Nörolojik Hastalıklar İçin Müziğin Faydaları
Müziğin nörolojik hastalıklar için faydaları yadsınamaz. İngiliz nörolog Oliver Sacks, müziğin bizi sakinleştirebileceğini, ruh halimizi iyileştirebileceğini, heyecanlandırabileceğini ve iş yerinde daha iyi performans göstermemize yardımcı olabileceğini belirtiyor! Sacks ayrıca kariyeri boyunca müziğin nörolojik sorunları olan hastalar için çok yararlı olduğunu keşfetti.
Müziğin Alzheimer’dan muzdarip insanlar üzerinde şaşırtıcı bir etkisi olduğunu hepimiz bir noktada okumuş veya duymuşuzdur. Anıların ve hayatın kendisinin bulanıklaştığı bu sessiz dünyalarda, sadece gençliklerinden hatırladıkları bir şarkıyı dinlemek bile hastayı duygusal ve davranışsal olarak etkileyebilir. Sanki beyin bir süre dinlendikten sonra “uyanıyor” gibidir.
Bu, bu tip bunama ile ilişkili bilişsel bozulmaya rağmen beyinde bozulmadan kalan alanlar olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Beyin, uzun süreli müzik belleğiyle bağlantılı bölgeleri korur.
Ancak müziğin sadece nörodejeneratif hastalıklar üzerinde olumlu bir etkisi yoktur! Müzik terapisi, depresyon, epilepsi, multipl skleroz, Parkinson hastalığı ve hatta felç geçirmiş hastalarda ilginç değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, bu nöro-rehabilitasyon yaklaşımı incelemeye değer!
Okumaya devam edin: Alzheimer Hastalığının Erken Belirtilerini Tanıyın
Müziğin nörolojik hastalıklar için faydaları
Müzik terapisinin tıbbi ve nörolojik rehabilitasyonda kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Almanya’daki Lüdenscheid Üniversitesi Ağrı Tıbbı Bölümünden Ralph Spintge’in yaptığı gibi araştırmalar, müziğin ağrı tedavisi ve motor rehabilitasyon konusunda çok olumlu bir etkisi olduğunu söylüyor.
Örneğin, Parkinson hastalığı veya multipl skleroz hastalarının yaşam kalitelerini iyileştirebilmesi, şüphesiz cesaret vericidir. Uzmanlar hala nörolojik hastalıklar için müziğin faydalarını derinlemesine bilmiyorlar. Bununla birlikte, müziğin herhangi bir durumu iyileştiremeyeceği veya tersine çeviremeyeceği açıktır.
İspanyol Nöroloji Derneği (SEN) üyesi doktor Moisés León Ruiz’in belirttiği gibi, kanıtların gösterdiği şey, “nöronal aktivasyonda, nöro-düzenlemede, öğrenmede ve nöroplastisitede bir gelişmedir”. Etki, özellikle Alzheimer veya vasküler demansı olan hastalarda dikkat çekicidir.
Müzik, yaşlanırken psikolojik esenlik için gereklidir
Doktor Teppo Särkämö, Helsinki Üniversitesindeki Beyin Araştırma Birimi tarafından yürütülen bir çalışmada, bunama gibi nörolojik hastalıklar için müziğin yararlarına dikkat çekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, faydaların en cesaret verici olduğu yer burasıdır.
- Müzik, Alzheimer, Parkinson veya yaşlanmayla ilişkili diğer herhangi bir nörodejeneratif sorunu olan hastalarda duyusal, motor, bilişsel ve ağır duygusal tepkiler üretir. Aynı zamanda beyindeki serebellar gibi temporal bölgeleri de aktive eder.
- Buna ek olarak, uzmanlar serebrovasküler kazalardan muzdarip olup konuşma sorunları (afazi) gösterenkişilerde de nörolojik rehabilitasyon kapsamında iyileşmeler gördüler. Hastaların kendilerini sözlü olarak ifade etmede yaşadıkları temel zorluğun azaldığına dikkat çektiler.
Daha fazlasını keşfedin: Epilepsi Türleri: Bilmeniz Gereken Her Şey
Epilepsi için müziğin faydaları
Müziğin nörolojik hastalıklar için faydaları arasında özellikle öne çıkan bir tanesi var: Epileptik önleyici etkisi. Aslında, uzmanların inceleyebildiği kadarıyla, müzik terapisi hastaların yaşadığı nöbet veya epileptik nöbetlerin sayısını %24’e kadar azaltabilmiştir.
Helsinki Üniversitesinde doktor Aleksi J. Sihvonen tarafından yürütülen ve The Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, müziğin dopaminerjik sistemin düzenlenmesinde kayda değer bir etkisi var. Bununla, nöronal düzeyde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu kastediyoruz. Ve nöbetleri tamamen durdurmasa da, onları azaltıyor, ki bu çok olumlu!
Müzik ve nörolojik hastalığı olan hastalarda depresyona etkisi
Depresyon, serebrovasküler kazalar, epilepsi, multipl skleroz ve Parkinson gibi birçok nörolojik hastalıkta eşlik eden bir durumdur. Bu koşulların hastaları duygusal olarak etkilemesi çok yaygındır ve bu da duygudurum bozukluğuna yol açabilir.
Aslında müziğin nörolojik hastalıklara olan faydaları da bu alana kadar uzanıyor. Örneğin müzik terapisi, hastaların tedaviye uyumunu artırır. Bununla, insanların daha mutlu hissetmelerini ve farmakolojik ve psikolojik tedavilere daha açık olmalarını kastediyoruz.
İtalya’daki Pavia Üniversitesinde doktorlar Alfredo Raglio, Lapo Attardo ve Guilia Gontero tarafından yürütülen benzer çalışmalar da bu ilişkiyi araştırıyor. Müzik, nörolojik rahatsızlıkları olan hastalarda ruh halini iyileştirir. Bu nedenle, özellikle çok fazla ihtiyacı olan hastalar için bir plan oluşturmaya gelince, bu aklımızda tutmamız gereken bir şeydir.
Müzik kadar ekonomik veya kolay olan pek çok tedavi yoktur; müzik bizi heyecanlandırır ve her gün bize biraz cesaret verir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Leins, A. K., Spintge, R., & Thaut, M. (2008). Music therapy in medical and neurological rehabilitation settings. In The Oxford Handbook of Music Psychology. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/oxfordhb/9780199298457.013.0049
- Sihvonen, AJ, Särkämö, T., Leo, V., Tervaniemi, M., Altenmüller, E. y Soinila, S. (2017, 1 de agosto). Intervenciones basadas en la música en rehabilitación neurológica. The Lancet Neurology . Grupo Editorial Lancet. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(17)30168-0
- Raglio, A. (2015). Effects of music and music therapy on mood in neurological patients. World Journal of Psychiatry, 5(1), 68. https://doi.org/10.5498/wjp.v5.i1.68