Ödem ve Su Tutumu Neden Olur?
Su tutma veya ödem, tüm dünyada hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir problemdir. Hayatın çeşitli aşamalarında meydana gelebilir. Bu problemden en çok etkilenen bölgeler ayaklar, ayak bilekleri, eller ve karındır.
İnsan vücudu % 70 sıvıdan oluşur ancak bu sıvı vücut etrafında dengeli bir şekilde dağılmazsa o zaman bazı istenmeyen sonuçlar meydana gelir. Sıvıların düzenlenmesindeki ana aktör böbreklerdir ve böbreklerde herhangi bir problem meydana gelmesi su tutulmasına neden olabilir.
Ödemin nedenleri
Pek çok farklı faktörün bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu sorundan muzdarip olan pek çok insan vardır ancak bu insanlar sorunun nelerden kaynaklanacağını bilmedikleri için gereken önlemleri alamıyor olabilirler. Doğru tedaviyi uygulayabilmek için nedenleri tanımlayabilmek önemlidir. Böylece bu sorunu engelleyebilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun: Ödemden Kurtulmak için 10 Sebze ve Meyve
Çevresel faktörler
- Aşırı sıcak hava, dokuların sıvıları emmesini zorlaştırdığı için kan damarlarında fazla sıvı olmasına neden olabilir.
- Uzun bir süre aynı pozisyonda kaldığınız bir işinizin olması ve uzun bir süre oturmak zorunda kaldığınız yolculuklar da ödeme neden olabilir.
Dışarıdaki sıcaklığı değiştiremeyeceğimiz için yapabileceğiniz en iyi şey daha fazla miktarda su tüketerek vücudunuza yardımcı olmaktır.
Alışkanlıklarınızla ilgili faktörler
- Aşırı tuz tüketimi ve az miktarda protein içeren beslenme alışkanlıkları, ödem semptomlarının gelişmesi için mükemmel bir kombinasyondur. Fazla sodyum, vücuttaki suyu düzenleyen süreçte değişikliklere neden olur.
- Fiziksel aktivitenin az olduğu hareketsiz bir yaşam tarzı, sıvıların vücutta birikme şeklini de etkiler. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan insanlarda ödem problemi çok sık görülür.
Kısa yürüyüşler yapın, bacaklarınızı esnetin veya aerobik egzersizler yapın. Bunların hepsi, sıvının vücuttaki hareketine yardımcı olacaktır.
Ayrıca okuyun: Tuz Yerine Kullanabileceğiniz 8 Baharat
Hormonal sebepler
- Adet dönemleri genellikle vücutta ödem oluşmasına neden olur bu nedenle kadınlar birkaç gün şişkin bir karından muzdarip olabilirler. Bu geçici bir durumdur ve önleyebilmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.
- Hamilelik sırasında, kadınlar hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak ödem problemi yaşayabilirler. Bunun sonucunda pek çok kadın yüzüklerini çıkarmak zorunda kalabiliyor. Ayrıca yaygın olarak ayaklarda, ellerde ve yüzde şişkinlik meydana gelir. Yapabileceğiniz en iyi şey ellerinizi ve ayaklarınızı bol bol hareket ettirmektir.
Tüm bunların yanı sıra, normalde tükettiğinizden daha fazla su tüketmek ve tuz alımınızı azaltmak önemlidir.
Diğer hastalıklar
- Siroz, suyun karaciğerde dolaşımını zorlaştırır. Böylece karın ve el ve ayak bileklerinde ödeme neden olur.
- Kalp rahatsızlıklarının yanı sıra böbrek problemleri de sıvıların serbestçe hareket etmesine engel olduğundan vücudun bazı bölgelerinde ödeme neden olur.
Yukarıda da açıkladığımız gibi, böbrekler, sıvıların idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlayan organlardır. Böbrek faaliyetlerinde bir değişiklik meydana gelirse, sıvılar başka bir alanda sıkışmış kalacaktır.
Herhangi bir tamamlayıcı tedavi kullanabilmek için bir doktora danışmak oldukça önemlidir. Ödem problemiyle yaşamaya devam etmek zorunda değilsiniz. İlaç tedavisinin yanı sıra, belirli yiyeceklere dayalı bir beslenme programını takip edebilir ve idrar söktürücü özelliği olan şeyler tüketebilirsiniz.
Yan etkiler
Bazı kortikoid bazlı ilaçların kullanımı, antienflamatuar veya diyabet gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da yan etki olarak ödeme neden olabilir.
Ödem problemini kontrol altına alabilmek için yeterli miktarda protein içeren dengeli bir diyete devam etmenin yanı sıra, yemeklerinizde daha az tuz kullanmayı bir alışkanlık haline getirmeniz oldukça önemlidir.
Ayrıca, kan dolaşımınızı hızlandırmak için her gün bir miktar yürüyüş yapmaya çalışmalısınız. Bunun yanı sıra, saatte bir oturduğunuz yerden kalkmak ve bacaklarınızı esnetmek iyi bir fikirdir.
Birçok şirket, çalışanlarına her gün birkaç dakika egzersiz yaptırıyor. Her gün belirli zamanlarda, ofisten ayrılıyorlar ve 15 dakika hareket ediyorlar.
Söz konusu dinlenme olduğunda, daha iyi odaklanabilmek için bir miktar hareket etmek size iyi gelecektir. Bunun yanı sıra, kan akışını kolaylaştırmak için ayaklarınızın altına bir yastık koyabilirsiniz.
Alışkanlıklarınızı değiştirmekten daha da önemli olan şey doktora danışmaktır. Vücudunuzdaki ödemin nedenini ne kadar erken öğrenirseniz, o kadar çabuk uygun bir tedaviyi uygulayabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Belczak, C. E. Q., Godoy, J. M. P., Seidel, A. C., Ramos, R. N., Belczak, S. Q., & Caffaro, R. A. (2015). Influência da postura prevalente de trabalho no edema ocupacional dos membros inferiores. Jornal vascular brasileiro, 14(2), 153-160. Available at: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1677-54492015000200153&script=sci_arttext&tlng=pt. Accessed 07/05/2020.
- Marcotullio, D., Magliulo, G., & Pezone, T. (2002). Reinke’s edema and risk factors: Clinical and histopathologic aspects. American Journal of Otolaryngology, 23(2), 81–84. Available at: https://doi.org/10.1053/ajot.2002.30961. Accessed 07/05/2020.
- Flores-Villegas, B., Flores-Lazcano, I., & de Lourdes Lazcano-Mendoza, M. (2014). Edema. Enfoque clínico. Medicina interna de México, 30(1), 51-55. Available at: https://www.medigraphic.com/pdfs/medintmex/mim-2014/mim141g.pdf. Accessed 07/05/2020.
- Fundación Española del Corazón (2014). Soluciona la retención de líquidos. Available at: https://fundaciondelcorazon.com/blog-impulso-vital/2649-soluciona-la-retencion-de-liquidos.html. Accessed 07/05/2020.
- Romero, C. E. (2013). Disminución del consumo de sal en la población:¿ recomendar o no recomendar?. Revista Uruguaya de Cardiología, 28(2), 263-272. Available at: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-04202013000200019&script=sci_arttext. Accessed 07/05/2020.
- Tacani, P., de Oliveira Ribeiro, D., Barros Guimarães, B. E., Perez Machado, A. F., & Tacani, R. E. (2015). Characterization of symptoms and edema distribution in premenstrual syndrome. International Journal of Women’s Health, 297. Available at: https://doi.org/10.2147/ijwh.s74251. Accessed 07/05/2020.