendini kontrol ederken veya mamografi sırasında tespit edilebilir. Kitle veya bezelerin meme kanserini işaret etmediği birçok vaka söz konusudur ancak yine de düzgün bir tanı için doktora gitmek en sağlıklısıdır.
- Göğsün dokusu, şekli ve büyüklüğünde her türlü fark edilebilir değişiklik, ciltte kızarıklık, gamze izi.
- Meme ucundan sıvı salgılanması, özellikle bu sıvıdan kan gelmesi.
Meme kanserinin erken aşamalarını nasıl önleyebilir ve teşhis edebilirsiniz?
Meme kanseri hakkında bilmeniz gereken bir diğer şey de beslenme ve hayat tarzı değişiklikleriyle bu hastalığın önlenebileceğidir. Kanser hücreleriyle savaşmaya yardımcı olan belli gıdalar bulunmaktadır, bu sebeple beslenmenize düzenli olarak bu gıdaları eklemeniz önerilir.
Bu gıdalar çoğunlukla meyve ve sebzelerdir ve bol su tüketmek de oldukça önemlidir. Alkoliklik, sigara içme ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi risk faktörlerinden de kaçınmaya çalışın.
Ek olarak, tamoksifen hastalığa karşı yüksek risk grubuna yer alan 35 yaş üstü kadınlar için onaylanmış bir ilaçtır. Bazı uzmanlar bunu önleyici bir tedbir olarak önermektedir.
Meme kanseri belirtilerini erken teşhis etmek için kadınlar her adet dönemlerinden sonra göğüsleri üzerinde aylık kontroller yapmalıdır. Herhangi bir olağandışı durum tespit ederseniz derhal doktorunuza gidiniz.
Ayrıca 40 yaş üstü kadınlar bir veya iki senede bir tespit ve önlem yöntemi dahilinde mamografi çektirmelidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.