Papatya Çayının Özellikleri ve Faydaları
Papatya çayı, ilginç tıbbi uygulamaları sayesinde popüler olan doğal bir infüzyondur. Kullanım alanlarının çoğu popüler literatürden gelse de bugünlerde papatya çayının özellikleri ve faydalarını destekleyen çeşitli araştırmalar yapılıyor.
Bitki, Asteraceae ailesinin bir parçası ve çok sayıda türü var. Ancak çay için kullanılan en yaygın türler ‘Matricaria chamomilla’ ve ‘Matricaria nobilis’tir.
Peki, papatya çayının başlıca özellikleri ve faydaları nelerdir? Bugün öğrenin!
Papatya çayının özellikleri
Papatya çayını, bitkinin kurutulmuş çiçeklerini su ile demleyerek elde ederiz. Bitki, hafif çiçeksi aroması ve damakta bıraktığı hoş ölçülü lezzet ile karakterizedir. Ayrıca ‘Pharmacognosy Reviews’de yayınlanan bir makalede görebileceğimiz gibi terapatik gücü olan biyoaktif bileşikleri bir araya getirir.
Özellikle aşağıdakiler gibi maddeleri içerir:
- Seskiterpenler
- Flavonoidler
- Kumarinler
- Poliasetilen
Yaklaşık 120 kimyasal bileşeni bir araya getiren bu bileşim, bitkiye sağlık açısından çeşitli özellikler verir. Bu nedenle papatya çayının, papatyanın özlerinin ve papatyanın diğer prezantasyonlarının antimikrobiyal, anti-enflamatuvar, antioksidan, anksiyolitik ve antispazmodik aktiviteye sahip olduğu söylenir.
Papatya çayının başlıca faydaları
Popüler tıpta papatya çayı başrollerden biridir. Elbette bugün bunun hastalıklara karşı kullanılmak üzere ilk tercih edilen tedavi olmaması gerektiğini biliyoruz. Ancak bazı kişiler belli bazı hastalıkların belirtilerini hafifletmek için bir yardımcı olarak onu kullanır.
Peki, papatya çayını ne için kullanabilirsiniz?
1. Papatya çayının özellikleri regl ağrısını yatıştırmaya katkı sağlar
Papatya çayının içerdiği fenolik bileşikler adet ağrısını rahatlatmayı teşvik eden antispazmodik bir etkiye sahiptir. ‘İran Kadın Hastalıkları, Doğum ve Kısırlık Dergisi’nde’ yayınlanan bir çalışmada, bu çayı bir ay boyunca tüketen kadınların dismenorenin şiddetini azaltmayı başardıklarından bahsedilmiştir.
Aynı zamanda, rahatlatıcı bir içecek olduğundan katılımcılar, adet dönemleriyle ilişkili daha az anksiyete yaşadıklarını rapor ettiler. Bazı hipotezlere göre bitki, ağrı ve enflamasyondan sorumlu prostaglandinlerin üretimini azaltıyor olabilir. Her iki durumda da daha fazla araştırma yapılması gereklidir.
2. Sindirim sağlığını destekler
Papatya çayının belki de en iyi bilinen özellikleri sindirimle ilişkili olanlardır. Yüzlerce yıldır insanlar, gaz, hazımsızlık, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını yatıştırmak için bu içeceği hazırlamışlardır.
Bu bağlamda elimizde hala sınırlı miktarda kanıt vardır. Ancak ‘Electronic Physician Journal’da, bitkinin bu etkilerinin antimikrobiyal, anti-enflamatuvar ve rahatlatıcı potansiyeliyle ilişkili olabileceğinden detaylı bir şekilde bahsedilir.
Bunu da okuyun: Hazımsızlığı Rahatlatan 5 Doğal Çözüm
3. Daha iyi uyku kalitesini destekler
Uyku bozukluklarıyla tek başına savaşabilen doğal bir bitki yoktur. Buna rağmen, papatya gibi bazı bitkiler daha iyi uyumak için iş birlikçi olarak hizmet verir. Bir antioksidan türü olan apigenin içeriği sayesinde beyindeki reseptörleri uyarır ve uykusuzluğu azaltır.
İleri Hemşirelik Dergisinde (Journal of Advanced Nursing) yayınlanan araştırmada, doğumdan sonraki iki hafta boyunca papatya çayı tüketen kadınlar daha iyi uyku kalitelerinin olduğunu bildirdiler. Buna karşılık, uyku zorluklarıyla ilişkili daha az depresif belirti gösterdiler.
4. Kandaki glikoz kontrolüne yardımcı olur
Yeme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının iyileştirilmesi, kan şekeri düzeylerinin kontrol altında tutulması için çok önemlidir. Ancak zaman zaman glikoz artışı olan durumlarda papatya çayı gibi içecekler içilmesi tavsiye edilir.
Peki, neden?
Çalışmalar, bitkinin özlerinin, insülin üretiminden sorumlu organ olan pankreasın fonksiyonlarını uyarmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Sonuncusu, vücuttaki şeker düzeylerini düzenlemekten sorumlu hormondur. Kanıtlar eksik olsa da bulgular umut vericidir.
5. Kalp sağlığı bakımını destekler
Papatya çayının içerdiği antioksidanlar (özellikle flavonoidler) kalp sağlığı üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Elbette bu, kalp sorunları için tıbbi tedavinin yerini alabileceği anlamına gelmez. Basitçe ortaya koymak gerekirse, düzenli bir beslenme programının parçası olduğunda hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Endokrinolojik Araştırma Dergisinde (Journal of Endocrinological Investigation) yayınlanan küçük çaplı bir çalışmada yemekle papatya çayı tüketen diyabetik hastalarda faydalar olduğu ortaya koyuldu. Bu hastalar toplam kolesterol, trigliserid ve kötü kolesterol düzeylerinde iyileşmeler deneyimlediler.
Papatya çayının başka ne gibi faydaları vardır?
Çayda ve diğer prezantasyonlarda papatyanın kullanımı tüm dünyaya yayılmıştır. Bu nedenle yukarıda bahsettiklerimizin yanı sıra bu içeceğe atfedilen başka faydalar vardır. Ancak bu uygulamaların çoğunun kişisel anlatılara dayalı verilerden geldiğini ve bilimsel kanıt eksikliği olduğunu not etmek önemlidir:
- Anksiyete ve depresyon: Papatya çayının yatıştırıcı özellikleri anksiyete ve depresyon gibi zihinsel stres durumlarına karşı faydalıdır. Pek çok kişi bu amaçla aromaterapide kullanmasına rağmen çayda da yararlıdır.
- Cilt sağlığı: Papatya çayının topikal (yüzeysel) uygulaması tahriş, kızarıklık ve pullanma gibi cilt semptomlarını yatıştırmada olumlu etkiler göstermiştir. Yanıklar veya egzama gibi sorunlar için kullananlar bile vardır.
- Soğuk algınlığı: Sıcak papatya çayının buharının solukla içeri çekilmesi, soğuk algınlığı nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı ve iritasyona karşı bir destekleyici olarak hizmet verir.
- Kemik bakımı: Papatya çayı içilmesi ve kemik hastalıklarının önlenmesiyle ilgili kanıtlar hala zayıftır. Buna rağmen bazı hipotezlerde bu içeceğin kemik yoğunluğu kaybını önlemeye yardımcı olan anti-östrojenik etkileri olduğu iddia edilir.
Kimler papatya çayı içmekten kaçınmalı?
En sağlıklı yetişkinler için papatya çayı içmek güvenlidir ve hiçbir risk taşımaz. Bugüne kadar bu içeceği içme nedeniyle ölümcül veya toksik yan reaksiyon oluştuğunu gösteren bir rapor yoktur. Ancak aşağıdaki durumlarda önerilmez:
- Papatya ailesindeki bitkilere veya papatyaya alerji öyküsü.
- Polen alerjisi olduğuna dair daha önceki kişisel kayıtlar.
- Doktoruna danışması gereken kronik böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişiler.
- Bebekler ve küçük çocuklar.
Papatya hakkında neleri unutmamalısınız?
Papatya, ister çay veya ister diğer formlarda olsun, belli durumların belirtilerini iyileştirmek için bir takviye olarak hizmet vermektedir. Ancak herhangi bir nedenle tıbbi tedavinin yerine geçmemelidir.
Bu bitkiyi çayda tüketmek isteyenler günde 2 veya 3 bardak çayı güvenle içebilirler. Yine de daha önce bir hastalığınız ya da hastalıklarınız olduysa veya herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Singh O, Khanam Z, Misra N, Srivastava MK. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):82-95. doi:10.4103/0973-7847.79103
- Ebrahimzadeh S, Jenabi E. Chamomile tea for relief of primary dysmenorrhea. Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility.
- Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
- Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
-
Leach MJ, Page AT. Herbal medicine for insomnia: A systematic review and meta-analysis. Sleep Med Rev. 2015;24:1-12. doi:10.1016/j.smrv.2014.12.003
- Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N. Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine. Pak J Pharm Sci. 2014;27(5 Spec no):1509-1514.
- Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015;38(2):163-170. doi:10.1007/s40618-014-0170-x
- Peterson JJ, Dwyer JT, Jacques PF, McCullough ML. Associations between flavonoids and cardiovascular disease incidence or mortality in European and US populations. Nutr Rev. 2012;70(9):491-508. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00508.x
- Amsterdam JD, Shults J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: an exploratory study. Altern Ther Health Med. 2012;18(5):44-49.
- Shenefelt PD. Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 18. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/
- Kassi E, Papoutsi Z, Fokialakis N, Messari I, Mitakou S, Moutsatsou P. Greek plant extracts exhibit selective estrogen receptor modulator (SERM)-like properties. J Agric Food Chem. 2004;52(23):6956-6961. doi:10.1021/jf0400765