Meme Kitleleri: Özellikleri ve Nedenleri
Meme kanseri, her yaştan kadın için en çok korkulan hastalıklardan biridir. Bu nedenle, kadınların meme kitleleri olduğunu fark ettiklerinde endişelenmelerine şaşmamak gerekir. Bunların çoğu iyi huyludur ama neden ortaya çıkarlar? Bunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Her şeyden önce, memelerin farklı doku türlerinden oluştuğunu açıklığa kavuşturalım: glandüler, adifos ve bağ parçaları. Bu nedenle bir memede belirli topaklar ve kitleler olması normaldir.
Meme Kitleleri Tam Olarak Nedir?
Bu, jinekolojik konsültasyonların sık görülen bir nedenidir, çünkü yalnızca bir kitle bulunması düşüncesi dahi kaygı ve endişe yaratır. Meme kitleleri çevrelerindeki dokudan farklı bir dokuya sahip olan derin lezyonlardır ve çapları değişiklik gösterir.
Buna ek olarak, bir kitle menstrüel döngü boyunca değişmez ve genellikle karşı meme ile arasında bir asimetri söz konusudur. Bazen acı verici olabilir ve meme ucundan bir salgı da gerçekleşebilir.
Pek çok insan meme kitleleri ile meme kanserini ilişkilendirir. Ancak bu biraz temelsizdir, zira çalışmalar bu kitlelerin vakaların %80’inden fazlasında iyi huylu olduğunu ortaya koymuştur. Hatta, çoğu kitle menstrüel döngü sırasında ya da emzirme süreci sırasındaki hormonal değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir.
Meme Kitlesi Türleri
Şu anda birçok durum, iyi huylu ya da kötü huylu meme kitleleri olarak ortaya çıkabilir.
İyi Huylu Kitleler
Bunlar kanserin varlığının göstergesi değildir ve kitlenin kenarları belirgin, yumuşak ve ağrılıdır ve ciltte çok az değişiklik vardır.
En yaygın nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Menstrüasyon sırasında gerçekleşen hormonal değişiklikler
- Meme apseleri
- Fibroadenomlar
- Meme kistleri
- İntraduktal lipomlar ve papillomlar
- Duktal ektazi
Kötü Huylu Kitleler
Bu vakaların pek çoğunda meme kitleleri iyi huylu olarak başlar ve daha sonra bir karsinoma dönüşür. Sert hissettirirler, kenarları düzensizdir ve hareketsizdirler, ağrısızdırlar ve cildi ya da meme ucunu değiştirirler.
Bu tür kitleler 40 yaş civarındaki kadınlarda daha sık görülür. Bir doktorun bunları doğru şekilde teşhis edebilmesi için birkaç tamamlayıcı muayene yapması gerekir. Bunlar bir meme ultrasonu, bir mamogram ya da bir biyopsiyi içerebilir.
Bu konuyu da öğrenin: Meme Kistleri ve Meme Kistlerini Tedavi Etme Yöntemleri
Meme Kitlelerinin Olası Nedenleri
Bu tür bir duruma yol açabilecek bazı patolojilerden bahsettik. Ancak, en yaygın üç nedeni derinlemesine incelemenin zamanı geldi. Bunların hepsi tıbbi bir yaklaşım gerektirir.
1. Meme Apseleri
Bu patoloji hamile olan ya da emziren genç kadınlarda sık görülür. Meme apseleri ağrılı şekilde iltihaplı kitleler olarak kendilerini gösterir. Bu nedenle bölge kırmızı, geniş ve dokunuşa sıcak olabilir.
Bunlar bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur ve genellikle mastit olarak başlar. Eğer tedavi edilmezse pürülan sıvının biriktiği ve böylece apseye yol açtığı bir süperinfeksiyona neden olabilir.
Bu durumun tedavisi, vücudun diğer bölgelerindeki apselerden farklı değildir. Bu bağlamda, içlerinde bulunan sıvı boyutlarına göre, bunlar boşaltılabilir. Oldukça acı vericidirler ancak doğru tedavi ile birkaç hafta içinde ortadan kaybolabilirler.
2. Meme Kistleri
Bunlar meme kitlelerinin en yaygın nedenidir. Aslında tahminler, kadınların %90’ının bir noktada bunu yaşadığını göstermektedir. Bu tür bir malformasyon, 20 ila 40 yaş arasındaki gençlerde yaygındır. Nedeni henüz tam olarak belirlenemese de hormonal değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir.
Hareketli ve değişken boyutlu yumuşak kıvamlı bir kapsülde bulunan bu sıvı birikintileri iki taraflı hale gelebilir. Meme apselerinin aksine sıvı nadiren enfekte olur; yani iltihap yoktur.
Ancak bazı meme kistleri ağrılı olabilir ve menstrüasyon sırasında mastaljiye neden olabilir. Bu değişikliği meme kanseri riski ile ilişkilendiren hiçbir çalışma yoktur, ancak kontroller yapılması şiddetle tavsiye edilir.
Şu anda, bu durum için spesifik bir tedavi yoktur. Doktorlar, çok fazla rahatsızlık yaratırlarsa ya da boyutları büyük ise, bunları boşaltmayı önerebilirler. Yine de yeniden ortaya çıkma riskleri vardır.
Bu konuda da okuyun: Meme İltihaplanmasını (Mastitis) Rahatlatmanın 6 Doğal Yolu
3. Fibroadenom
Bu, meme bezi düzensiz bir şekilde büyüdüğünde oluşan iyi huylu bir meme kitlesidir. Sıklıkla kötü huylu kitleler ile karıştırılır çünkü serttir, ağrısızdır, hareketlidir ve zamanla büyümeye devam edebilir.
Üç tür fibroadenom vardır: basit, karmaşık ve dev.
- Birincisi, onu oluşturan tüm hücrelerin benzer özelliklere sahip olduğu 5 cm’den küçük tümörlerdir. Yani, herhangi bir malignite riski yoktur.
- Benzer şekilde, karmaşık fibroadenomlar belirli bir derecede hücresel atipiye sahiptir. Yani hücreler birbirinden farklılaşmaya başlar. Bununla birlikte, Amerikan Kanser Derneği’ne göre, fibroadenomdan karsinom gelişme riski önemli bir ölçüde artmaz.
- Son olarak, devleri 5 cm çapını aşanlardır. Çoğu vakada zamanla kaybolurlar. Boyut ya da şekildeki herhangi bir değişikliği tespit etmek için sadece kendinizi sürekli olarak takip etmeniz gerekecektir.
Ekstrem vakalar, özellikle kitle çok rahatsız edici ya da büyük olduğunda cerrahi olarak alınmayı gerektirebilir. Bununla birlikte, tıpkı meme kistleri gibi yeniden ortaya çıkabilirler.
Meme Kitleleriniz Olması Durumunda Öneriler
Sizin de görebileceğiniz üzere, bir meme kitleniz olması kanser ile eş anlamlı değildir çünkü bunlar büyük olasılıkla iyi huyludurlar. Bununla birlikte, testleri yapabilmeleri ve size doğru bir teşhis koyabilmeleri için her zaman doktorunuza danışmalısınız.
Bunlara ek olarak, tüm kadınlar ayda en az bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bunun nedeni, bunu yapmanın memelerinin anatomisine aşina olmanın ve böylece olası anormallikleri tespit etmenin tek yolu olmasıdır.
Okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jiménez VX, Rivera HM, García RFM, et al. Nódulo mamario palpable. Abordaje diagnóstico. Revista del Hospital Juárez de México. 2011;78(1):35-40.
- Gallego G. Nódulo palpable de mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-1.
- Aznar F, Cortadellas T, Xercavins J. Patología benigna de la mama II: Tumores benignos de mama. Fundamentos de Ginecología. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia SEGO. 2005:483-92.
- Bajo Arenas J, Melchor Marcos J, Mercé Alberto L. Fundamentos de Ginecología (SEGO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; 2009.
- Gallego G. Nódulo Palpable de Mama. Revista de Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-91.
- Kosir M. Tumoraciones mamarias (nódulos de mama) – Ginecología y obstetricia – Manual MSD versión para profesionales [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2019.
- Gallardo, María García, et al. “Lesiones papilares intraductales mamarias: nuestra experiencia 2007-2017.” Revista de Senología y Patología Mamaria 33.3 (2020): 88-93.
- Mendoza Salazar, Jennifer Vanessa. Nivel de asociación entre nódulos mamarios en adolescentes y su menarquía. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina, 2018.
- Delgado, S., et al. “Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I).” Acta Pediatr Esp 67.2 (2009): 77-84.
- Loke, Benjamin Nathanael, et al. “Genetics and genomics of breast fibroadenomas.” Journal of Clinical Pathology 71.5 (2018): 381-387.
- Rodríguez López, Pilar, et al. “Fibroadenoma gigante juvenil de mama: Presentación de un caso clínico.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 85.4 (2020): 376-382.