Mutfak Süngerlerini Temizlemek İçin Beş Yöntem
Mutfak süngerlerini düzenli olarak temizlemenin neden önemli olduğunu biliyor musunuz? Farklı malzemelerin temizliğinde sıklıkla kullanıldıkları için, mutfak süngerleri zararlı bakteriler ve mikroorganizmalarla doludur.
Bazı araştırmalara göre, mutfak süngerleri banyoda kullanılan süngerlerden bile daha fazla mikrop içermektedir ve evdeki en kirli malzemelerden bir tanesidir. Peki, bunun sebebi nedir? Süngerlerdeki nem ve yemek kalıntıları, birçok patojenin çoğalmasına uygun bir ortam hazırlar.
Bu nedenle, süngerleri mikroplardan arındırmak için, tercihen her kullanım sonrasında uygulayabileceğiniz farklı yöntemleri bilmek önemlidir. Bu yazımızda mutfak süngerlerinizi temizlemek için kullanabileceğiniz beş yöntemi öğrenebilirsiniz.
Mutfak Süngerleri Neden Temizlenmelidir?
Mutfak süngerleri, bulaşıkların ve diğer malzemelerin temizliğinde kullanılır. Yapıldıkları malzeme sebebiyle, bu süngerler kaplara yapışan yağı ve yemek kalıntılarını kolayca dışarı bırakabilmektedir.
Mutfak süngerleri oldukça kirlidir çünkü nemli olmaları ve mikro çatlaklar, E. coli, Salmonella veya Campylobacter gibi bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam sağlar.Bu bakteriler iki haftaya kadar hayatta kalabilirler.
Süngerler bulaşık yıkamak için kullanıldıklarında ise, bu mikroorganizmaların çoğu farklı malzemelere geçerek enfeksiyon riskini artırabilirler. Neyse ki, mutfak süngerlerini belirli aralıklarla değiştirerek ve mikroplardan arındırarak mutfağınızda hijyeni sağlayabilirsiniz.
Mutfak Süngerlerini Temizlemek İçin Öneriler
Mutfak süngerlerini temizleme yöntemleri oldukça kullanışlı olsa da, ayda iki kere süngeri değiştirmek iyibir fikirdir. Dışarıdan düzgün görünse de, süngerin iç kısmında zararlı atıklar ve bakteriler bulunabilir. Mutfak süngerlerini temizlemek için kullanabileceğiniz yöntemlere bir göz atalım.
1. Beyaz Sirke
Bu ürün, atıkların ve pek çok bakterinin yok edilmesine yardımcı olan asidik bir pH seviyesine sahiptir. Beyaz sirke, mutfak süngerlerini mikroplardan arındırmak için en iyi doğal ürünlerden bir tanesidir.
İçerdiği organik asitler sayesinde, beyaz sirke mikroorganizmaların çoğalmak için ihtiyaç duyduğu ortamı değiştirir. Bunun yanı sıra, kötü kokuları ve yağları çıkarmak için de etkilidir.
Nasıl Kullanılır?
- İlk olarak, bir bardak suyu kaynatın.
- Sonra, içerisine bir bardak beyaz sirke koyun.
- Ardından, süngeri bu karışımın içerisine koyup yaklaşık olarak 20 dakika bekletin.
- Son olarak, kiri çıkarmak için süngeri iyice sıkın.
- Eğer gerekli olduğunu düşünürseniz, su ve sabun ile durulayabilirsiniz.
2. Sıvı Bulaşık Deterjanı
Sıvı bulaşık deterjanı, içerdiği özellikler sayesinde süngerleri mikroplardan arındırmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, daha derinlemesine bir temizlik için en iyisi sıvı deterjanı kaynar su ile karıştırmaktır.
Nasıl Kullanılır?
- İlk olarak, bir yemek kaşığı sıvı bulaşık deterjanını bir bardak kaynar su ile karıştırın.
- Ardından, süngeri karışıma batırın ancak kendinizi yakmamaya dikkat edin.
- Yaklaşık 20 dakika sonra, süngeri durulayın ve kalıntılardan kurtulun.
3. Mikrodalga
Bu cihaz, yüksek ısı vermesi sayesinde mutfak süngerlerini temizlemeye yardımcı olabilir. Mikrodalga, süngerdeki patojenleri azaltır. Yüksek ısı, nemli ortamın niteliğini değiştirerek mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
Nasıl Kullanılır?
- İlk olarak, bazı süngerlerin yüksek ısıya maruz kaldığında eriyebilmesine neden olan sentetik materyallerden yapıldığını bilmekte fayda vardır. Bu nedenle, bu yöntemi kullanmadan önce, süngeri su ve sirke içerisinde bekletmek iyi olacaktır.
- Ardından, bu karışımı iki dakikalığına mikrodalgaya koyun.
- Eğer süngerinizin kötü ve küflü koktuğunu düşünüyorsanız, bu yöntem kokuyu anında keser.
- Su dolu kabı mikrodalgadan çıkarırken kendinizi yakmamaya dikkat edin.
4. Limon Suyu
En güçlü dezenfektan olmasa da, başka bir seçeneğiniz yoksa limon suyu da iyi bir alternatiftir. Limon suyu, yüzeyleri temizlemeye yardımcı olabilen doğal bir antibakteriyel maddedir. Mutfak süngerinizin koktuğunu veya kirlendiğini düşünüyorsanız, limon suyu kullanabilirsiniz.
Nasıl Kullanılır?
- Birkaç adet limonun suyunu sıkın ve sıcak suyun içerisine koyun.
- Ardından, süngeri bu suyun içerisinde 20 dakika bekletin.
- Son olarak süngeri sıvı bulaşık deterjanı ve soğuk su ile durulayın.
5. Çay Ağacı Esansiyel Yağı
İçerdiği antimikrobik özellikler sayesinde, çay ağacı esansiyel yağı bakterilerin çoğalmasını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu ürün şifalı özellikleri ile bilinse de, farklı yüzeylerdeki mikroorganizmalardan kurtulmak için de harika bir yöntemdir. Çay ağacı esansiyel yağı ayrıca kötü kokularla da savaşır.
Nasıl Kullanılır?
- İlk olarak, kaynayan suyun içerisine 10-15 damla çay ağacı esansiyel yağı damlatın.
- Mutfak süngerini bu karışımın içerisinde 20 dakika bekletin.
- Ardından süngeri durulayın ve sıkın. Süngerin hala kirli olduğunu düşünüyorsanız, sabun ile temizleyin.
Mutfak süngerini temizlemenin ne kadar önemli olduğunu öğrendiğinize göre, bu yazıda bahsettiğimiz yöntemleri denemeyi unutmayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cardinale, M., Kaiser, D., Lueders, T., Schnell, S., & Egert, M. (2017). Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9
- Erdogrul, Ö., & Erbilir, F. (2000). Microorganisms in Kitchen Sponges. Internet Journal of Food Safety.
- Wolde, T., & Bacha, K. (2016). Microbiological Safety of Kitchen Sponges Used in Food Establishments. International Journal of Food Science. https://doi.org/10.1155/2016/1659784
- Rossi, E. M., Scapin, D., Grando, W. F., & Tondo, E. C. (2012). Microbiological Contamination and Disinfection Procedures of Kitchen Sponges used in Food Services. Food and Nutrition Sciences. https://doi.org/10.4236/fns.2012.37129
- Speirs, J. P., Anderton, A., & Anderson, J. G. (1995). A study of the microbial content of the domestic kitchen. International Journal of Environmental Health Research. https://doi.org/10.1080/09603129509356839