Metabolizmanızı Hızlandırmanın Yolları: 4 Sağlıklı İpucu

Günde 5 öğün yemek yemek ve günlük rutinimize fiziksel aktiviteyi dahil etmek çok önemlidir. Genellikle günde 1 saat bunun için yeterli olacaktır.
Metabolizmanızı Hızlandırmanın Yolları: 4 Sağlıklı İpucu

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Metabolizmanızı hızlandırmanın yolları, kısaca az ve sık yemek, bol egzersiz yapmak ve genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı olarak sıralanabilir.

Eminiz ki istediği her şeyi yiyip de hiç kilo almayan bir çok arkadaşınız vardır. Peki bunu nasıl yapıyorlar sizce?

Hızlı veya yavaş bir metabolizmaya sahip olmak genellikle genetik bir durumdur. Fakat metabolizmanızı hızlandırmanın yolları mevcut. Çeşitli stratejileri hayata geçirerek hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Diğer bir nokta ise genellikle belli bir yaştan sonra metabolizmamızın zayıfladığı gerçeğidir. Dolayısıyla, hayatımızın bu döneminde daha kolay kilo almaya başladığımızı fark ederiz.

Üstelik, bu fazla kiloları vermek eskisinden daha da zorlaşmaya başlar. Ama bunun için perişan olmaya, hele havlu atmaya hiç gerek yok!

Sadece alışkanlıklarınızı değiştirmek için çalışmalısınız . Metabolizmanızı hızlandırmanın yolları konulu bu yazımızdaki ipuçları, size rehberlik edecektir!

Metabolizmanızı hızlandırmanın yolları

1. Düşük-kalori diyetlerine hayır deyin

metabolizmanızı hızlandırmanın yolları

Genellikle kilo vermek istediğimizde yaptığımız ilk hata budur: Daha az yemeye karar veririz. Bu amaçla sınırlayıcı bir diyetler uygularız.

Bu tür diyetlerin çoğunda yağ ve karbonhidratlara yer yoktur. Peki bunun vücudunuzda yol açacağı sonuçlardan haberiniz var mı?

Sağlıklı yağ ve karbonhidratlar vücudun doğru işlemesi için gereklidir. Yapmamız gereken şey, doğru seçimler yaparak işlenmiş gıdalardan ve bunların içerdiği sağlıksız maddelerden kaçınmaktır.

Minimum kalori ihtiyacı

Günlük minimum kalori ihtiyacımızın 1000 ve 1200 kalori arasında olduğunu aklınızda tutmanız çok önemlidir.

Bu miktardan daha az kalori alırsak, metabolizmamız yavaşlamaya başlar. Dolayısıyla, hem kilo veremeyiz, hem de sağlığımız tehlikeye girer. Anlayacağınız üzere, kilo vermek için yemek yememek kötü bir fikir!

Glukoz

Sınırlayıcı bir diyet bizi beynimizin, kaslarımızın ve vücudumuzun basit fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu düzgün glukoz seviyesini almaktan alıkoyar.

Kas kütlesini kaybetmek

Kilo verirken cildinizin sarkmaya başlaması size de tanıdık geliyor mu?

Bunun sebebi sınırlayıcı bir diyetin açlık hissettirmesi ve vücudumuzun besin ihtiyacını başka bir yerden karşılamaya çalışmasıdır.

Peki, vücut ihtiyacı olan enerjiyi ilk olarak nereden karşılamaya çalışır, biliyor musunuz? Kaslardan.

İşte bu nedenle, bu düşük kalorili bir diyete uzun süre devam ederseniz, vücut ihtiyacı olan besini önce kaslardan almaya çalışacak ve daha ileri durumlarda ise hücreler, akciğerler ve kalbe yönelecektir.

2. Metabolizmanızı hızlandıracak kahvaltıya evet deyin

sağlıklı kahvaltı

Kahvaltı etmek, metabolizmanızı hızlandırmanın yolları içinde en basit olanlardan biridir. En sağlıklı şekilde kilo vermek istiyorsanız, kahvaltıyı kesinlikle atlamamanız gerek.

Vücudumuz glikoz ve insülin seviyelerini ayarlamak zorundadır. Eğer sabah uyandığımız ilk andan itibaren iyi miktarlarda besin değeri sağlarsak, vücudumuz bu enerjiyi kaslarımızda veya midemizde yağ şeklinde “saklamak” zorunda kalmayacaktır.

Metabolizmanızı hızlandırmak için kahvaltı ile ilgili şu basit önerileri lütfen dikkate alın.

  • Kahvaltıyı geciktirmemeye çalışın. Sabah uyandığınız saatten maksimum 1 saat sonra kahvaltınızı yapmalısınız. Kahvaltıyı çok geciktirdiğinizde, metabolizmanız yavaşlar. Daha sonra yedikleriniz ise “depolanır” ve yakılmaz.
  • Aç karnına 1 bardak limonlu ılık su için. Bu şekilde vücudunuza detoks yaptıracaksınız ve bol miktarda vitamin alacaksınız. Kahvaltı etmek için bu suyu içtikten sonra 15-20 dakika kadar bekleyin.
  • Kahvaltınıza proteini dahil etmeniz çok önemlidir. Peki bunun sebebi nedir? Çünkü protein, bizi tok hissettirir, kaslarımızı güçlendirir ve vücudun güne başlaması için ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.

Metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacak şu gıdaları kahvaltınıza eklemeyi unutmayın:

  • Yeşil çay
  • Beyaz çay
  • Zencefil çayı
  • Siyah kahve
  • Yeşil kahve
  • Yulaf ezmesi
  • Yumurta
  • Ispanak
  • Doğal yoğurt
  • Yeşil elma
  • Armut
  • Greyfurt
  • Ceviz
  • Avokado

3. Egzersizi günlük rutininize dahil edin

metabolizmanızı hızlandırmanın yolları ve egzersiz

Günde yarım saatlik bir yürüyüşe çıkmak günlük rutininize dahil etmeniz gereken harika bir alışkanlıktır. Elbette, çoğu insanın metabolizmasını hızlandırmak ve birikmiş yağı yakmak için bu kısacık egzersiz yeterli değildir.

Peki çözüm nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Yürüyüşe ek olarak ekstra aktiviteler ve basit egzersizlerle vücudumuzu harekete geçirmeliyiz.

Her gün yapmanız gereken şu önerileri dikkate alın:

  • 30 dakika boyunca yürüyün.
  • 10 dakika boyunca koşun.
  • Merdivenleri çıkın (bu zamanımızı çok fazla almayacak basit bir harekettir, apartmanın içinde bile yapabilirsiniz, “merdiven mi yoksa asansör mü?” sorusu için bu egzersiz size cevap olacaktır).
  • Dans etmek veya aerobik yapmak gibi çeşitli kardiyovasküler egzersizleri 20 dakika boyunca yapın.

Bunların hepsi için günde yalnızca 1 saate ihtiyacınız olacak.

4. Gün boyunca “azar azar” ve sık yiyin

sağlıklı yemek

Eğer yavaş metabolizma ailenizde olan bir durum ise kilo vermek için yapabileceğimiz en büyük hata öğünleri atlamak olacaktır.

Kahvaltı veya akşam yemeği yememeyi seçerek vücudunuzu “alarm durumu”na geçirir ve yeterli besini alamadığını düşündüğü için yağları depolamaya başlamasına neden olursunuz.

Fakat gün içinde 5 veya 6 kere azar azar ve sık sık yersek, vücudumuz güzel bir denge yakalayacaktır.

Bu 5-6 öğün işlenmiş un ve şeker bakımından düşük olmalıdır ve hazır yiyecekleri içermemelidir. Bunların yerine taze sebzeleri, sağlıklı proteinleri, yağlı balık ve somondan alabileceğiniz sağlıklı yağları seçin.

Ayrıca günde en az 6-8 bardak su içmenin de metabolizmanızı hızlandırmanın yolları arasında olduğunu unutmayın. Bol su içmek toksinleri vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.

Hemen bu tavsiyeleri uygulamaya başlamaya ne dersiniz? 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Silverthone, dee unglaub. (2007). fisiología humana: un enfoque integrado. Tratado de Fisiología médica. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • slide player. (2019). METABOLISMO.
  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Metabolismo Celular. Uma Ética Para Quantos? https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Sánchez, P. H., Alonso, J. D., Sevillano, P. L., González, M. D. E., Valle, M. I., López, G. M., … & Majem, L. S. (2008). Prevalencia de obesidad y sobrepeso en adolescentes canarios. Relación con el desayuno y la actividad física. Medicina clínica, 130(16), 606-610.
  • Andino, S., Aguilar, Z., & Mike, Y. (2016). Efecto del consumo de bebidas altas en fibra y proteína en saciedad, apetito, hambre e ingesta posterior de alimentos.
  • Molina, C., Cifuentes, G., Martínez, C., Mancilla, R., & Díaz, E. (2016). Disminución de la grasa corporal mediante ejercicio físico intermitente de alta intensidad y consejería nutricional en sujetos con sobrepeso u obesidad. Revista médica de Chile, 144(10), 1254-1259.
  • Murakami, K., & Livingstone, M. B. E. (2015). Eating frequency is positively associated with overweight and central obesity in US adults. The Journal of nutrition, 145(12), 2715-2724.
  • Ohio State University. (2015, 19 mayo). Skipping meals linked to abdominal weight gain. Recuperado 23 marzo, 2020, de https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150519141508.htm
  • Peña, J. C. (2008). ¿ Es fisiológicamente recomendable ingerir mucha agua y es esta conducta correcta?. Acta Médica Grupo Ángeles, 6(4), 192-196.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.