Menopoz Sırasında Cilt Sağlığını Korumak
Menopoz, kadınların sadece içsel olarak değil, dışsal olarak da birçok farklı değişimi göz önünde bulundurmaya ihtiyaç duyduğu bir zamandır. Cilt, en çok zarar görebilecek organlardan biridir, ve hava ve iklim koşullarından dolayı daha da zayıflar.
Bugünün makalesinde, bu süre içinde cildinizi nasıl geliştirip nemlendirebileceğinizi anlatmak istiyoruz.
Menopoz sırasında cilde ne olur?
Bir kadının cildi, bir erkeğin herhangi bir yaşam evresindeki cildine göre % 25 daha incedir, ancak menopoz döneminde bu daha belirgindir. Zaman geçtikçe, dermis yaşlanır ve temel fonksiyonları değişmeye başlar. Bunlar arasında vücut ısısını düzenlemek, cildi güneş ışınlarından ve mikroplardan korumak, su ve besin depolamak yer alıyor.
Genetiğinize ve genel yaşam tarzınıza bağlı olsa da, 50 yaşından itibaren ciltte yaşlanma belirtileri görürsünüz:
- Kuruluk
- Gevşek cilt
- Kaba doku
- Kırışıklıklar
Ayrıca sıkılık kaybı, pigmentasyon değişiklikleri, iyi niyetli benlerin büyümesi ve vasküler sorunlar fark edebilirsiniz.
- Dermisiniz daha az neme sahip olur ve dokuları onarma ve yaraları iyileştirme kabiliyetini azalır.
- Aynı zamanda daha az kolajen taşıdığınız için, cildiniz daha az esnek olacaktır.
- Vücutta daha az östrojen üretimi olduğu için cildinizin sıkılığını korumakla sorumlu hücrelerin sayısı azalır ve bu, lekelerin ortaya çıkmasına neden olur.
- Ayaklar ve ellerin tabanları ile derisi kalınlaşır ve daha fazla çatlaklar oluşabilir.
Ayrıca bakınız: Cilt ve saç için 7 farklı karbonat kullanımı
Menopoz sırasında cilt bakımı
Hormonal düzeyde meydana gelen değişiklikler tıbbi tedaviler yoluyla düzenlenebilir. Bununla birlikte, kadınların bu süre zarfında ciltlerinin daha parlak görünmesi ve taze kalması için bazı değişiklikler yapmaları ya da bazı alışkanlıklarını iyileştirmeleri gerekir.
Bunun için aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin:
Kendinizi güneşten koruyun
UV ışınları herhangi bir yaşta zararlıdır ama menopoz sırasında cildiniz bu ışınlarla daha zor başarır. Özellikle gün ortasında ve yaz aylarında, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalısınız.
Ayrıca, D vitamininin vücutta yeterince sentezlenmesi için gün boyunca 15 dakika güneşe maruz kalmanız önerilir. Bunu yapmak, kalsiyum emilimini kolaylaştırarak kemik sağlığınızı geliştirir. Çok açık tenli iseniz, hava bulutlu ya da soğuk olduğunda bile her zaman güneş kremi kullanmak en iyisidir.
Vücudunuzu nemli tutmaya devam edin
Hidrasyonun içten başlayabilmesi için günde 2 ila 3 litre su içmeniz önemlidir. Sevmiyorsanız ya da içme suyundan sıkılıyorsanız, suyu doğal meyve suları, smoothieler ve bitki çayları ile değiştirebilirsiniz. Kahve, meşrubat ve alkol, ters etkiye sahip oldukları için bu listeye dahil değildir.
Yüzünüz ve vücudunuz için özel bir nemlendirici krem kullanmak da iyi bir fikir olacaktır. Bu dönemde olan kadınlar için çok sayıda ticari ürün satılıyor. Size uygun olanı seçtikten sonra, sabah ve gece uygulayın.
Arınma
Cildinizin hijyenik olması, daha genç ve daha sağlıklı görünmeniz için önemlidir. Cildinizin pH değerini hafifçe alkalin tutacak ve hidro-lipid bariyerini değiştirmeyecek doğal bir sabun kullanarak yüzünüzü yıkamalısınız.
Yüzünüzü yıkadıktan sonra, cildinizi korumak için bir krem uygulayın. Tahrişten kaçınmak için cildinizi kuruturken kesinlikle bastırmayın ve sürtünmeye yol açmayın.
Beslenme
Cildiniz için sağlıklı kremler kullanmanın yanı sıra, dengeli bir diyet ile beslenmenizi öneririz. Beslenme programınız vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu olmalıdır. Bu durumda meyve ve sebzeler en büyük müttefikleriniz olacak, çünkü doğal olmalarının yanı sıra, aynı zamanda su ve besin maddeleriyle doludurlar.
Yağ, un ve şekeri bir kenara bırakın. İşlenmiş gıdalar ya da fast food ürünlere hayır deyin. Bunun yerine, ev yapımı, sağlıklı ve mevsimlik malzemeler seçin. Bu, cildinizin sağlığına zarar verebilecek serbest radikallere karşı vücudunuzu korumak için gereken her şeyi sağlar.
Cildi ölü hücrelerden arındırma
Cildinizdeki herhangi bir yabancı maddeyi ortadan kaldırmak ve hücrelerin yenilenmesini teşvik etmek için haftada bir kez derin bir eksfoliyasyon / keseleme uygulamanız önerilir. Örneğin şeker ve baldan yapılmış ev yapımı maskeleri kullanabilirsiniz. Bunlar, yılların yüz ve boyun üzerindeki etkilerini yavaşlatır.
Egzersiz yapın
Cildinizin herhangi bir evresinde, özellikle de menopoz döneminde, cilt parlaklığını korumak için fiziksel aktivite yapmak çok önemlidir. Egzersiz yapmak, gözenekler aracılığıyla toksinlerin atılması ve cildin esnekliğini arttırması için gereklidir. Ayrıca, osteoporozu önler, kalp sağlığını iyileştirir, stresi azalır ve vücuda canlılık kazandırır.
Bu nedenle, sakin ve rahat bile olsa, bir seri egzersiz yapmak gereklidir. Çok fazla egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, biraz yoga, pilates ya da yüzme ile başlayabilirsiniz.
Şu makaleyi de okumanızı öneririz: Erken Menopoza Sebep Olabilecek 7 Faktör
Sağlıksız alışkanlıkları ortadan kaldırmak
Bu grupta sigara içmek, stres ve alkolü hedef alabiliriz. Bunların hepsi sağlığınızı kötüleştirir ve bu da cildinizin durumunu etkiler. Örneğin sigara içmek, vücudunuza zararlı toksinler vermekle kalmaz, cildin kendini yenilemesini ve nemli kalmasını da önler.
Alkole gelirsek, bu içecek sigaranın yarattığına benzer etkiler yaratır. Bunun nedeni vücuda atılımı zor toksinler vermesidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5
- Reid, R., Abramson, B. L., Blake, J., Desindes, S., Dodin, S., Johnston, S., … Soares, C. N. (2014). Managing Menopause. Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada. https://doi.org/10.1016/S1701-2163(15)30487-4
- Ali, S. M., & Yosipovitch, G. (2013). Skin pH: From basic science to basic skin care. Acta Dermato-Venereologica. https://doi.org/10.2340/00015555-1531
- Gold, E. B. (2011). The Timing of the Age at Which Natural Menopause Occurs. Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2011.05.002