Osteoartrit Belirtilerini Nasıl İyileştirebilirsiniz?

Osteoartrit semptomlarını nasıl iyileştirebilirsiniz? Olağan tedaviler ve ameliyatın dışında, günlük yaşam için başka yöntemler de vardır. Burada onlar hakkında bilgi edinin.
Osteoartrit Belirtilerini Nasıl İyileştirebilirsiniz?

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Osteoartrit, esas olarak yetişkin popülasyonunu etkileyen bir lokomotor sistem hastalığıdır. Bu, eklem kıkırdağının, hücre dışı matrisin ve subkondral kemiğin kademeli olarak dejenerasyonudur. Karmaşık görünebilir, ancak gerçek şu ki, osteoartrit semptomları, bu duruma sahip olanlar için yaşam kalitesinin kaybolmasına neden olur.

Yavaş ve kademeli olarak gelişen bir hastalıktır. En yaygın belirti ve semptomlar ağrı, şişlik, sertlik, sinovit, deformite ve eklem sesleridir.

Bu semptomları hissetmeye başladığınızı fark ederseniz, doğru teşhis ve izlenecek tedavinin reçetelenmesi için bir uzmana gitmeniz iyi bir fikirdir.

Osteoartrit tedavisi

Osteoartrit tedavisi birkaç farklı boyuta ayrılabilir:

  • Tıbbi tedavi
  • Fizyoterapi ve rehabilitasyon
  • Cerrahi tedavi

Ayrıca, bu hastalık için risk altındaki kişilerin de bu durumu önlemek amacıyla yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmeleri mantıklı görünmektedir. Örneğin, çocukluk çağında obezite, bağ veya menisküs yaralanmaları, iş aktiviteleri, eğlence aktiviteleri ve kalça hastalıkları bazı risk faktörleridir.

sedyede yatan omzu sakatlanmış adam

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Psöriatik Artrit ve Daha İyi Bir Uyku İçin 5 Tavsiye

Günlük yaşamınızda osteoartrit semptomlarını iyileştirmeye yönelik öneriler

Farmakolojik tedavinin yanı sıra uzmanlar, günlük yaşamda bazı basit terapötik önlemlerin alınmasını önermektedir.

1. Durum hakkında eğitim alın

Kronik hastalığı olan hastaların hastalıkları hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeleri önemlidir. Özellikle, osteoartriti olan kişilere, bir uzman tarafından kendilerine durumlarının kökenleri ve seyri anlatılmalıdır.

Ek olarak, genellikle yavaş olan hastalığın ilerlemesini vurgulamak da iyi bir fikirdir. Etkilenen insanlar genellikle kısa vadede sakatlıklarına ve şekil bozukluklarına sahip olacaklarını düşünürler, bu yüzden durumun her zaman böyle olmadığını açıklamak iyidir.

2. Osteoartrit semptomları için kilo kaybı

Osteoartrit söz konusu olduğunda, obezite çok önemli bir risk faktörüdür. Kilonuzu küçük bir yüzdeyle bile azaltarak, ağrıda oldukça dikkate değer bir azalma meydana gelebilir. Bu nedenle ideal kilonun üzerindeyseniz kilo vermeniz şiddetle tavsiye edilir.

Obezseniz veya ideal kiloda değilseniz, daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeniz önemlidir. Kısacası, uygun öz bakımı benimsemek ve vücudunuza uygun şekilde bakmak, osteoartriti olanlar için çok önemli olabilir.

3. Osteoartrit semptomları için egzersiz yapın

Dizler gibi belirli osteoartritik eklemlerde ağrı ve işlevselliğin kontrol edilmesi söz konusu olduğunda egzersizin açıkça faydalı olduğu gösterilmiştir. Yürüme, yüzme veya bisiklete binme genellikle tavsiye edilir. Bununla birlikte, eklem aşırı yüklenmesi ve fiziksel temas içeren faaliyetlerden kaçınılmalıdır.

Dizler gibi belirli osteoartritik eklemlerde ağrı ve işlevselliğin kontrol edilmesi söz konusu olduğunda egzersizin açıkça faydalı olduğu gösterilmiştir.

Öte yandan romatoloji uzmanlarının önerdiği çeşitli jimnastik egzersizleri vardır. Bunlar her bir eklem için özeldir. Bazı egzersizler aşağıdaki gibidir:

  • Servikal egzersizler: Dik pozisyonda kollarınızı vücudunuzun yanlarına koyun. Ardından başınızı hareket ettirmeden omuzlarınızı kaldırmalı, bunu birkaç saniye tutmalı ve başlangıç pozisyonuna dönmelisiniz.
  • Sırt egzersizleri: Yerdeki bir mindere yüz üstü uzanmaya başlayın. Daha sonra ellerinizi belinizin üzerine koyup başınızı ve gövdenizi mümkün olduğunca yukarı kaldırmalısınız. Ardından, başlangıç pozisyonuna dönün.
  • Bel egzersizleri : Bu egzersizi yapmak için, ayak tabanlarınızı yere dayayarak dizleriniz bükülü olarak sırt üstü yatın. Ardından kalçalarınız yukarı kaldırılmalıdır. Bu pozisyonu 1-2 saniye tutun ve ardından başlangıç pozisyonuna dönün.
  • Diz egzersizleri: Sırt üstü yatarken, bacağınızı tamamen uzatarak kaldırmalı ve birkaç saniye tutmalısınız, ardından yavaş yavaş alçaltın.
  • Kalça egzersizleri: Bu egzersizi yapmak için bacaklarınızı uzatarak sırt üstü yatmalısınız. Ardından dizinizi uyluğunuzun üzerinde ve uyluğunuzu karnınızın üzerinde bükmeniz gerekir. Bu esneme her kişinin kapasitesine göre yapılmalıdır.

Bu tip ortak egzersizler her gün günde 2 ila 3 kez yapılmalıdır. İlk birkaç gün egzersizleri yaptıktan sonra hafif rahatsızlık normaldir. Ancak ağrı devam ederse, bir sağlık uzmanına danışmaktan çekinmeyin.

5. Isı tedavisi

Etkilenen eklemlere lokal ısı uygulanması kan dolaşımını artırır, ağrıyı hafifletir ve kasları gevşetir. Sıcak su torbaları, ısıtma matları gibi ev yöntemleri kullanılabilir. Ancak cilde zarar verebileceğinden çok sıcak su ile kompres uygulamasından kaçınmalısınız.

Genellikle eklem ağrısı evresinde, günde 1 ila 2 kez veya 15 ila 20 dakika arasında lokal ısı uygulanabilir. Benzer şekilde, yılda 1 ila 2 kez kaplıcalara ve termal yerlere yapılan ziyaretler, osteoartrit rahatsızlığını iyileştirmek için büyük ölçüde faydalıdır.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Romatoid Artrit Ağrısını Hafifleten Beş Şifalı Bitki

6. Osteoartrit semptomları için dinlenme ve masajlar

Osteoartrit, aralıklı ağrı evreleri olan bir hastalıktır. Bu dönemde vücudumuzdan çok fazla bir şey talep etmemek ve göreceli bir dinlenme durumunu sürdürmek tavsiye edilir. Bu anlamda ağır cisimler taşımaktan, uzun süre ayakta durmaktan veya uzun saatler çalışmaktan kaçınmalıyız.

Öte yandan, masajlar kan akışını ve kas gücünü artırmak için büyük bir yardımcıdır. Profesyoneller tarafından yapılmalı ve eklemin kendisinden ziyade eklem çevresindeki bağlara, kaslara ve tendonlara yönelik olmalıdır.

7. Ortak koruma önlemleri

Genel olarak, kalça, diz ve bel omurgasında osteoartriti olan kişiler, eklem şokunu emmek için kalın kauçuk tabanlı ayakkabılar giymelidir. Düz ayakkabılar tavsiye edilir ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır.

Ek olarak, profesyoneller sert ve düz olmayan yüzeylerde yürümekten kaçınmayı önerir. Çarpmanın mekanik kuvvetini azalttığı için çim veya kum üzerinde yürümeniz tavsiye edilir.

8. Uygun postürel hijyen sağlayın

Eklem sağlığına özen göstermek ve osteoartrit semptomlarını azaltmak için çok yumuşak mobilyalara veya koltuklara oturmaktan kaçınmalısınız. Bu durumda, sırtları düz olan sandalyeler, omurga ve kalçaların doğal bir pozisyonda kalması için en iyisidir. Ayrıca, çok yumuşak olmayan düz yataklarda uyumak iyi bir fikirdir.

9. Osteoartrit semptomları için destek araçları

Etkilenen eklem için kontralateral eldeki bir bastonun kullanılması, diz veya kalça olsun, ağrıyı önemli ölçüde azaltan kalça durumunda %60’a varan aşırı yükü azaltmak için yararlıdır.

Öte yandan dizdeki ağrıyı hafifletmek için ise kama tabanlık giymek faydalı olabilir. Örneğin tibia veya femur ağrısı durumunda dizlik gibi diğer aletler de yardımcı olabilir.

Genel olarak, osteoartrit için ana tedavi genellikle ilaçtır. Bununla birlikte, osteoartrit semptomlarını iyileştirmek için, mevcut rahatsızlığa bağlı olarak açıklanan bu önlemleri almak çok iyi olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ali, A., Rosenberger, L., Weiss, T. R., Milak, C., & Perlman, A. I. (2017). Massage therapy and quality of life in osteoarthritis of the knee: A qualitative study. Pain Medicine (Malden, Mass.)18(6), 1168–1175. https://doi.org/10.1093/pm/pnw217
  • Brand, R. A., & Crowninshield, R. D. (1980). The effect of cane use on hip contact force. Clinical orthopaedics and related research, (147), 181-184.
  • Brosseau, L., Yonge, K. A., Robinson, V., Marchand, S., Judd, M., Wells, G., & Tugwell, P. (2003). Thermotherapy for treatment of osteoarthritis. Cochrane Database of Systematic Reviews4, CD004522. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004522
  • Chalem Choueka, M., Arango Pilonieta, C. E., Díaz Cortés, M. E., Duperly Sánchez, J., Forero Franco, J. P., Llinás Hernández, P. J., Rangel Galvis, C. E., Rodríguez Martínez, C., Herrera Correo, F. R., Velásquez Ramírez, D., Sofía, C. R., Lili, F. V. (2017). Recomendaciones sobre diagnóstico, prevención y tratamiento farmacológico y no farmacológico de la osteoartritis (OA) de rodilla. Revista Colombiana de Médicina Física y Rehabilitación27(2), 160–184. https://doi.org/10.28957/rcmfr.v27n2a4
  • Ebell, M. H. (2018). Osteoarthritis: Rapid evidence review. American Family Physician97(8), 523–526.
  • Espinoza-Morales, R., & Pérez-Bastidas, M. E. (2005). Enfoque terapéutico actual de la osteoartritis. Reumatología Clínica, 1, S8-S15.
  • Fernández Travieso, JC. (2013). Osteoporosis y Osteoartritis: incidencia de la inflamación en ambas patologías. Revista CENIC. Ciencias Biológicas , 44 (1). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181226886002
  • Katz, J. N., Arant, K. R., & Loeser, R. F. (2021). Diagnosis and treatment of hip and knee osteoarthritis: A Review: A review. JAMA: The Journal of the American Medical Association325(6), 568–578. https://doi.org/10.1001/jama.2020.22171
  • Kan, H. S., Chan, P. K., Chiu, K. Y., Yan, C. H., Yeung, S. S., Ng, Y. L., Shiu, K. W., & Ho, T. (2019). Non-surgical treatment of knee osteoarthritis. Xianggang Yi Xue Za Zhi [Hong Kong Medical Journal]25(2), 127–133. https://doi.org/10.12809/hkmj187600
  • Keating, E. M., Faris, P. M., Ritter, M. A., & Kane, J. (1993). Use of lateral heel and sole wedges in the treatment of medial osteoarthritis of the knee. Orthopaedic review, 22(8), 921-924.
  • Ortiz, L. S. (2017). Use of physiotherapy exercise as a treatment for osteoarthritis of the knee in older adults. Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC62(1), 44–53. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=11&IDARTICULO=71244&IDPUBLICACION=6931
  • Pérez Bastidas, M. E., & Espinosa Morales, R. (2008). Tratamiento del dolor en la osteoartritis. Dolor, Clínica y Terapia5, 25–28. https://biblat.unam.mx/es/revista/dolor-clinica-y-terapia/articulo/tratamiento-del-dolor-en-la-osteoartritis
  • Prada Hernández, D. M., Rodriguez, C. M., Gómez, M. J. A., Hernández, C. I. M., Novo, J. P., Cabreja, G. L., & Gil, P. J. Y. (2011). Evaluación de la calidad de vida en pacientes con osteoartritis de rodilla y tratamiento rehabilitador. Revista cubana de reumatología13(17). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=50041
  • Torres, A., & Francisco, R. (2021). Masaje terapéutico como herramienta para mejorar la calidad de vida en personas con artrosis. Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.