Menopoz Sırasında Kendinize Nasıl Bakmalısınız?

Bir kadının vücudunda yumurtlamanın sonunun ilk belirtileri başladığında, menopoz geliyor demektir. Durduramasanız da, kendinizi buna hazırlamak önemlidir.
Menopoz Sırasında Kendinize Nasıl Bakmalısınız?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

45 ve 55 yaşları arasında kadınlar menopoz olarak bilinen fenomeni yaşarlar. Bu temel olarak, yumurtlamanın ve doğurganlığın sonu demektir. Bu kadınların yaşam döngüsünün normal bir parçası olmasına rağmen, yine de pek hoş olmayan semptomlara maruz kalabilirler. Menopoz sırasında kendinize nasıl bakmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Uykusuzluk, halsizlik, saç dökülmesi ve osteoporoz, yaşayabileceğiniz fiziksel belirtilerden bazılarıdır. Buna kötü ruh halleri gibi bazı ruh hali değişiklikleri, kaygı ve cinsel istek azalmasını ekleyebiliriz.

Her şey bu aşamaya iyi hazırlanmanız gerektiğini gösteriyor. İşte, bu biyolojik sürecin bazı semptomlarını azaltmak için yapabileceğiniz bazı pratik şeyler.

Menopoz Sırasında Kendinize Nasıl Bakmalısınız?

Menopoz diyeti hazırlayın

menopoz sırasında diyet
Menopoz sırasında, hormonların azalması vücut ağırlığınızı ve kalsiyum gibi bazı besinlerin dağılımını etkileyebilir.

Menopoz kötü ise, o zaman kötü bir diyetle bu süreci geçirmek daha da kötü olacaktır. Yaşamın bu aşamasında belirli noktaları kontrol etmezseniz, sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Amacınız glikoz, kolesterol ve kan basıncı seviyelerinizi kontrol altında tutmaktır.

Aslında, vücudunuzun işleyişi ve hormon üretimi büyük ölçüde diyetinize bağlıdır. Ek olarak, kalsiyum, demir ve diğer mineraller içeren gıda tüketiminizi artırmak iyi bir fikir olacaktır. Bu diyetle osteoporozla savaşmaya yardımcı olabilirsiniz.

Günde en az 2 litre su için

Deri dehidrasyonu menopoz sırasında en sık bildirilen semptomlardan biridir. Buna ek olarak, dehidrasyon hormonal semptomları artırabilir. Bu nedenle, günde en az iki litre su içerek vücudunuzu nemlendirmek mantıklıdır.

Sigara veya içki içmeyin

Günümüzde, bu kötü alışkanlıkların hormonlarınız üzerindeki negatif etkisini biliyoruz. Kafeinli içeceklerin bile vücudun hormon üretimini tehlikeye atabileceğini biliyoruz. Yapılacak en mantıklı şey menopoz sırasında bu ürünlerin tüketimini azaltmak olacaktır.

Alkol ve tütünün dehidrasyona katkıda bulunduğunu da eklemeliyiz. Sizi susuz bırakabilecek hiçbir şey önerilmez.

Zihinsel oyalanmaya ihtiyacınız vardır

koşan kadın
Bu aşamada ruh hali değişiklikleri yaşayabilirsiniz. Egzersiz ve diğer hobiler mutlu bir menopoz dönemi yaşamanıza yardımcı olabilir.

Menopozun psikolojik etkileriyle yüzleşmenin tek yolu, sevdiğiniz şeyleri yapmaktır. Sizi sakinleştiren, iç huzur yaratan veya sizi tatmin eden her şeyi uygulamaya koymalısınız. Sadece bunu yaparak mutluluk hormonlarını uyarabilir ve endişe ve stresi yenebilirsiniz.

Fikir, faaliyetleriniz aracılığıyla dopamin, endorfinler ve serotonin üretimini aktive etmektir. Bunu olumlu ruh hallerini teşvik ederek yapabilirsiniz. Zihinsel sağlığınız size bağlıdır.

Aerobik egzersiz sizi her şeyden daha iyi hazırlar

Egzersiz, menopoz sırasında kendinize iyi bakmanın ve menopoz semptomlarını önlemenin en etkili yollarından biridir. Kardiyovasküler sağlığınıza yardımcı olan ve kasları ve kemikleri güçlendiren fiziksel aktiviteler yapma alışkanlığını edinin. Bunlar hayatlarının bu aşamasında kadınlar için temeldir.

Egzersizin faydaları arasında kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve doku elastikiyetini korur. Pratikte, aerobik egzersiz ve yüksek yoğunluklu antrenman sizi güçlendirir ve menopoza girmeye hazırlanmanıza yardımcı olur. Ayrıca ruh halinize önemli ölçüde yardımcı olur.

Doktorunuzla düzenli kontroller

doktor kontrolü
Sağlıklı alışkanlıklar benimsemek ve doktorunuzun tavsiyelerine uymak, menopozdan sonra size iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır.

Sorununuzun ne olduğunu bilmiyorsanız vücudunuzdaki sorunları tedavi edemezsiniz. Bu nedenle jinekolog ve iç hastalıkları uzmanınızla düzenli ziyaretler planlamanız gerekir. Örneğin, hangi vitamin takviyelerini almanız gerektiğini veya diyetinizi nasıl tamamlayacağınızı söyleyebilirler.

Sürekli idrara çıkmak veya uykusuzluk gibi bazı belirtiler ilaçla tedavi edilebilir. Ek olarak, 40 ila 50 yaşları arasında, farklı kanser türlerini önlemek için stratejiler başlatmanız gereken zamandır.

Menopoz sırasında kendinize hiç olmadığı kadar iyi bakın

Menopoz sırasında hormonal değişiklikler yağ dağılımınızda dahili değişiklikler yaratır. Bu nedenle, kilonuzu sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktivitede bir artış ile kontrol altında tutmanız gerekir.

Bazı çalışmalara göre, kadınların %80’i menopoz belirtileri yaşamaktadır. Bu etkilerin ortaya çıkışındaki yüksek olasılık göz önüne alındığında, kadınlığın bu aşamasına ulaşmadan önce bile kendinize iyi bakmanızı öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.