Papilla Ödemi: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi

Papilla ödemi, çift görmeye, bulanık görmeye ve hatta anlık körlüğe yol açabilir. Bugün, bu durumun neden kafatasında oluşan artmış basınçla ilişkili olduğunu açıklayacağız. 
Papilla Ödemi: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 21 Kasım, 2020

Papiller ödem olarak da bilinen papilla ödemi gözde meydana gelen bir patolojidir. Retinaya en yakın optik sinir alanının, artan intrakraniyal basınç nedeniyle iltihaplanmasından oluşur.

Bazı durumlarda bu patoloji asemptomatiktir. Bazılarında ise görme yetilerini etkiler. Sorun şu ki, bu hastalığın arkasında, beyin tümörleri gibi ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Bu nedenle bu yazıda bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.

Papilla ödemi nedir?

Papilla ödemi, daha önce de belirttiğimiz gibi, gözün optik papillasının iltihabından oluşur. Daha çok aynı anda her iki gözde optik disk etrafında bilateral ödem şeklinde oluşur.

Bu patolojinin kökeni intrakraniyal hipertansiyondadır. Kafatası, içinde farklı organ ve maddelerin bulunduğu sabit bir kemik yapısıdır. Bunlardan biri beyin-omurilik sıvısıdır. Bu kemik kutusunun içindeki bir şeyin hacmi arttığında, bu durum basınçta artışa sebep olur.

Yani papilla ödemi intrakraniyal basınç, 200 milimetre suyun üzerine çıktığında oluşur. Bu artış bir kitle veya tümörden kaynaklanabilir. Diğer yandan beyin omurilik sıvısının miktarındaki bir artış sonucu oluşabilir.

fundus göz
Papilla ödemi, gözün iç tarafında optik diskte oftalmolojik teknikler aracılığıyla görülebilir.

Olası nedenler

Az önce de belirttiğimiz gibi papilla ödeminin nedeni kraniyal hipertansiyondur. Bu, beyindeki omurilik sıvısı miktarı veya yine beyinde anormal kitlelerin varlığı nedeniyle artar.

Bu iki durum farklı senaryolarda sıklıkla görülür. Anormal kitlelerden kastımız, tümörler, enfeksiyondan kaynaklanan apseler ya da bir kanamaya bağlı kan.

Ancak ‘Nöroloji Takviyeleri Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, papilla ödeminin en yaygın nedeni idiyopatik intrakraniyal hipertansiyondur. Bu, basıncın arttığı ancak bunun altında yatan nedenin bilinmediği anlamına gelir.

Diğer durumlarda menenjit veya ensefalit kaynaklı olabilir. Colombian Neurological Act’te yayınlanan bir makale, aynı zamanda Wernicke sendromunun bir belirtisi olabileceğini onaylar. Daha az yaygın kökenleri şunlardır:

Papilla ödeminin semptomları nelerdir?

Papilla ödeminin belirtileri değişkendir. Başlangıçta genellikle asemptomatiktir ve uzmanlar yalnızca fundus (göz içi) muayenesi yaparken keşfederler. Ancak ilerledikçe, optik sinir liflerindeki hasar belirgin işaretler üretmeye başlar.

Bu bağlamda papilla ödemi sonunda kişinin görmesini etkiler. Bulanık görme veya çift görme oluşabilir hatta görüş birkaç saniye için tamamen kaybolabilir. Birçok hastada ışık kontrastına karşı hassasiyet de görülebilir.

Çoğu görme kaybı atağı sadece birkaç saniye sürer. Bunun yanında intrakraniyal hipertansiyon da kendi belirtilerini üretir. Örneğin bu belirtiler genellikle baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma içerebilir.

Baş ağrısı sabah uyanıldığında daha güçlüdür ve gün boyunca iyileşme eğilimindedir. Sorunun kökeninin menenjit olduğu durumlarda boynun arkasında ense sertliği gelişebilir.

Papilla ödeminin tedavisi

Papilla ödemi tedavisinde temel amaç, intrakraniyal hipertansiyonun nedenini ortadan kaldırmaktır. Bunun tıbbi açıdan acil bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. Neden idiyopatik hipertansiyon olduğunda, önlemler, beyin omurilik sıvısının azaltılmasından oluşur.

Bu durumda Şili Nöroşirürji Dergisi’ne göre doktorlar mannitol veya furosemid gibi diüretikler reçete edebilirler. Bunun yanında kilo vermenin yanı sıra sıvı ve tuz kısıtlaması da faydalı olabilir.

Beyin omurilik sıvısının düzgün dolaşımına yardımcı olmak için yatağın başını biraz yükseltmek de iyi bir fikirdir. Bu önlemlerin hiçbirinin işe yaramaması durumunda ameliyat gerekebilir.

Cerrahi yaklaşım, sıvının bir kısmının boşaltılmasına yardımcı olmak için lomber ponksiyon yapılmasından oluşur. Son olarak neden bir enfeksiyon ise ya da bakteriyel kolonizasyondan kaynaklanan bir apse varsa hastanın antibiyotik alması gerekir.

göz kadın laptop masa
Papilla ödeminin ve kraniyal hipertansiyonun işaretlerine baş ağrıları eşlik edebilir.

Papilla ödemiyle ilgili aklınızda tutmanız gerekenler

Papilla ödemiyle ilgili unutmamamız gereken şey optik siniri etkileyen bir patoloji olduğudur. Çok çeşitli durumlara yanıt veren intrakraniyal basıncın artmasıyla ortaya çıkar. Ancak çoğu vakanın ortak bir özelliği vardır: Kafatasının içindeki basınçta artış olması.

En yaygın nedenlerden biri idiyopatik intrakraniyal hipertansiyondur. Ancak beyin tümörleri, kanamalar ve enfeksiyonlar da tetikleyicidir. Geri döndürülemez görme hasarını önlemek için papilla ödeminin tıbbi açıdan acil bir durum olarak tedavi edilmesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Revista de Pediatría de Atención Primaria – Causa rara de papiledema. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://pap.es/articulo/12287/causa-rara-de-papiledema
  • Polo-Torres, C., Alvis-Miranda, H. R., Castellar-Leones, S. M., Moscote-Salazar, M. A., Alcalá-Cerra, G., & Moscote-Salazar, L. R. (2013). Patobiologia de la hipertension intracraneal idiopatica infantil. Revista Chilena de Neurocirugia, 39(1), 45–57. Retrieved from https://go.gale.com/ps/i.do?p=IFME&sw=w&issn=07164491&v=2.1&it=r&id=GALE%7CA467831304&sid=googleScholar&linkaccess=fulltext
  • Begué, Nieves Martín. “Protocolo papiledema: actualización y manejo.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.4 (2018): 3.
  • Clínico Begoña, C., Cabanes, P., José, E., Lerma, M., Fuentes Fernández, I., & Clares, R. H. (2015). Presentación tardía de una encefalopatía de Wernicke tras gastrectomía por adenocarcinoma gástrico: a propósito de un caso Late presentation of wernicke’s encephalopathy after gastrectomy in a patient with gastric adenocarcinoma: case report. Acta Neurol Colomb (Vol. 31).
  • Sánchez Sanz, A., Muñoz Quiñones, S., & Arruga Ginebreda, J. (2010). Protocolo diagnóstico-terapéutico del papiledema. Annals d’oftalmologia: Òrgan de Les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, ISSN-e 1133-7737, Vol. 18, No. 3 (JUL-SEP), 2010, 18(3), 3. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6396794&info=resumen&idioma=SPA
  • López Valdés, E., & Bilbao-Calabuig, R. (2007). Papiledema y otras alteraciones del disco óptico. Neurología Suplementos, 3(8), 16–26. Retrieved from https://medes.com/publication/42694
  • Garza-Urroz, Yvette M., Karla L. Chávez-Caraza, and Ingrid Franco-López. “Daño ocular severo secundario a un seudotumor cerebri.” Revista Mexicana de Oftalmología 93.2 (2019): 104-107.
  • de Lima Lardi, Sílvia, Juliana Ferreira da Costa Vargas, and José Amadeu Vargas. “DIAGNÓSTICO DIFERENCIAL DE EDEMA DE PAPILA ÓPTICA.”
  • Galindo, Lorena Monge, et al. “Hipertensión intracraneal idiopática: experiencia en 25 años y protocolo de actuación.” Anales de Pediatría. Vol. 87. No. 2. Elsevier Doyma, 2017.
  • (PDF) Papilledema. An updated approach. Papiledema. Un enfoque actualizado. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.researchgate.net/publication/26851689_Papilledema_An_updated_approach_Papiledema_Un_enfoque_actualizado

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.