Papilla Ödemi: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi
Papiller ödem olarak da bilinen papilla ödemi gözde meydana gelen bir patolojidir. Retinaya en yakın optik sinir alanının, artan intrakraniyal basınç nedeniyle iltihaplanmasından oluşur.
Bazı durumlarda bu patoloji asemptomatiktir. Bazılarında ise görme yetilerini etkiler. Sorun şu ki, bu hastalığın arkasında, beyin tümörleri gibi ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Bu nedenle bu yazıda bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.
Papilla ödemi nedir?
Papilla ödemi, daha önce de belirttiğimiz gibi, gözün optik papillasının iltihabından oluşur. Daha çok aynı anda her iki gözde optik disk etrafında bilateral ödem şeklinde oluşur.
Bu patolojinin kökeni intrakraniyal hipertansiyondadır. Kafatası, içinde farklı organ ve maddelerin bulunduğu sabit bir kemik yapısıdır. Bunlardan biri beyin-omurilik sıvısıdır. Bu kemik kutusunun içindeki bir şeyin hacmi arttığında, bu durum basınçta artışa sebep olur.
Yani papilla ödemi intrakraniyal basınç, 200 milimetre suyun üzerine çıktığında oluşur. Bu artış bir kitle veya tümörden kaynaklanabilir. Diğer yandan beyin omurilik sıvısının miktarındaki bir artış sonucu oluşabilir.
Olası nedenler
Az önce de belirttiğimiz gibi papilla ödeminin nedeni kraniyal hipertansiyondur. Bu, beyindeki omurilik sıvısı miktarı veya yine beyinde anormal kitlelerin varlığı nedeniyle artar.
Bu iki durum farklı senaryolarda sıklıkla görülür. Anormal kitlelerden kastımız, tümörler, enfeksiyondan kaynaklanan apseler ya da bir kanamaya bağlı kan.
Ancak ‘Nöroloji Takviyeleri Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, papilla ödeminin en yaygın nedeni idiyopatik intrakraniyal hipertansiyondur. Bu, basıncın arttığı ancak bunun altında yatan nedenin bilinmediği anlamına gelir.
Diğer durumlarda menenjit veya ensefalit kaynaklı olabilir. Colombian Neurological Act’te yayınlanan bir makale, aynı zamanda Wernicke sendromunun bir belirtisi olabileceğini onaylar. Daha az yaygın kökenleri şunlardır:
- Guillain-Barré sendromu
- Hipervitaminöz A
- Omurilik tümörleri
- Superior vena kava sendromu
Papilla ödeminin semptomları nelerdir?
Papilla ödeminin belirtileri değişkendir. Başlangıçta genellikle asemptomatiktir ve uzmanlar yalnızca fundus (göz içi) muayenesi yaparken keşfederler. Ancak ilerledikçe, optik sinir liflerindeki hasar belirgin işaretler üretmeye başlar.
Bu bağlamda papilla ödemi sonunda kişinin görmesini etkiler. Bulanık görme veya çift görme oluşabilir hatta görüş birkaç saniye için tamamen kaybolabilir. Birçok hastada ışık kontrastına karşı hassasiyet de görülebilir.
Çoğu görme kaybı atağı sadece birkaç saniye sürer. Bunun yanında intrakraniyal hipertansiyon da kendi belirtilerini üretir. Örneğin bu belirtiler genellikle baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma içerebilir.
Baş ağrısı sabah uyanıldığında daha güçlüdür ve gün boyunca iyileşme eğilimindedir. Sorunun kökeninin menenjit olduğu durumlarda boynun arkasında ense sertliği gelişebilir.
Bunu da okuyun: Sağlıklı Bir Kahvaltı İçin Ne Yemeli ve Nelerden Kaçınmalı
Papilla ödeminin tedavisi
Papilla ödemi tedavisinde temel amaç, intrakraniyal hipertansiyonun nedenini ortadan kaldırmaktır. Bunun tıbbi açıdan acil bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. Neden idiyopatik hipertansiyon olduğunda, önlemler, beyin omurilik sıvısının azaltılmasından oluşur.
Bu durumda Şili Nöroşirürji Dergisi’ne göre doktorlar mannitol veya furosemid gibi diüretikler reçete edebilirler. Bunun yanında kilo vermenin yanı sıra sıvı ve tuz kısıtlaması da faydalı olabilir.
Beyin omurilik sıvısının düzgün dolaşımına yardımcı olmak için yatağın başını biraz yükseltmek de iyi bir fikirdir. Bu önlemlerin hiçbirinin işe yaramaması durumunda ameliyat gerekebilir.
Cerrahi yaklaşım, sıvının bir kısmının boşaltılmasına yardımcı olmak için lomber ponksiyon yapılmasından oluşur. Son olarak neden bir enfeksiyon ise ya da bakteriyel kolonizasyondan kaynaklanan bir apse varsa hastanın antibiyotik alması gerekir.
Papilla ödemiyle ilgili aklınızda tutmanız gerekenler
Papilla ödemiyle ilgili unutmamamız gereken şey optik siniri etkileyen bir patoloji olduğudur. Çok çeşitli durumlara yanıt veren intrakraniyal basıncın artmasıyla ortaya çıkar. Ancak çoğu vakanın ortak bir özelliği vardır: Kafatasının içindeki basınçta artış olması.
En yaygın nedenlerden biri idiyopatik intrakraniyal hipertansiyondur. Ancak beyin tümörleri, kanamalar ve enfeksiyonlar da tetikleyicidir. Geri döndürülemez görme hasarını önlemek için papilla ödeminin tıbbi açıdan acil bir durum olarak tedavi edilmesi gerekir.
İlginizi çekebilir ...