Elma Sirkesiyle Yüz Yıkamak ve Yararları
Elma sirkesiyle yüz yıkamak, cildiniz için son derece faydalı bir eylemdir. Hala elma sirkesini güzellik rutininize dahil etmediyseniz, bu yazımızı kaçırmayın. Kullanmaya başlamanız için birkaç nedenden bahsedeceğiz.
Elma sirkesi, birçok yönden faydalanabileceğimiz organik ürünlerden biridir. Her ne kadar mutfak kullanımları ile bilinse de, bir ev ilacı ve güzellik ürünü olarak da uygulamaları vardır.
Aslında son yıllarda elma sirkesinin kullanımı çok yaygınlaştı. Şimdilerde, birçok ünlü onu “gizli” ışık olarak kabul ediyor. Buna ek olarak, tüm süpermarketlerde ucuz ve kolay şekilde bulunabildiği için, herkes tarafından kullanılabilecek uygun bir üründür.
Bu yazıda, cilt bakımı için bir müttefiğiniz olacak elma sirkesinin özelliklerini vurgulamak istiyoruz. Bu amaç için birçok geleneksel ürün varken, bu doğal bileşenin uygulanması ilginç faydalar sağlar.
Elma sirkesiyle yüz yıkamak ve sayısız faydası
Organik bileşikler ve antioksidanların konsantrasyonu nedeniyle, elma sirkesi parlak bir cilt için iyi bir tamamlayıcıdır. Yüzünüze sürmeniz, bazı ticari temizleyicilere alternatif olarak benzer faydalar sunabilir:
Aşırı yağlarla savaşır
Elma sirkesinde bulunan organik asitler, aşırı yağ üretimini azaltmak için cildinizin pH seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Bu maddeler, parlak ve kirli görünümü azaltan güçlü bir büzücü etki sağlar.
Sivilceleri azaltır
Elma sirkesiyle yüz yıkamak gözeneklerin içinde kalan kalıntıları temizleyebilmenizi sağlar. Bu nedenle düzenli uygulama siyah noktalara, sivilce veya kabarcıklara karşı alternatif bir çözümdür.
Yaşlılık lekelerini temizler
Bu bileşen, alfa hidroksi asitler (AHA) bileşikleri içerir. Bu asitler, lekelenmeye neden olan ölü hücreleri çıkarma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle, yüzünüz tarafından emildiklerinde, dolaşımınızı ve hücre yenilenme sürecini etkinleştirirler.
Yanıkları rahatlatır
Elma sirkesi ile yüz temizliği, güneş yanığından kaynaklanan hasarı en aza indirir. Antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde doğrudan kullanımı yanmayı azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır.
Tonik etkisi yaratır
Ayrıca, elma sirkesi ile yüzünüzü yıkamanın bir başka faydası da toniklere alternatif olarak kullanılabilmesidir. Asetik asit ve alfa hidroksi asitlerin emilimi açılmış gözenekleri en aza indirir. Ek olarak, gevşeklikleri ve erken kırışıklıkları önlemek için dokuları tonlar.
Enfeksiyonları önler
İçindeki antimikrobiyal bileşikler cildinizi enfeksiyonlara neden olan maddelere karşı korur. Ayrıca, hassas ciltler için uygundur ve alerjileri azaltan yatıştırıcı etkileri vardır.
İlginizi çekebilir: Hassas Ciltler ve Dermatit için Ev Yapımı Sabun
Elma sirkesi ile yüzünüzü nasıl yıkayabilirsiniz
Endişelenmeyin: yapması çok kolay! Yapmanız gereken tek şey %100 saf elma sirkesi almaktır çünkü rafine edilmiş versiyonlar aynı besleme kalitesine sahip değildir.
- Pastörize edilmemiş veya filtrelenmiş sirke, cildin tedavisi için anahtar olan doğal enzimler, pektinler ve oligoelementler içerir.
- Doğal olarak, mutfak kullanımına özel değildir. Aynı zamanda tıbbi preparatlar için de uygundur.
- Normalde, görünüşü şişenin dibinde daha bulanıktır ve aroması biraz güçlüdür.
Malzemeler
- 5 yemek kaşığı organik elma sirkesi (75 ml)
- 1 bardak soğuk su (250 ml)
Hazırlanışı
Bir bardak su ile elma sirkesini seyreltin. Suyla karıştırmanız önemlidir çünkü elma sirkesinin asidi güçlüdür ve doğrudan yüzünüze temas ederse cildinizi tahriş edebilir.
Uygulama modu
- Akşam, makyajınızı çıkardıktan hemen sonra, yüzünüzün her tarafına bu ilacı püskürtün.
- İstenmeyen reaksiyonlara neden olmadığına emin olmak için (tüm ciltlerin farklı tiplerde olduğunu unutmayın) cildinizin bir alanına küçük bir test yapmak en iyisidir.
- Sorun yoksa, iyice emilene kadar cildinizin her yerine hafif masajlarla sürün.
- 30 dakika bekletin ve soğuk su ile durulayın.
- Üst üste 5 gün boyunca uygulamayı tekrarlayın, 2 gün dinlendirin ve yeniden başlayın.
Koku için endişeleniyor musunuz? Problem değil! Ürünü suda seyreltmek, önemli ölçüde kokuyu azaltır. Bu nedenle, denemekten çekinmeyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yagnik, D., Serafin, V., & J Shah, A. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1732. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/ - Johnston C, et al. (2006). Vinegar: Medicinal uses and antiglycemic effect.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201 - Gopal J, et al. (2017). Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: Antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. DOI:
10.1080/14786419.2017.1413567