Mide Ekşimesini İyileştirmek İçin 7 Geleneksel Çözüm
Mide ekşimesi gerçek bir sorundur ve kesinlikle günlük rutininizi etkileyebilir. Bu yüzden özafagusta üretilen mide asidini nötr hale getirebilen pek çok doğal çözüm olduğunu bilmeniz önemlidir. Bu yazıda mide ekşimesini iyileştirmek için başvurabileceğiniz 7 geleneksel çözümden bahsedeceğiz.
Böylece silah deponuzu güçlendirmiş olacaksınız.
Mide ekşimesi nedir?
Mide ekşimesi göğsün aşağı kısmında meydana gelen yanma veya rahatsızlık hissidir. Çünkü midede içerisinde bağırsak florasının pek çok ipçiğinin bulunduğu asit mevcuttur. Asit özofagus aracılığıyla geri döndüğünde tahrişe yol açar.
Rahatsızlık uzun sürmese de tıbbi müdahale gereken bazı vakalar vardır. Başka semptomlar da duruma eşlik ediyorsa mide ekşimesi için daha güçlü bir tedavi gerekiyor olabilir. Sürekli takip altında olmalı ve değerlendirilmelidir.
Çünkü asit reflüsü sindirim sisteminde düzensizliklere yol açabilir ve bu da gastroözofageal sorunlara neden olabilir.
Ayrıca göğüs bölgesinde oluşan diğer ağrılarla karıştırılmaması için ağrı türünün de değerlendirilmesi tavsiye edilir. İkincisi kalp krizinin belirtisi olabilir. İyi bir değerlendirme yapılabilmesi için mide ekşimesinin nasıl bir his yarattığını net bir şekilde bilmelisiniz.
Şüpheleriniz varsa bir doktorla görüşün.
Mide ekşimesini iyileştirmek için çözümler
Doktorlar genellikle asit üretilmesine yol açan gıdaları beslenme programınızdan çıkarmak için bir dizi test yaparlar. Aynı şekilde neyin rahatsızlığa sebep olduğuna karar vermek için karnınızda şişlik, sürekli geğirme veya mideden kaynaklanan başka herhangi bir sorununuz olup olmadığını kontrol edin.
Bu belirtiler hamile kadınlarda da yaygın olarak görülür. Hamileyseniz doktorunuza danışmadan hiçbir şey kullanmayın.
Ancak sorununuzun mide ekşimesi olduğunu biliyorsanız geleneksel çözümler mide ekşimesini nötr hale getirmek için çok faydalıdırlar.
Bunu da okuyun: Mide Ülseri Olanlar İçin İdeal 6 Yiyecek
Mide ekşimesini iyileştirmek için 7 geleneksel çözüm
Geleneksel çözümler mide ekşimesini iyileştirmek için çok etkili olsalar da hepsinin etkilerinin kişiden kişiye değişebileceğini unutmamanız önemlidir. Sonuçlar kişinin bireysel özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.
1. Aloe vera, salatalık ve elma karışımı
Bu kombinasyon bağırsak yolu için oldukça faydalıdır. Tahrişi azaltır. Ayrıca midedeki asit üretimini de nötr hale getirir. Bu da reflüyü önler.
Malzemeler
- 1 salatalık
- 1 yeşil elma
- ½ bardak aloe vera jeli
- 2 bardak su
Hazırlanışı
- Salatalığı ve yeşil elmayı küçük parçalar halinde doğrayın.
- Su ve aloe verayla birlikte blender’da karıştırın.
- Sonra hepsini iyice karıştırın ve yemek yedikten sonra için.
- Her gün bir bardak tüketin.
2. Patates suyu
Patates bol miktarda nişasta, antioksidan ve lif içerir ve mide ekşimesini rahatlatmaya yardımcı olur. Patatesin bu özelliği midedeki pH’ın düzenlenmesini ve özafagusun güçlenmesini sağlar.
Malzemeler
- 2 patates
- 2 bardak su
Hazırlanışı
- Patatesleri yıkayın.
- Sonra sularını çıkarın.
- Patateslerin suyunu biraz suyla karıştırın.
- Ne zaman midenizin ekşidiğini hissederseniz için.
Ya da:
- Daha önce yıkadığınız patatesleri dilimleyin.
- Bir kabın içine alın ve içme suyuyla doldurun.
- Bir gece bekletin.
- Sonra ne zaman midenizin ekşidiğini hissederseniz bu sıvıyı için.
Bu yazıyı da okuyun: Çiğ Patates Suyunun Vücudunuza 8 İnanılmaz Yararı
3. Papaya suyu ve keten tohumu
İçerdiği anti-enflamatuvar bileşenler ve enzimler sayesinde papaya ve keten tohumlarından oluşan bu karışım midedeki asidi kontrol edebilir. Ayrıca oldukça besleyicidir.
Bu da yetmezmiş gibi bir mide asidi nötr edicisi görevi görür ve asidin özafagusa geçişini azaltır.
Malzemeler
- 1 papaya
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- Tat katması için bal
Hazırlanışı
- Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
- Servis yapın ve için.
4. Zencefil
Zencefilin asidik bileşenleri kontrol eden alkalik etkisi vardır. Ayrıca midedeki pH’ı dengeler. Bu da asiditeyi azaltır.
Malzemeler
- 4 normal boyda zencefil kökü, dilimlenmiş
- 2 bardak su
Hazırlanışı
- Öncelikle suyu kaynama noktasına getirin.
- Sonra zencefili ekleyin ve 20 dakika demlenmeye bırakın.
- Yatmadan önce her gün bir bardak için.
5. Tarçın
Tarçın mide problemleri için harikadır. Ayrıca gazın, asidik atmosferin ve enflamasyonun üretilmesini önleyerek sindirime yardımcı olur.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tarçın tozu
- 1 bardak su
Hazırlanışı
- Önce suyu kaynama noktasına getirin.
- Sonra tarçını ekleyin ve birkaç dakika demlenmeye bırakın.
- Sonrasında bir bardak için.
6. Süt ve muz
Muz, mideyle ilişkili çeşitli sorunları iyileştirmek için en çok tavsiye edilen meyvelerden biridir.
Malzemeler
- 5 muz
- ½ bardak su
- ½ bardak süt
Hazırlanışı
- Önce muzları küçük parçalar halinde doğrayın.
- Sonra su ve sütle birlikte blender’dan geçirin.
- Homojen bir karışım elde ettiğinizde soğumaya bırakın ve servis yapın.
7. Ananas suyu
Ananas sıvı ve aroma dolu tropik bir meyvedir. İdrar söktürücü özellikleri ve hazmı kolaylaştıran enzimleri ile öne çıkar.
Malzemeler
- 1 ananas, soyulmuş
- 2 bardak su
Yapılışı
- Öncelikle ananasları parçalar halinde doğrayın ve suyla birlikte blender’dan geçirin.
- Sonra bir bardağa koyarak servis edin.
Ağır yiyeceklerden kaçınmanız da tavsiye edilir. Aynı şekilde aşırı miktarda et, baharat, sigara, kahve ve şeker tüketmekten de kaçınmalısınız.
Ayrıca daha az katı ve sıvı yağ içeren dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız. Daha çok meyve, süt ürünü, kara buğday ve yulaf gibi tam tahıllı gevrek tüketin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
- Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
- Andre, C. M., Legay, S., Iammarino, C., Ziebel, J., Guignard, C., Larondelle, Y., … Miranda, L. M. (2014). The Potato in the Human Diet: a Complex Matrix with Potential Health Benefits. Potato Research. https://doi.org/10.1007/s11540-015-9287-3
- Mishra, S., Monro, J., & Hedderley, D. (2008). Effect of processing on slowly digestible starch and resistant starch in potato. Starch/Staerke. https://doi.org/10.1002/star.200800209
- Muss, C., Mosgoeller, W., & Endler, T. (2013). Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinology Letters.
- Okeniyi, J. A. O., Ogunlesi, T. A., Oyelami, O. A., & Adeyemi, L. A. (2007). Effectiveness of Dried Carica papaya Seeds Against Human Intestinal Parasitosis: A Pilot Study . Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.065
- Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine.
- Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
- Shen, Y., Jia, L. N., Honma, N., Hosono, T., Ariga, T., & Seki, T. (2012). Beneficial effects of cinnamon on the metabolic syndrome, inflammation, and pain, and mechanisms underlying these effects-a review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/S2225-4110(16)30067-0
- NESELLO, L. A. N., CECHINEL FILHO, V., CAMPOS, A., ANDRADE, S. F. de, & ROSA, R. L. da. (2017). SCREENING OF WILD FRUIT TREES WITH GASTROPROTECTIVE ACTIVITY IN DIFFERENT EXPERIMENTAL MODELS. Arquivos de Gastroenterologia. https://doi.org/10.1590/s0004-2803.201700000-13
- Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203