Obeziteyi Başlamadan Önlemek İçin Bu Besinleri Tüketin
Obeziteyi başlamadan önlemek ya da tedavi etmek konusuna gelmeden önce obezitenin nasıl gerçekleştiğinden bahsetmek gerekiyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar obezitenin dünya çapında artışa geçtiğini gösteriyor. Bu durumda, toplumsal çapta alınan sağlık önlemlerine rağmen, sayıları gittikçe artan obezite hastalarını tedavi etmek ve artmasını önlemek her zamankinden daha önemli bir hale geldi.
WHO’ya (Dünya Sağlık Örgütü) göre obezitenin temelinde yatan problem, hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı yağlı bir beslenme biçimi. Bu iki sebep de toplumdaki davranışsal değişimlere dayanıyor.
Obeziteyi başlamadan önlemek için alınacak önlemler
Obeziteye yaklaşımda en temel rolü beslenme alışkanlıkları oynar. Beslenme kontrol altına alınmadan yapılan her türlü tedavi başarısız olacaktır. Fiziksel egzersizler bile doğru bir diyetle desteklenmediği sürece pek bir işe yaramayacaktır. Yine de egzersiz, kilo verme programlarının tamamlayıcısı olarak önemli bir parçasıdır.
Ayrıca orlistat, sibutramine ve rimonabant gibi ilaçların son yıllarda kilo verme konusunda etkili olduğu saptanmıştır. Bilim insanları, hipokalorik diyet uygulayan hastalar üzerinde yaptıkları klinik testlerde olumlu sonuçlar aldığını belirtti. Ancak bu ilaçların çoğunun anoreksijen etkisi olduğunu da unutmamak lazım. Yani bu ilaçların etkili olması, beslenmenin kontrol edilmesi temeline dayanıyor.
Özellikle obez kişi beslenme alışkanlıklarını değiştirmediği sürece, ameliyatla yapılan tedavinin bile uzun vadede başarısız olabileceğini belirtelim.
Ne kadar hayati rolü olursa olsun, geleneksel diyetler doğru uygulansa bile kesin çözüm sunmakta yeterli olmayabilir. Bunun sebebi, çoğu obez kişinin bu diyetleri sürdüremediği için bir süre sonra bırakmasıdır. Ayrıca devam etse bile kilo veremeyenler de var. Kilo verseler bile geri alma ihtimalleri de çok yüksek oluyor. Diyetli tedavilerin en büyük problemi de zaten sürdürülebilir olmaması.
İlginizi çekebilir: Çocukluk Çağında Obezite: Büyük Bir Sorun
Obeziteyi başlamadan önlemek için yardımcı besinler
Aşırı kısıtlayıcı diyetlerin hiçbir zaman sağlıklı olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bunun sebebi de bu diyetlerin kas kaybı ve yeme bozukluklarına yol açması. İşte bu yüzden, sizin özel ihtiyaçlarınıza yönelik oluşturulan kalori düzenlemesine göre bir diyet planı uygulamalısınız. Neler yemeniz konusundaki öneriler ise normal kilodaki kişilerin tükettiklerinden farklı değildir: genel hatlarıyla doymuş yağ tüketimini sınırlamaktan oluşur.
Bunun yanında obeziteyi başlamadan önlemek için tercih edebileceğimiz bazı besinler de var:
Tok tutan besinler
Obeziteyi önlemede önemli bir diğer faktör ise tok tutan besinlerin hangileri olduğunu bilmektir. Bunlar lif bakımından zengin besinlerdir. Lif, suyu emdiği için midenizde iki kat daha çok yer kaplar ve böylece daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Tok hissettiğinizde kontrolsüzce ve sürekli yeme isteğiniz de azalmış olur.
Bu özelliğe sahip bazı yiyecekler şunlardır:
- Çoğu sebze ve baklagil
- Çoğu meyve
- Algler
Bu yazımızı da okuyun: Obezite ile Nasıl Mücadele Edilir?
Düşük kalorili besinler
Hipokalorik besinler enerjisi yani kalorisi düşük besinlerdir. Bu besinlerin tüketimindeki mantık, vücuda ihtiyacı olandan daha az kalori alarak biriken yağları yakmasını sağlamaktır. Düşük kalorili besinler, dengeli beslenmenin bir parçası olarak tüketildiği takdirde obezitenin önlenmesine yardımcı olur.
Bazı örnekler şu şekilde sıralanabilir:
- Kuşkonmaz
- Ispanak
- Salatalık
- Enginar
Sonuç
Bir uzman tarafından onaylanmış bir diyet planı uygulamak çok önemli. Bu diyette aç kalmayacağınız için pes etmeye meyil etme ihtimaliniz de az olacak. Ayrıca aktif olarak egzersiz yapmanız da son derece önemli. Sonuç olarak, obezitenin önlenmesi ve tedavisinde en önemli iki şey disiplin ve hedeflerinizi kovalamak için gereken motivasyonun olması. Asla pes etmeyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tarban, A. (2010). La Obesidad Infantil : una epidemia mundial. Ministerio de Sanidad y Consumo.
- OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
- Barrientos-Perez, M., & Flores-Huerta, S. (2008). ¿Es la obesidad un problema médico individual y social? Políticas públicas que se requieren para su prevención. Medigraphic Artemisa En Linea.
- Ciangura, C., Carette, C., Faucher, P., Czernichow, S., & Oppert, J.-M. (2017). Obesidad del adulto. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(17)84245-8