Menopoz Dönemi Semptomları İçin Doğal Yöntemler

Menopoz Dönemi Semptomları İçin Doğal Yöntemler

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Menopoz dönemi semptomları bazı kadınlar için çekilmez olabilir. Bu semptomları hafifletmek için size doğal yöntemler sunacağız. 

Menopoz Dönemi

Menopoz dönemi yaklaşan ya da şu anda menopozda olan, 45 – 55 yaşları arasında bir kadınsanız, menopozun teknik anlamda sadece bir gün sürdüğünü duymak sizi biraz şaşırtabilir.

Bu, genellikle hiç regl olmadan geçirilen bir yılın sonunda görülen, regl döneminin bittiği gündür.

Bütün ateş basmaları, ani duygu değişimleri, alınan kilolar, uyku problemleri ve diğer rahatsız edici semptomlar, regl dönemi bitmeden hemen önceki zaman olan perimenopoz sırasında ortaya çıkan değişimler sonucunda oluşur.

Bir kadın olarak, doğurganlık döngünüzle alakalı olan her türlü değişimin, sizi hem fiziksel hem de duygusal olarak etkileyeceğinin ve menopozun istisna bir durum olmadığının farkında olmalısınız.

sarışın kadın

Bazı kadınlar neredeyse hiçbir semptomla karşılaşmazken, bazısı ise üstesinden gelmesi çok zor olabilen bir dizi semptomla mücadele etmek zorundadır.

Neyse ki kadınların sadece %2’si perimenopoz semptomlarını onları güçsüz bırakacak kadar ciddi boyutlarda yaşarlar, ancak bu, geri kalan diğer kadınların bir rahatlamaya ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez.

Seçenekleriniz Neler?

Her ne kadar rahatsız edici bir durum olsa da, menopozun hayatınızdaki doğal bir süreç olduğunu ve bir hastalık olmadığını unutmamak gerekir.

Bu nedenle de teknik anlamda bir tedavi gerektirmez. Ancak, ateş basması, uykusuzluk ve kontrolsüz duygu değişimleri yaşıyorsanız, özellikle de perimenopoz birkaç yıl sürebileceği için, eminiz ki bir çözüm arayışı içindesiniz.

Ayrıca bu süreç geçtikten aylar ya da yıllar sonra bile “menopoz” semptomları yaşayabilirsiniz.

Bahsettiğimiz semptomlar şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Depresyon
  • Asabiyet ve anksiyete
  • Uyuma zorluğu
  • Ateş basması
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Libido kaybı

Eğer ciddi bir rahatlamaya ihtiyacınız varsa, hormon değişim tedavisi (HRT) geçerli bir seçenek olarak düşünülebilir.

Birçok menopoz semptomu östrojen ve projesteron seviyelerinin dalgalanması sonucunda oluşur.

Menopoza girdiğiniz zaman yumurtalıklarınız bu iki hormonun da üretimini durdurur. Böyle bir durumda uygulanan HRT tekniği ile bu hormonlar yerine sentetik alternatifleri konulur.

Ancak, bu tedavinin birçok yan etkisi vardır.

Neyse ki, menopozun semptomlarını azaltmak için kullanılan, yan etkisi olmayan doğal seçenekler de bulunur.

İşte onlardan bazıları:

1. Egzersiz

egzersiz

Eğer hala düzenli egzersiz yapmıyorsanız, başlamak için şimdi tam zamanı.

Yapılan çalışmalara göre, egzersiz yapmak menopoz sonrası oluşan stres, anksiyete, depresyon gibi durumları hafifletirken, aynı zamanda kadınların kilo almasına engel olur.

Bu oldukça önemlidir, çünkü, araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara göre, fazla kilolu kadınlarda ateş basmasına daha sık rastlanıyor.

Haftada en az 2,5 saat orta düzeyli aerobik aktivitesi, 1 saat 15 dakikalık da güçlü bir aerobik aktivitesi yapmanızı ya da her ikisinin birleşimine ek olarak haftada iki kere kas geliştirme egzersizleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Özellikle yoganın, sıcak basması ve uyku bozukluğu gibi menopoz semptomlarını azaltmayla bağlantısı vardır.

2. Sağlıklı Beslenme

salata yemek

Menopoz dönemine yaklaşan kadınlar için sebze, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan bir diyet çok önemlidir.

Keten tohumunda bulunan lignan veya tam tahıl gıdalarda ve fasulyede bulunan isoflavon gibi doğal fitoöstrojen barındıran gıdalar, vücudunuzun küçük miktarda östrojen almasını sağlayarak semptomların rahatlamasına yardımcı olur.

Ayrıca, şeker, kafein ve alkol içeren gıdalardan ve içeceklerden de uzak durmalı veya tüketimlerini sınırlamalısınız. Çünkü, bu ürünler semptomları şiddetlendirerek ateş basmalarını tetikleyebilir.

3. Akupunktur

akupunktur

Geleneksek Çin Akupunktur tedavisi alan kadınlar plasebo tedavisi alan kadınlara göre daha az ateş basması ve ani duygu değişimleri yaşamaktadır.

Ayrıca son yapılan çalışmalar, ateş basması ve diğer menopoz semptomları için sıklıkla kullanılan ve Effexor olarak bilinen ilaç tedavisinin akupunktur ile aynı etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.

Buna ek olarak da akupunkturun hiçbir yan etkisi yoktur (Ancak, Effexor bulantı, yorgunluk, anksiyete ve daha fazlasına neden olabilir).

Tam tersine, bu alternatif tedavi yönteminin, enerjiyi ve cinsel performansı arttırdığı ve insana kendini iyi hissettirdiği kanıtlanmıştır.

4. Stres

Duygusal stres hayatınızın her döneminde hormonal dengenizi alt üst edebilir.

Aynı zamanda  uykusuzluk, anksiyete ve depresyon gibi semptomların daha da kötüleşmesine yol açar.

Bu nedenle stres seviyenizi aşağıya çekecek bir strateji izlemek gerçekten çok önemlidir.

Egzersiz, yoga, akupunktur, derin nefes alıp vermeyle birlikte güdümlenmiş görsellik, meditasyon veya sadece güzel bir kitap okumak gibi yöntemlerin hepsi stresi azaltmak için kullanılabilir.

5. Bitkisel Yöntemler

Birçok bitkinin menopoz dönemi semptomlarını tedavi etme ihtimali olduğu keşfedildi.

İşte bunlardan en etkili olanları:

Karayılan otu

karayılan otu

Daha sonra yapılan çalışmalar bu teorinin tam tersini iddia etse de, başlangıçta yapılan araştırmalara göre karayılan otu vücutta östrojenle aynı etkilere sahiptir.

Ancak, mevcut kanıtlara göre karayılan otu, ani duygu değişimleri ve rahatsız edici sıcak basmaları gibi semptomları azaltmak için sentetik hormonlara kıyasla daha güvenli bir yöntem olabilir. 

Avrupa’da yapılan klinik çalışmalardaki bulgulara göre, karayılan otu menopoz kaynaklı sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk, öfke ve gerginliği rahatlatacak yeteneğe sahiptir.

Mabet ağacı

Yapılan klinik çalışmalara göre, mabet ağacı zihninizi daha canlı hale getirir.

Melek otu

Yaygın olarak “dişi ginseng” olarak bilinen melek otu ateş basmasına karşı çok etkili olabilir.

Adaçayı yaprağı özü

Menopoz dönemi kaynaklı gece terlemelerinin azaltılmasında bu bitki yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.