Kuru Yemişler Neden Beslenmenizde Olmalı?

Kuru yemişler çok besleyicidir ve kolaylıkla bulunur. Bu nedenle, bu yemişler, hemen hemen herkes için harika birer seçenektir. Ayrıca kuru yemişleri yanınızda kolaylıkla taşıyabilir ve atıştırmalık olarak her yerde tüketebilirsiniz. 
Kuru Yemişler Neden Beslenmenizde Olmalı?
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Ángela Aragón

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Birçok insan, kalori ve yağ oranları çok yüksek olduğu inancıyla, kuru yemişler ve diğer kabuklu meyveleri tüketmekten kaçınır.

Kuru yemişler tüketebileceğiniz en sağlıklı besinlerdendir. Ancak küçük boyutları ve lezzetli olmaları nedeniyle kuru yemişleri aşırı miktarlarda tüketme yanlışına da düşüyoruz.

Kuru yemişleri bu şekilde tüketmek tabii ki problem yaratır. Yine de kontrollü bir şekilde yediğiniz zaman durum farklıdır: kuru yemişler sadece iştahınızı kontrol etmede size yardımcı olmaz, aynı zamanda genel olarak sağlığınız için de büyük faydalar sağlar ki bu da asıl önemli olan noktadır.

Bununla birlikte bu yemişlerin hepsi birbirinin aynısı değildir. Her birinin kendine özgü avantajları vardır. Bu nedenle her yemişin sahip olduğu olumlu etkileri göz önünde bulundurarak kararında tüketmek ideal olan yoldur.

Böylelikle, hep aynı şeyleri yemekten sıkılmaz ve bu etkili atıştırmalıklarla diyetinizi tamamlayabilirsiniz.

Kuru Yemişler Nasıl Tüketilir Öğrenin

Kronik Ağrı için Ceviz

ceviz gibi kuru yemişler çok sağlıklıdır

Ceviz, mükemmel derecede anti-enflamatuvar güce sahip olan Omega 3 açısından oldukça zengindir. Bu nedenle, kronik ağrı, eklem ağrısı ya da migren problemi olan bireyler için önerilir.

Öte yandan, cevizin yapısında yüksek miktarda antioksidan vardır, bu nedenle yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve hücre hasarını önlemek konusunda size yardımcı olur.

Yukarıda belirtilen etkilerin tümü, özellikle de iskelet ve kas sistemlerinde oluşan problemleri iyileştirmeye yardımcı olur.

Daha İyi Bir Dolaşım Sistemi İçin Badem

badem sütü

Badem, diyabet hastaları için bilhassa tavsiye edilen kuru yemişler arasındadır. Badem, doğal bir insülin düzenleyicidir; bu nedenle kan şekerini de dengelemeye yardımcı olur.

Ayrıca içeriğinde bulunan antioksidanlar ve tekli doymamış yağlar kolesterol seviyelerini azaltır.

Sizin de bildiğiniz gibi, fazla kolesterol ve glikoz, kan dolaşımını zor işler hale getirir. Bu da sonuç olarak, Huzursuz Bacak Sendromu’ndan kalp krizi veya inmeye kadar uzanan ciddi komplikasyonlara neden olur.

Son olarak, badem, önemli miktarda lif içerir. Bu özellik, vücudun, kilo almaya neden olan ve besin değeri olmayan yağlar gibi faktörleri ortadan kaldırması için çok önemlidir.

Beyin Aktivitesi için Kaju

bir kase kaju fıstığı

Kaşu cevizi gibi kuru yemişleri tüketmek, vücudunuzda vitamin ve mineral artışı sağlar. Bu konuda en çok dikkat çekenlerden biride, oksijenin beyne ulaşmasına yardımcı olan demirdir.

Bu nedenle, vücudunuzda yeterince demir olmadığında, bilgiye konsantre olmakta ve onu saklamakta zorluk çekebilirsiniz.

Demirin yanı sıra, badem, bağışıklık sisteminiz için gerekli olan magnezyum ve çinko açısından da zengindir.

Savunmamız güçlü olduğunda hafızamız zaman içinde daha yavaş bir oranda azalır; böylelikle erken yaşlanmayı da önleyebiliriz. Bunun, dünyayı anlamamız için hayati olduğu aklınızda bulunsun.

Formda Kalmak için Antep Fıstığı

şam fıstığı ve diğer kuru yemişler

Tüm kuru yemişler arasında, Antep fıstığı en az kalori içeren yemiştir. Buna ek olarak, sert bir kabuk içinde olduğu için, onu ancak yavaş yavaş yiyebiliriz.

Bu nedenle, mide, gıdanın varlığını hissetmek için daha fazla zamana sahip olur, bu da ona, tokluk halini fark etmesi için gerekli olan zamanı tanır.

Diğer kuru yemişlerde de olduğu gibi, Antep fıstığı da, yüksek oranda E vitamini ve antioksidan içerir. Aynı zamanda, sinir sistemini ve kasları güçlendirmek için ideal olan potasyumun da harika bir kaynağıdır.

Antep fıstığı sindirimi kolaylaştırır; daha kolay kilo verirsiniz.

Dilediğimiz Bütün Kuru Yemişleri Yiyebilir Miyiz?

Yazının başında da belirtildiği gibi, kuru yemişlerin birer karbonhidrat kaynağı olduğu kesindir.

Karbonhidratlar vücut için gerekli olsalar da, tüketilen miktarın kontrol altında olması gerektiğini biliyoruz; çünkü aldığınız tüm enerjiyi yakmazsanız, yağa dönüşecektir.

Bu noktadan yola çıkarak, tükettiğiniz yemiş miktarına dikkat etmeniz gerektiği açıktır. Ortalama miktar, tüm ana öğünler arasına serpiştirilen, 30 gramdır.

Bununla birlikte, herkesin bünyesi aynı şekilde çalışmaz. Önerilen miktar iyi bir başlangıç ​​noktası olabilir, ama nihayetinde, sizin için uygun olan miktarı kendiniz belirlemeniz gerekir.

Bu konuda pusulanız tartı olacaktır. Eğer yediğiniz yemiş miktarını artırarak kilo almışsanız, bu noktada azaltmak en iyisidir.

Kuru yemişler çok besleyicidir ve kolaylıkla bulunur. Bu nedenle, bu yemişler, hemen hemen herkes için harika birer seçenektir. Ayrıca onları yanınızda kolaylıkla taşıyabilir ve atıştırmalık olarak her yerde tüketebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
  • Dikariyanto V, Smith L, Francis L, Robertson M, Kusaslan E, O’Callaghan-Latham M, Palanche C, D’Annibale M, Christodoulou D, Basty N, Whitcher B, Shuaib H, Charles-Edwards G, Chowienczyk PJ, Ellis PR, Berry SEE, Hall WL. Snacking on whole almonds for 6 weeks improves endothelial function and lowers LDL cholesterol but does not affect liver fat and other cardiometabolic risk factors in healthy adults: the ATTIS study, a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1178-1189. doi: 10.1093/ajcn/nqaa100. PMID: 32412597; PMCID: PMC7266688.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.