Psöriatik Artrit ve Daha İyi Bir Uyku İçin 5 Tavsiye

Psöriatik artrit problemi yaşayan kişiler, bu hastalığın rahatsız edici belirtileri yüzünden uyku problemi yaşar. Bu yazıda paylaşacağımız bazı tavsiyeler uyku sorunu yaşayan psöriatik artrit hastalarının yaşam kalitesini daha iyi bir hale getirebilir. 
Psöriatik Artrit ve Daha İyi Bir Uyku İçin 5 Tavsiye

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Psöriatik artrit, kişinin yaşam kalitesini azaltan bazı belirtilere sahiptir. Bu yüzden bu hastalığın olumsuz belirtilerini en aza indirmek için bazı önlemler almanız gerekir. Bu yazıda, bu rahatsızlıkla yaşayan kişilerin daha iyi uyuyabilmesi için bazı tavsiyeler vereceğiz.

Utah Üniversitesinde profesör olan Dr. Kristina Callis Duffin’in yaptığı bir çalışmaya göre, bu hastalığın neden olduğu ağrı ve kaşınma uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu durumun sonucu olarak, kişi gün içine daha stresli ve  yorgun hissediyor. Buna ek olarak, bu hastalığa sahip olan kişilerin, uyku apnesi gibi daha ciddi uyku problemlerinden muzdarip olma riski de yükseliyor.

Psöriatik artrit nedir?

kuruluktan çatlamış el ve psöriatik artrit

Psöriatik artrit hastalığı ile mücadele eden kişilerin daha iyi bir uyku için yapması gerekenleri anlatmadan önce, bu hastalık hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Psöriatik artrit, eklem ağrısı ve şişmesinin sedefle birleşmiş halidir.

Psöriatik veya halk arasında bilinen ismiyle sedef, cilt ve saç derisinde ortaya çıkan kırmızı, pul pul izlerle kendini belli eden bir cilt hastalığıdır. Psöriatik vakalarının %30’unun psöriatik artrit problemi de yaşadığı tahmin ediliyor. 

Bu hastalığın birkaç alt türü bulunmaktadır:

  • Simetrik: Bu artrit türü, vücudun iki tarafında bulunan aynı eklemleri etkiler. Belirtileri romatoid artrit (RA) ile benzerdir.
  • Asimetrik: Bu artrit türü ise vücudun bir tarafındaki eklemi veya eklemleri etkiler. Buna ek olarak, hastanın eklemleri kızarabilir.
  • Distal interfalanksiyal predominant (DIP): Bu tür, tırnakların yakınındaki eklemleri etkiler.
  • Spondilit: Bu tür omurgayı etkiler ve hareket ederken ağrılara neden olabilir.
  • Psöriatik artrit mutilans, en ciddi artrit türlerinden biridir. El ve ayakta deformasyonlara neden olabilir.

Psoriatik Artritin Belirtileri

Bu hastalığın neden olduğu belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Hatta bazen ortadan kaybolup aralıklı olarak tekrar ortaya çıkabilir. Bazı kişiler bu belirtileri daha hafif yaşarken, bazı insanlar daha kötü belirtiler yaşayabilir.

En sık görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Eklem iltihabı ve eklemlerde hassasiyet
  • Sabahları kaslarda gerginlik
  • Kas ağrısı
  • Cildin pul pul olması
  • Kafa derisinin pul pul olması
  • Yorgunluk
  • Tırnağın, tırnak yatağından ayrılması
  • Göz kızarıklığı

Bu yazıyı okumanızı öneriyoruz: Saparna Çayı ile Sedef Hastalığını Tedavi Edin

Psöriatik artrit ve uyku

uyku sorunu yaşayan kız

Yapılan son çalışmalara göre, psöriatik artrit uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, psöriatik artrit hastalarının %84’ünün uyku kalitesi iyi değil. Kaşınma, ağrı ve stres gibi semptomlar ciddi ölçüde uyku kalitesini etkiliyor.

İnsomnia rahatsızlığının direkt nedeni bu hastalık olmasa da, psöriatik artritin neden olduğu yan etkiler kişilerin dinlenme performansını etkiliyor. Bu hastalığa sahip olan kişiler düzenli bir uyku takvimine sahip olmakta zorluk çekiyor. Bu hastaların aynı zamanda uyku apnesine yakalanma riski de oldukça yüksek.

Psöriatik artriti olan kişilerin daha iyi uyuyabilmesi için bazı tavsiyeler

Psöriatik artritiniz varsa ve daha iyi uyumak istiyorsanız, bazı stratejileri uygulamanız gerekiyor. Muhtemelen doktorunuz kontrol esnasında bu yazıda geçen tavsiyelerden bahsedecektir.

1. Rahat kıyafetler giyin

yaşlı teyze uyuyor ve hasta

Pamuklu kıyafetler hava geçirir, bu nedenle de cildinizin rahatsız olmasını önler. Saçma gelebilir, ancak doğru kıyafetleri seçerseniz bu hastalığa rağmen daha iyi uyuyabilirsiniz. Cildinizi kuru tutmak ve kaşınmanızı kontrol altına almak için pamuklu veya ipek kıyafetleri tercih edin. Bu materyallerden yapılmış kıyafetler uyku esnasında kaşınmanızı önleyecektir.

2. Sıcak ve soğuk terapi

Sıcaklık terapisi, eklemleri uykudan önce rahatlatmak için kullanılabilir. Bazı kişiler içi soğuk terapi işe yararken, bazıları ise sıcak terapi ile daha iyi hisseder. İkisini de deneyin ve hangisinin sizin için daha iyi olduğuna karar verin. İsteğinize göre, iki farklı sıcaklığı değişimli olarak uygulayabilirsiniz.

3. Cildinizi nemlendirin

Yatmadan önce krem veya yağ sürmek cildinizin nemlenmesine yardımcı olur ve hissedilen rahatsızlığı azaltır. Cilt problemlerini kontrol altında tutmanın en iyi yolu düzenli olarak nemlendirmektir. Eğer hastalığınızın belirtileri geceleri daha kötü oluyorsa, yatmadan önce cildinizi nemlendirmeniz gerekiyor. Hindistan cevizi yağı veya shea gibi doğal seçenekleri tercih edin.

4. Rahatlama tekniklerini deneyin

Yoga, meditasyon ve diğer rahatlama teknikleri, eğer psöriatik artritiniz varsa daha iyi uyumanızı sağlayacaktır. Bu tür terapiler veya teknikler, eklemlerin rahatlamasını sağlar ve hastalığın neden olduğu stresi azaltır. Yatmadan önce 30 dakika boyunca bu tekniklerden istediğinizi deneyebilirsiniz.

5. Aromaterapiden faydalanın

aroma terapi yağları ve psöriatik artriti

Aromaterapi vücudu rahatlatır. Aromaterapinin faydaları sayesinde birçok hastalığın rahatsız edici belirtileri en aza iner. Bazı doğal yağların sahip olduğu özellikler sayesinde, stresi ve psöriatik artritin neden olduğu rahatsızlıkları azaltabilirsiniz. Aromaterapi, ağrıları azaltmaya bile yardımcı olabilir.

Aşağıdaki yağları kullandığınızdan emin olun:

  • Lavanta
  • Papatya
  • Nane
  • Limon
  • Sandal ağacı
  • Biberiye

Son olarak, doktorunuza uyku problemlerinizden bahsetmeyi unutmayın. Eğer uyku apnesi gibi ciddi bir rahatsızlığınız varsa, yapacağı testlerle bunu ancak doktorunuz anlayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
  • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
  • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
  • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
  • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.