Oksimetazolin Oftalmik Solüsyon
Oksimetazolin oftalmik, gözdeki kan damarlarında meydana gelen lokal damar büzülmeleri için kullanılan topikal bir göz ilacıdır. Teknik açıdan, doğrudan etkili bir göz damlasıdır. Bu ilaç, damar büzülmelerine doğrudan etki eder.
Dakikalar içinde hızlı bir etki gösteren bir yapısı vardır. Bununla birlikte, bu ilacın gösterdiği etki nispeten uzun sürer (6 saatten daha fazla). Bu yazıda, bu ilaç türüne kısaca göz atacağız. Nasıl çalıştığından ve yan etkilerinden bahsedeceğiz.
Oksimetazolin oftalmik nasıl kullanılır?
Bu ilaç, gözdeki kızarmaya karşı rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden doktorlar orta seviyeli ve alerji kaynaklı göz tahrişi problemleri için bu ilacı tavsiye eder. 6 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için tavsiye edilen kullanım miktarı her sekiz saatte bir damladır. En uygun etkiyi sağlamak için, gözün alt göz kapağına doğru damlatılması gerekir. Göz damlasına elinizle veya gözünüzle temas etmekten kaçınmalısınız. Damlayı damlatırken gözlerinizi kapatmamanız ve damlattıktan sonra da bir iki saniye açık tutmanız gerekir. Ancak üç günden sonra göz probleminiz geçmezse, damlayı damlatmayı kesmeli ve hemen uzman bir doktora danışmalısınız.
Oksimetazolin oftalmik ve kontraendikasyonları
Eğer aşırı hassas bir göz yapınız varsa ve ilacı meydana getiren bileşenlerden herhangi birine alerjiniz varsa bu ilacı kullanmamanız gerekir. Benzer şekilde, kan basıncı yüksek hastalar, kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler, hiperglisemi ve hipotiroid hastaları için uygun değildir.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Göz Kuruluğuna Karşı Doğal İlaçlar
Oksimetazolin oftalmik kullanırken alınması gereken önlemler
Sık veya uzun süreli kullanım, daha fazla ilaç emilimine yol açabilir ve genel düzeyde yan etkiler olabilir. Aşağıdaki durumlarda çok daha dikkatli olunması gerekir:
- Boğaz anjini olan veya digoksin kullanan kişiler
- Antidepresan kullanan kişiler
- Metildopa kullanan hipertansif insanlar
- Yakın zamanda fenotiyazin kullanan kişiler
- Prostat problemleri olan kişiler
- Ciddi göz iltihabı yaşayan kişiler
- 18 yaşın altındaki kişiler
Şunu aklınızda tutmanız gerekiyor, oksimetazolin oftalmiki eğer aşırı kullanırsanız bu maddeye bağımlı hale gelebilirsiniz. Buna ek olarak, eğer lens kullanıyorsanız bu maddeyi uygulamadan önce lenslerinizi çıkarmanız gerekiyor. Lensinizi çıkardıktan sonra 15-20 dk beklemelisiniz.
Bu maddenin hamilelere karşı herhangi bir olumsuz etkisinin olup olmadığına dair elimizde bir bilgi yok. Aynı zamanda yeni doğum yapmış kadınların emzirme işlemi sırasında yeni doğan bebeklerine sütleri aracılığıyla bu maddeyi aktarıp aktarmadığı da bilinmiyor.
Yan etkileri
Bu maddenin kullanımı sonucunda gözde tahriş ve acı gözlemlenildiğine dair bazı kayıtlar mevcut. Buna ek olarak, aşırı veya fazla kullanım, merkezi sinir sisteminin sistemik emilimine ve aşırı uyarılmasına yol açabilir. Bu durumun sonucunda ise paradoksal depresyon, kalp ve damar hastalıkları ve hatta koma gözlemlenebilir. Son olarak, uyuşukluk, vücut ısısının düşmesi, düşük tansiyon ve bilinç kaybı gibi durumlar da yaşanabilir.
Bu yazıya göz atmasını öneriyoruz: Gözlerinizin Şişmesinin 7 Muhtemel Sebebi
Oksimetazolin oftalmikin başka ilaçlarla etkileşimleri
Son olarak, oksimetazolin oftalmiki başka ilaçlarla beraber kullandığınızda şu durumlar oluşabilir:
- Son iki hafta içinde trisiklik antidepresanları, monoamin oksidaz inhibitörleri veya metildopa kullanmak
- Fenotiyazin veya astım ilaçları ile tedavi gören hastalar
- Aynı anda birden fazla göz ilacı kullanıyorsanız, bir göz damlası ile diğeri arasında en az 5 dakika beklemelisiniz.
- Ayrıca göz damlası ilacının kabını açtıktan sonra 28 gün sonra atmalısınız. Eğer bu ilacı daha uzun süre saklamak istiyorsanız, ışıktan ve 28 derecenin üzerindeki sıcaklıklardan uzak tutun.
Sonuç olarak
Oksimetazolin oftalmik, kızarmış göz sendromunu tedavi etmek için kullanılır. Ancak bu ilacı 3 günden daha uzun süre kullanmamalısınız. Eğer 3 gün kullandıktan sonra herhangi bir iyileşme gözlemlemiyorsanız, bir uzmandan yardım istemelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Flores Valdez, N. (2013). EndotElina-1: vasoconstrictor intrínseco del endotelio vascular EndothElin-1: intrinsic vasoconstrictor vascular endothelial. REVISTA.
-
Montalvo, R. V. (2001). Artículo de Revisión IRRITACIÓN OCULAR : MODELOS ALTERNATIVOS. Rev Cubana Farm.
-
(2001). Irritación ocular: Modelos alternativos. Revista Cubana de Farmacia.