Osteoporoz ile Menopoz Döneminde Mücadele

Osteoporoz problemlerinin önlenmesi için orta seviyede ve düzenli fiziksel egzersiz çok önemlidir. Aynı zamanda, kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin, dengeli bir diyete sahip olmak bu problemle mücadele etmek adına kilit noktadır.
Osteoporoz ile Menopoz Döneminde Mücadele

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Osteoporoz, kemiklerinizi etkileyen bir hastalıktır. Kemik dokusundaki eksilmelerden kaynaklanır.

Genellikle yaşlı insanlarda ve menopoz geçiren kadınlarda görülür.Menopoz döneminde osteoporozu kontrol altına almak çok önemlidir. Bu, sizin daha iyi sağlıktan ve genel olarak refah içinde olmaktan zevk almanızı sağlayacaktır.

Bu hastalık, kemiklerinizi zayıflatır ve kırılgan hale getirir. Bileğiniz, kalçanız ya da omurga sütununuz, kırılma riski en yüksek olan alanlardır.

Menopoz sırasında östrojen hormonu üretiminiz azalır. Böylece, osteoporoz oluşumu hızlanır. Bu durum, bu hastalığı kontrol etmenin hem önemini hem de karmaşıklığını artırır.

Osteoporoz İçin Risk Faktörleri Nelerdir ?

gülümseyen kadın
  • Yaş: 30 yaşından büyük olduğunuz zaman, vücudunuz kalsiyum absorbe etmeyi bırakır. Yıllar geçtikçe, beslenme alışkanlığınızın bir parçası değil ise sahip olduğunuz kalsiyum miktarı azalabilir.
  • Erken menopoz: Bazı kadınlar ameliyat ya da diğer tıbbi tedaviler nedeniyle menopozla daha erken yüzleşirler.

Bu tedaviler anemi ve benzeri sorunları önlemeye çalışsa dahi, osteoporoza neden olabilirler.

  • Aile geçmişi. Menopoz sırasında osteoporozu kontrol etmek için önemlidir. Bu durum özellikle aile geçmişinizde bu süreçte oluşan çatlak ve kırık kemikler var ise geçerlidir.

Geleceğinizi tahmin etmenin en iyi yollarından birinin ailenize bir göz atmanız olduğunu unutmayın.

  • Diyet: Diyetiniz dengeli mi ya da kalsiyum açısından zengin mi? Değilse, diyetinize daha fazla süt eklemek iyi bir fikirdir. Bu durum, menopoz sırasında osteoporozu kontrol eder.

Kaç yaşında olduğunuz önemli değildir: kemik sorunları her zaman ortaya çıkabilir ve asla iyi değildir.

Osteoporoz Nasıl Kontrol Altına Alınır ?

Bu hastalığa sahip olduğunuzu öğrendikten sonra, yapılacak en iyi şey osteoporozu kontrol altına almak için mümkün olan her şeyi yapmaktır.

Yapılması gereken en iyi şey hastalık ortaya çıkmadan önce kendinize dikkat etmeye başlamanızdır. Bunun anlamı, hastalığa sahip olmadan önce yakalanma riskinden şüpheleniyorsunuz demektir.Her iki durumda da önerilen aynıdır.

1. Egzersiz yapmak

İdeal koşullarda, osteoporoz teşhisi konmadan önce egzersiz, yaşam biçiminizin bir parçası olmalıdır. Ayrıca egzersiz yapmaya menopoz başlangıcından önce başlamalısınız.

Bir egzersiz rejimi yaratmak sağlığınız için faydalı olacaktır.  Yapmanız gereken sadece basit faaliyetlerdir. Buna günde sadece 30 dakika yürüme dahildir.

Kemikleriniz çatlamaya başlıyorsa, zor egzersizlerden ya da ağır ağırlık kullanmaktan kaçının. Egzersiz birkaç farklı odak noktasıyla gerçekleştirilebilir:

2. Dengeli bir diyet

bir kase kivi

Bebeklik döneminden 30 yaşına kadar, kemikleriniz gelişir. Doğal olarak kalsiyumu absorbe ederler. Bu nedenle iyi bir diyete sahip olmak kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Osteoporozun önlenmesi ve kontrol altına alınması için bu gereklidir.

Güçlü kemiklere sahip olmak için, kalsiyum açısından zengin bir diyete sahip olmak gereklidir. Önerilen günlük miktar 1000 mg’dır.

Kalsiyum içeren bazı gıdalar şunlardır:

  • Süt ürünleri
  • Yumurta
  • Yeşil sebzeler
  • Somon
  • Sardalya

Ayrıca, K vitamini menopoz sırasında kemiklerde kırılmayı önler.K vitaminine sahip olan bazı gıdalar:

  • Üzüm
  • Kivi
  • Avokado
  • Sağlıklı yağlar

3. D vitamini almak

Osteoporoz hakkında ve bunu nasıl önleyeceğimiz hakkında konuşurken, kalsiyumu düşünüyoruz. Bununla birlikte, D vitamini de aynı derecede önemlidir.

D vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine olanak tanır. Alınması oldukça kolaydır, yapmanız gereken yalnızca günde 10 dakika güneş ışığına maruz kalmaktır.

Hayvansal gıdalardan da alabilirsiniz, örneğin:

  • Ton balığı
  • Somon
  • Sığır eti
  • Karaciğer
  • Peynir
  • Yumurta

4. Sağlıklı bir yaşam tarzı

Alkol ya da tütün kullanmak gibi alışkanlıklar mümkün olan en kısa sürede durdurulmalıdır.

Belki hafta sonu bir bira içmeden yaşayamazsınız. Ya da, kötü bir tütün bağımlılığına sahip olabilirsiniz. Her iki durumda da, yavaş yavaş bu duruma bir son vermek için alışkanlıklar geliştirin.

Bu ürünleri kullanmak vücudunuzdaki östrojen üretimin miktarını düşürür. Sonuç olarak, onlardan kaçınmak osteoporozu kontrol etmeye yardımcı olur.

Egzersiz ayrıca kemiklerinizin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Bu yüzden, mümkün olan en kısa sürede egzersiz yapmaya başlamanız iyi bir fikirdir. Bu durum özellikle menopoz nedeniyle oluşan osteoporozu kontrol etmeye başlamadan önce geçerlidir.

5. Kazara meydana gelen düşmelerden kaçının

Osteoporoz röntgeni

Kazara düşmeyi önlemek zor olsa dahi, osteoporozdan muzdarip olan herkes için bu konuda dikkatli olmak hayli önem taşır.Çünkü zayıf olan kemikleriniz, kolayca kırılma potansiyeli taşırlar. Ne tür bir düşüş ya da çarpma olduğunun önemi yoktur.

Düşmeyi önlemek ve osteoporozu kontrol altına almak için evinizin içini yeniden düzenlemeniz iyi bir fikirdir. Bunu yaşadığınız alanları düzenli, iyi aydınlatılmış ve açık renklerde tutarak yapabilirsiniz.Bazen, küvetin yanına ya da diğer alanlara parmaklıklar da yerleştirebilirsiniz.

Osteoporoz Yaşam Kalitenizi Değiştirmemelidir

Osteoporoza sahip olsanız dahi normal bir hayat yaşayabilirsiniz. Ancak, tedavi planınızı takip etmeniz ve yüksek etkiye sahip egzersizden ve düşmekten kaçınmanız gerekir.

Osteoporozda sürekli tedavi olmazsa olmazdır. Ve sağlığınızı iyi bir seviyede tutmanız kesin bir şekilde gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.