Ödem Azaltıcı Çaylar

Ödem Azaltıcı Çaylar

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Belki sizin de başınıza gelmiştir. Bir gün kıyafetleriniz üstünüze tam gelirken, ertesi gün pantolonunuzun düğmeleri bile iliklenmez. Bir anda kilo almış olabilir misiniz? Bu durumun nedeni ödem olabilir.

Ödem, vücuttaki bir dengesizliktir; bazen kilo artışına ve bacaklar, ayak bilekleri ve karın bölgesinde şişkinliğe yol açabilir. Ama merak etmeyin, bu belirtilerden aşağıda vereceğimiz çay tarifleriyle kurtulmak mümkün. Bakın neler var!

Ödemi önlemeye yardımcı şifalı bitkiler hangileridir?

Ödem, ağırlık ve rahatsızlık hissine neden olur. Kendimizi şişmiş hissederiz, daha da kötüsü aynaya baktığımızda sanki kilo almışız gibi görünür.

Bu etkiler, çoğunlukla hormonal dalgalanmaların (adet öncesi sendromu gibi) ya da hareketsiz bir yaşam biçimi sürmenin sonuçlarıdır. Ama hastalıklar, belirli kalp ve karaciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, stres ve birtakım ilaçların olumsuz etkilerinden de kaynaklanabilir.

1. Boldo Çayı

2-boldo-çayı

Boldo yapraklarıyla yapılmış bir çaydan günde iki kere içmek, ödemden kurtulmanın en iyi yollarından birisidir. Boldo yapraklarında bulunan izokinolin ve kinolizindin gibi dolaşıma yardımcı alkaloidler, ödemi hafifletir.

Faydasını görmek için tek yapmanız gereken bir bardak kaynar suya altı boldo yaprağı atmaktır. Beş dakika demlenmesini bekleyin ve birazını kahvaltınızla beraber, kalanını da akşam yemeğinden sonra için.

2. Karahindiba Çayı

3-Karaindiba-çayı

Karahindiba, toksinlerden arınmak için birbirdir. Bu bitkinin çiçeklerini çay yapmakta kullanabileceğiniz gibi salatalarınıza da koyabilirsiniz. Vücudun fazla sıvılardan kurtulmasına, böbreklerin işleyişine ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.

Gerçekten de inanılmaz bir bitkidir. Karahindibayla yapılmış iki bardak çay içmek ödemin azalmasına yardımcı edecektir – biri sabah kahvaltısıyla birlikte, diğeri öğleden sonra. Tek yapmanız gereken bu bitkinin birkaç yaprağını ya da çiçeğini kaynar suya atmak sonra da suyunu süzerek yavaş yavaş içmektir. Yararını göreceksiniz.

3. Yeşil Çay

4-yesil-cay

Toksinlerden arınmaya yarayan bir başka içecekse yeşil çaydır. Aynı zamanda idrar üretimini hızlandırır. Yeşil çay, yalnızca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamakla kalmaz, ayrıca iltihabın azalmasına ve ödemden kurtulmaya da yardımcı olur.

Yararları saymakla bitmez! Her gün üç bardağa kadar içebilirsiniz. Yeşil çayı dükkanlarda kolayca bulabilirsiniz. Tatlandırmak için şeker yerine biraz bal eklerseniz daha da sağlıklı hale getirmiş olursunuz.

4. Kırkkilit Otu Çayı

5-kirkkilit

Kırkkilit otunun faydalarını zaten biliyor musunuz? Aktarlarda ve bazı eczanelerde bulabileceğiniz bu bitki silika, potasyum ve magnezyum gibi minerallerle doludur. İyi bir idrar söktürücü ve toksinlerden arındırıcı olmasının yanı sıra vücudunuza kaybettiği mineralleri kazandırır ve doğal bir kan durdurucu ve ishal kesici görevi görür.

İdeal olan, kırkkilit otu çayını günde iki kere içmektir. Bir tatlı kaşığı kadar kırkkilit otunu bir bardak kaynar suya atın ve beş dakika demleyin. Biraz meyan kökü ya da nane ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Sürekli olarak içtiğinizde, bu çayın kendinizi ne kadar iyi hissetmenizi sağladığını göreceksiniz.

5. Huş Yaprağı Çayı

6-cay

Huş ağacının yaprakları, potasyum tuzları bakımından zengindir. Potasyum tuzlarının idrar söktürücü etkisi vardır, ödem oluşumunu önlerken ağırlık hissinden kurtulmanızı da sağlar. Deneyip gözlerinizle görmek için tek yapmanız gereken, bir aktardan ya da doğal yiyecek satan dükkandan huş yaprağı almaktır, onlar faydalarını zaten biliyordur (idrar yolları enfeksiyonunun tedavisinde bile kullanılabilir).

Bu çaydan günde bir iki bardak için. Bir tatlı kaşığı kadar huş yaprağını, bir bardak kaynar suya atın ve beş dakika demleyin. Bir bardak kahvaltıyla, bir bardak da öğleden sonra için, daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz. Sindirime yardımcı olur ve güzel bir tadı vardır. Denemekten çekinmeyin.

Ödemi önlemek için genel tavsiyeler

7-yurumek

Ödemi önlemenin birinci yolu tükettiğiniz sodyum miktarını azaltmaktır, yaptığınız yemeklerden tuzu çıkarmak ya da kullandığınız tuz miktarını sınırlamak oldukça önemlidir. Yemeklerinizi tatlandırmak için tuz yerine diğer baharatlardan, limon, sirke, sarımsak ya da soğandan yararlanabilirsiniz.

İdeal olan domates, kabak, kuşkonmaz, enginar gibi sebzeler yönünden zengin bir diyet uygulamaktır. Bol bol muz yiyin, muz potasyum yönünden zengindir. Ayrıca, fasulye ve kompleks karbonhidratlar (pilav, makarna gibi) tüketin.

Her gün en az iki litre su için – eğer su içmek zor geliyorsa tatlandırmak için biraz limon suyu ekleyin. Ve en önemlisi, her gün biraz egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Bu yürümek ya da bisiklete binmek olabilir, en azından bir saat egzersiz yapın, sağlığınız için doğru olanı yapmış olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Clark, A. L., & Cleland, J. G. F. (2013). Causes and treatment of oedema in patients with heart failure. Nature Reviews Cardiology. https://doi.org/10.1038/nrcardio.2012.191
  • Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.011
  • Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
  • Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
  • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.