15 Günde Mide Yanması Tedavisi
Mide yanması, midede ya da boğazda oluşan bir yanma hissidir ve mide asidinin aşırı miktarda olması nedeniyle oluşur. Düzgün bir mide yanması tedavisi için beslenme ve stres gibi birçok faktörün beraber düşünülmesi gerekir. Ancak çoğu zaman bu hastalıktan kalıcı olarak kurtulmak oldukça zordur.
Bu makalede, mide yanmasına son vermek ve sindirim sağlığınızı ve ayrıca yaşam kalitenizi iyileştirmek için yoğun bir 15 günlük plan paylaşmak istiyoruz.
Hangi gıdalar mide yanmasına neden oluyor?
Size sunacağımız 15 günlük plana inanmanız zor olabilir çünkü iyi sonuçlar görmek için çok az bir zaman gibi görünüyor. Uygulamanız gereken ilk adım, aşırı mide asidine neden olabilecek gıdaların tüketimini azaltmaktır. Bu gıdalar:
- Şeker ve şekerli gıdalar
- Rafine un
- Rafine edilmiş tuz ya da sofra tuzu
- Süt ve süt ürünleri
- Kırmızı et ve işlenmiş etler
- Kızarmış yiyecekler ve hidrojene yağlar
- Alkollü içecekler, meşrubatlar ve konserve içecekler
- Kahve, çikolata ve gazlı içecekler
Buna da bir göz atın: Karın Yağlarına Karşı Zencefil
Kaçınmanız gereken diğer şeyler
Yediğiniz yemeklerin yanı sıra, mide yanması hastalığını tetikleyen diğer faktörlere de dikkat etmelisiniz:
- Tütün kullanımı
- Stres
- Bazı ilaçlar
- Az su içmek
- Düzgün çiğnemeden çabucak yemek
- Bir önceki yemeğin sindirimi bitmeden yemek yemek ya da çok fazla yemek
- Birçok farklı yemeği karıştırmak ya da meyveleri yemeklerinizle birlikte yemek
Bu 15 gün boyunca bu faktörlerden mümkün olduğunca kaçınmanız gerekiyor. Ancak bu beslenme programının ardından tekrar mide yanması sıkıntısını yaşamak istemiyorsanız yukarıdaki unsurlara dikkat etmeye devam etmenizi öneriyoruz.
Alkalin ilaçlar
Bu 15 günlük planın amacı mide asitlerinin pH‘ını değiştirebilecek ilaçlar almadan mide yanmasını nötralize etmektir. Bunu yapmak için alkalin özelliklere sahip olan tedavileri seçin:
- Limon: Limon, asidik bir meyve olmasına rağmen mideyi nötralize etmek için mükemmeldir.
- Beyaz kil: Doğal gıda mağazalarında satılan doğal bir asit gidericidir.
- Zeytinyağlı çiğ patates suyu: Mide yanması ile savaşmak ve mide ülseriyle mücadele etmek için eski bir tedavidir.
- Yeşil sebzeler: Fazla asidi nötralize etmek için mükemmeldir.
- Stevia: Aynı zamanda alkalin olan doğal bir tatlandırıcı.
- Çiğ badem: Bu badem, vücudunuzun asit seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
- Avokado: Besin değeri yüksek, alkalin bir meyvedir.
- Yeşil çay: İltihaplanma karşıtı, kanserojen karşıtı, antioksidan ve alkalin içecek.
- Deniz tuzu ya da Himalaya tuzu: Az miktarda tüketilen saf ve arıtılmamış tuzlar vücudunuzun pH’ını düzenler.
Okumanızı öneriyoruz: Limon Kabuğunun Şaşırtıcı 7 Kullanımı
Nasıl beslenmeliyim?
15 gün boyunca bu planı takip etmelisiniz:
Aç karnına
Orta boy, çiğ patatesin suyuna bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı (15 ml) ekleyip için.
Kahvaltı
Yirmi dakika sonra, kahvaltı için yeşil bir smoothie hazırlayın. Elma, armut, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, su teresi, roka, kereviz, vs.), yarım avokado ve bir avuç badem içerebilir.
Hala aç hissederseniz, biraz tost yiyebilir ya da buğday ekmeği gibi tam tahıl ekmeğiyle yapılmış ve hindi sosisi ya da tahin içeren sandviçler yiyebilirsiniz.
Ara öğün
Tatlandırmak için biraz stevia ekleyerek yarım limonun suyunu kattığınız bir fincan yeşil çay için.
Öğle yemeği
İlk yemeğiniz yeşil bir salata ya da ev yapımı bir gazpacho olmalıdır. İkinci yemek tavuk, hindi, beyaz balık, yumurta ya da sebze olabilir. Tatlı isterseniz elma ya da armut seçin.
Öğleden sonra
Tatlandırmak için biraz stevia eklediğiniz yarım limon suyu ile bir bardak yeşil çay daha için. Açsanız elma, armut, kuru incir, badem, Hindistan cevizi, erik, ananas veya papaya yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği
Akşam yemeğiniz buharda pişirilmeli, sotelenmiş ya da kremalı sebzeler (patlıcan, brokoli, kuşkonmaz vb.) ve bir porsiyon protein (bezelye, mercimek, yumurta, beyaz balık, mantar, badem…) içermeli.
Yatmadan önce
İçine beyaz kil koyduğunuz bir bardak su hazırlayın. Ürünün üzerindeki talimatları takip edin. Bir metal ya da plastik kaşıkla iyice karıştırın ve 10 dakika bekletin. Özellikle yüksek tansiyon veya kabızlık yaşıyorsanız herhangi bir tortudan kaçının.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bourgeois P. El extraordinario poder curativo de la arcilla. New York: Parkstone International; 2016.
- Chatterjee P, Chandra S, Dey P, Bhattacharya S. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research 2012; 3 (2): 136. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401676/. Accessed 01/25, 2019.
- Ferruzzi MG, Blakeslee J (2007). Digestion, absorption, and cancer preventative activity of dietary chlorophyll derivatives. Nutrition Research 2007; 27 (1): 1-12. Available at: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2006.12.003. Accessed 01/25, 2019.
- Kong F, Singh RP (2009). Digestion of raw and roasted almonds in simulated gastric environment. Food Biophysics 2009; 4 (4): 365-377. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s11483-009-9135-6. Accessed 01/25, 2019.
- MedlinePlus (2020); Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales; Colegio Estadounidense de Gastroenterología. “Acidez estomacal, lo que usted debe saber”. https://magazine.medlineplus.gov/es/art%C3%ADculo/acidez-estomacal-lo-que-usted-debe-saber.
- Academia Americana de Médicos de Familia. “¿Qué es la acidez estomacal?”. https://es.familydoctor.org/condicion/acidez-estomacal/?adfree=true
- Castelo Vega, Jean Marcel, Olivera Hermoza, Rogers, Páucar Sotomayor, Héctor, & Flores Aldea, Juan Carlos. (2003). Reflujo Gastroesofágico: Características Clínicas y Endoscópicas, y factores de riesgo asociados. Revista de Gastroenterología del Perú, 23(1), 41-48. Recuperado en 07 de junio de 2020, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292003000100006&lng=es&tlng=es.
- Oliver, KL y Jill Davies, G. (2008). Acidez estomacal: influencia de la dieta y el estilo de vida. Nutrition & Food Science, 38 (6), 548–554. https://doi.org/10.1108/00346650810920141.
- Healthline Media, en línea. “7 alimentos para ayudar a su reflujo ácido”. https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#helpful-foods.