Mide Hastalıklarını Önlemek İçin Tavsiyeler
Mide hastalıklarını önlemek ve daha sağlıklı bir mideye sahip olmak için aradığınız tüm cevaplar bu makalede!
Estetikle ilgili bir mesele olmasının yanında kıvrımlı bir bel, sağlığınız için de faydalıdır.
Ayrıca, karnınız şekilli olursa kendinizi iyi hissedersiniz. “Sağlık midede başlar.” diye bir söz de vardır.
Diğer taraftan eğer mideniz düzgün çalışmıyorsa, ruh halinizde bir farklılık ve yorgunluk hissedersiniz, cildiniz matlaşır ve muhtemelen kilo almaya da başlarsınız.
Tüm bunların sebebi, vücudunuzun toksinlerden kurtulmakta ciddi bir sorun yaşamasıdır: bu atıklar ve toksinler kanınızda birikir.
Midenizin Düzgün Çalışmadığını Nasıl Anlarsınız?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi; cildiniz, midenizin düzgün çalışmadığına bir işaret olabilir. Cildiniz mat, yağlı ya da lekeli olabilir.
Mide bakımınızı değiştirmeniz gerektiğini gösteren diğer işaretler:
- Ağız kokusu
- Dilde beyazlık
- Mide ağrısı
- Şişmiş göbek
- Aşırı gaz
- İştah azlığı
- Bulantı
- Geğirmek
- Kabızlık
- İshal
- Hazımsızlık
Yukarıdaki işaretler sindirim sisteminizde bir yerde sorun olduğunu gösterebilir.
Bu belirtilerin bir ya da birden fazlasını gösteriyorsanız, midenizin iyileşmesi için düzgün bir tedaviye başlamanız önemli.
Ayrıca bakınız: Mide Yanması mı Yoksa Ekşime mi?
Mide Hastalıklarını Önlemek İçin Tavsiyeler
Yukarıdaki belirtilere göre midenizde bir sorun olduğunu belirledikten sonraki adım, ne yediğinize dikkat etmek olmalıdır.
Bazen sağlığınıza zararlı yiyecekler yediğinizi fark etmeyebilirsiniz ve onları yemeye devam edebilirsiniz. Vakaların çoğunda, acı, şişlik, gaz ve kabızlık dahil tüm mide problemlerinin sebebi bu zararlı yiyeceklerdir.
Süt ürünleri tüketmek
Tam yağlı ya da pastörize edilmemiş süt ve keskin peynirler, genelde en büyük suçlulardır. Fakat tüm süt ürünleri midenize ‘ağır bir şekilde’ oturur.
Bazı insanlar bunun eklenen yapay maddelerden dolayı olduğuna inanırken, diğer insanlar da bizim, memelilerde olduğu gibi, anne sütüyle beslenme döneminden sonra laktoza duyarlı olduğumuzu savunur.
Sebebi ne olursa olsun, çoğu insan süt ürünü tükettikten sonra pek iyi hissetmez.
Bunun sebebi, vücudumuzun süt ürünlerini sindirecek enzime sahip olmamasıdır; sonuç olarak da bu gıdalar bağırsaklarımızın duvarlarına yapışır. Bu da mide yanması, gaz, hazımsızlık ve yağ ve toksin birikimine sebep olur.
Bu yüzden mide hastalıklarını önlemek istiyorsanız süt ürünlerini azaltmaya çalışın.
Ayrıca bakınız: Süt ürünleri haricinde kalsiyum içeren besinler
Yetersiz beslenme alışkanlığı
Bunu demekle neyi kastettik?
Eğer bir şey yemeden sadece 1 ya da 2 saat durabiliyorsanız, sürekli atıştırıyorsanız ya da elinizde sürekli şeker ya da sakız varsa, bu, mideniz dinlenmeye fırsat bulamıyor ve sürekli çalışıyor demektir. Bu durum da rahatsızlığa, hazımsızlığa, yetersiz besin emilimine, ağrılara ve benzerlerine sebep olur.
Birlikte yenmemesi gereken yiyecekler yemek
Bazı yemekleri birlikte yiyemezsiniz demiyoruz, fakat bazı kombinasyonlara dikkat etmek gerekir.
Beslenme uzmanlarına göre bu, insandan insana değişse de eğer mide hastalıklarını önlemek istiyorsanız, karbonhidrat ve proteini aynı anda yememeniz gerekiyor.
Karbonhidratları sindirmek için midenizde bazik, proteini sindirmek içinse asidik bir pH seviyesi olmalı.
Yani mideniz bunları sindirmek için çok fazla çalışır, o sebeple en iyisi ayrı ayrı tüketmektir; birini öğle yemeğinde tüketip diğerini akşam yemeğinde yemek gibi.
Yeterince su içmemek
Günde 2 litre su içmek gerektiğini daha önce okuduğunuzdan şüphemiz yok. Bu rastgele bir miktar değildir.
Yeterince su tüketmemek sindirim zorluğuna ve kabızlığa sebep olur.
Yine de, mide pH derecenizi seyreltmemek ve sindirimi zorlaştırmamak adına, yemek sırasında 1 bardaktan daha fazla su içmemeye çalışın.
Yemeğinizi fazla pişirmek
Tabii ki bazı yiyecekler çiğ yenmez, fakat bazen insanlar yiyeceklerini fazla pişirir. Bu yiyeceğinizden besin maddelerini alır ve midenize gerçekten zarar verebilir.
Daha fazla çiğ besin tüketmeye çalışın (mümkünse meyve ve sebze), kış ya da yaz fark etmez.
Bunların suları ya da bunlarla yapacağınız smoothieler, hem besin maddelerini vererek hem de pişirmenin tehlikelerinden kaçınmanızı sağlayarak açlığınıza çare olabilir.
Fazla kırmızı et tüketmek
Kırmızı et, bağırsak hareketleriniz için olmazsa olmaz lif açısından fakirdir. Bu sebeple çok fazla kırmızı et tüketen insanlar kalın bağırsak iltihabı, basur, kabızlık ve divertiküloz yaşar.
Unutmayın: mideniz uzun, ince bir yapıdadır ve uzun bir bağırsak yoluna sahipsiniz, yani yiyecekler emilmeden önce uzunca bir süre vücudunuzda kalır. Tüm bunlar, toksinlerin kan dolaşımınızda birikimini arttırır.
Eğer kırmızı et yemek zorundaysanız, sebzelerle dolu bir salatayla birlikte yiyin ve haftada iki kereden fazla yememeye çalışın.
Sağlıklı Bir Mide İçin İpuçları
- Papatya, anason ve nane gibi şifalı otlar içeren çaylar için.
- Bağırsaklarınızı canlandırmak için daha fazla egzersiz yapın.
- Tam tahıllı yiyecekler sayesinde daha fazla lif alın.
- Alkol, kahve ve sirke gibi zararlı yiyeceklerden kaçının.
- Yavaş çiğneyin ve her lokmanın tadını çıkarın. Acele etmeden yiyin ve yiyeceğinizi ufak parçalara bölün.
- Sinirliyken, endişeliyken ya da gerginken yemek yemekten kaçının.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Thorning, T. K., Raben, A., Tholstrup, T., Soedamah-Muthu, S. S., Givens, I., & Astrup, A. (2016). Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & nutrition research, 60, 32527. doi:10.3402/fnr.v60.32527
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/ - Heterocyclic amines: Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish. Sugimura T, Wakabayashi K, Nakagama H, Nagao M.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15072585 - Genotoxicity of heat-processed foods. Jägerstad M, Skog K.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15914214 - Work performance after dehydration: effects of physical conditioning and heat acclimatization (1958). Buskirk ER, Iampietro PF, Bass DE.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11055570 - Hydration and physical performance. Murray B.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921463 - Mattson, M. P., Allison, D. B., Fontana, L., Harvie, M., Longo, V. D., Malaisse, W. J., Mosley, M., Notterpek, L., Ravussin, E., Scheer, F. A., Seyfried, T. N., Varady, K. A., … Panda, S. (2014). Meal frequency and timing in health and disease. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 111(47), 16647-53.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4250148/ - Uscanga-Domínguez, L. F., Orozco-García, I. J., Vázquez-Frias, R., Aceves-Tavares, G. R., Albrecht-Junnghans, R. E., Amieva-Balmori, M. et al. (2019). Posición técnica sobre la leche y derivados lácteos en la salud y en la enfermedad del adulto de la Asociación Mexicana de Gastroenterología y la Asociación Mexicana de Gerontología y Geriatría. Revista de Gastroenterología de México, 84(3), 357-371. https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2019.03.002