Omuzda Tendonit: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Omuzda tendonit, bundan muzdarip olanlar için son derece sinir bozucu bir durumdur. En şiddetli durumlarda hareketi kısıtlar ve ciddi bir acıya neden olur.
Omuzda Tendonit: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 08 Ekim, 2020

Zaman Omuzda tendonit olması hastanın günlük aktivitelerini birkaç gün boyunca engelleyebilir. Bazen, vaka ciddi olduğunda normal hareket kabiliyeti ve yeterli gücün geri dönmesi haftalar alabilir.

Tendonit vücutta bir tendonun iltihaplanması ve bundan dolayı da şişmesi durumudur. Etkilenen bölge sıvılardan dolayı şişer. Bu kişinin güç ve işlev kaybetmesine de neden olur.

Bir tendonun bir kemiği bir kasa ya da bir kas grubuna bağlayan bir lif yapısı olduğunu açıklamak önemlidir. Tendonlar, istenen hareketi geliştirmek için kası kemik dokusuna bağlar.

Bu lezyonun diğer formları gibi omuzda tendonit de yoğun ya da tekrarlayan kullanım ile anatominin aşırı yüklenmesine bir yanıttır. Bu spesifik eklemin problemi bunun tekrarlama eğiliminde olmasıdır, bundan dolayı tendoniti olan kişi her zaman önlem almalıdır.

Tüm insanların yarısından fazlası yaşamları boyunca bir kere tendonit yaşayacaktır. Bu, hastalığın önemini belirtir. Omuzda tendonit en sık görülen türlerinden bir tanesidir.

Omuzda Tendonit: Nedenleri

Aşırı güç ya da bir tendonun ağır ve tekrarlayan bir şekilde kullanılması enflamasyona yol açabilir. Omuzda tendonit söz konusu olduğunda aşırı kullanılmış eklem skapular bel olacaktır, bu da humerus, köprücük kemiği ve kürek kemiğini birbirine bağlar.

Yaşlılarda osteoartrit de bir faktör olarak alınmalıdır. Zaman içerisinde eklemler sertleştiğinde daha az eforla omuzda tendonit yaşamak daha kolay hale gelir.

Ancak yaşlılıktan çeken tek şey kemikler değildir; tendonlar da yıllar içerisinde atrofik hale gelir ve sertleşir. Daha az esneklik ile birlikte bir esnemenin enflamasyona neden olması mantıklıdır.

Özel bir risk grubu ise idmanlarında vücutlarının üst kısımlarını kullanan sporculardır. Kürek, basketbol, boks, beyzbol ve diğer sporlar omuz tendoniti eğilimini arttırır.

Bundan dolayı, sporlar ile dejeneratif bozukluklar arasındaki ayrım ortaya çıkmıştır. İlki çok fazla omuz hareketi gerektiren sporlar yapan genç sporculardır. İkincisi ise osteoartrit geçmişi olan yaşlı hastalardır.

Omzunda ağrı olan bir kadın.
Omuzda tendonit acı vericidir ve genellikle ani ve tekrarlayan hareketler dolayısıyla gerçekleşir.

Omuzda Tendonit Semptomları

Tendonit bir kere omuza yerleştiğinde ilk semptom belirli hareketlerde yaşanan acıdır. Bunların büyük hareketler olmasına gerek yoktur, acı eklemin küçük dönüşlerinde de görülebilir.

Ayrıca etkilenen bölgede hassasiyet de görülür. Dokunulduğunda, özellikle de en fazla enflamasyon taşıyan tendonların doğrultusunda, acır. Dar giysiler tahriş ve akut rahatsızlığa neden olabilir.

Acı geceleri, uyuma şeklimizden dolayı daha da kötüdür. Omzun konumu üzerinde daha fazla baskı olduğu anlamına gelir ve rahatsızlık dinlenmeyi böler. En iyi tavsiye, rahatsızlığı azaltmak için hastaların oturur bir şekilde uyumalarıdır.

Belki de en çok etkileyen şey işlevsel güçsüzlüktür. Tendoniti olan bir omuz esneyemez ve yakınlardaki objelere uzanıp onları alamaz. Bu yemek hazırlamayı, egzersiz yapmayı, giyinmeyi, ayakkabı bağlamayı ve daha fazlasını zor hale getirir.

Omzu ağrıyan bir adam.
Genç bir sporcu için bir yaralanma idmanlara devam etmek açısından bir problemdir.

Tedavi

Omuz tendonitinin tedavisi çoğu vakada konservatiftir. Ana hedef, artroskopik cerrahiden kaçınmak ve onun yerine durumu fizyoterapi ile tedavi etmektir.

Her hastanın takip etmesi gereken spesifik bir plan vardır. Osteoartriti olan yaşlı bir insan ile idman sırasında yaralanan genç bir sporcu aynı değildir. Gelecek için olasılıklar farklıdır.

Anti-enflamatuvarların kullanılması tedaviyi uygulayan hekim ve hastanın takdirindedir. Bunlar bölgedeki şişliği azaltır, ancak eğer fizyoterapi, dinlenme ve buz tedavisi ile birlikte kullanılmazlarsa o kadar da etkili olmayacaklardır. Durumun başlangıcı için, hissi iyileştirmek için uygundurlar.

Anti-enflamatuvar ilaçlar arasında iki seçenek vardır: steroidler ve steroid olmayan ilaçlar. Bunların ilki kortikosteroidlerdir, ve olumsuz etkilerden kaçınılabilmesi için günler ve dozlar söz konusu olduğunda sınırlı bir şekilde kullanılmaları gerekir. İkinci tür ilaçlar daha fazla esneklik sağlarlar, ancak sindirim sistemi ile ilgili olumsuz etkileri de vardır.

Daha fazlasını keşfedin: Omuz Ağrısı İçin 11 Egzersiz

Omuzda Tendonit Her Yaşta Farklıdır

Omuzda tendonitin herkes için farklı olduğu açık olmalıdır. Bazen fark edilmeden devam eder ve hastanın günlük yaşamını etkilemez; kendi kendine iki hafta sonrasında fark edilmeden iyileşebilir.

Sporcular için bu farklıdır, çünkü onların idmanlarını ve aktivitelerini sınırlamaları gerekir. Ya da bütün gün masasında oturan bir ofis işçisi için de durum farklıdır; çünkü oturma pozisyonunun acısı dolayısıyla çalışamazlar.

Eğer tendonitten muzdaripseniz en iyisi bir doktora danışmak olacaktır. Doktor bazı tanısal testler uygulayacaktır ve eğer gerek olursa bir tedavi programı oluşturulabilmesi için sizi bir fizyoterapiste yönlendirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Marzoa, I. Ferreiro, et al. “Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso.” Rehabilitación 39.3 (2005): 113-120.
  • Bravo Acosta, Tania, et al. “Valor de la ecografía musculoesquelética en el dolor agudo de hombro.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 8.2 (2017): 256-258.
  • Jiménez-Martín, A., et al. “Tratamiento de la tendinitis calcificante de hombro mediante artroscopia.” Trauma Fund MAPFRE 23 (2012): 32-37.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.