Partnerinizin Tolere Edilmemesi Gereken 6 Sözlü Suistimal Davranışı

Sözlü istismar, fiziksel istismardan daha fazla acı verebilir çünkü içinizde daha derin izler bırakır. Ayrıca, öz güveninize zarar verir, kendinize güvenemez olur ve sizi istismar edene bağlı bir hale gelirsiniz.
Partnerinizin Tolere Edilmemesi Gereken 6 Sözlü Suistimal Davranışı

Son Güncelleme: 05 Ocak, 2019

Şiddet olması için illa fiziksel bir temasa gerek olmaz; kötüye kelimeler veya tutumlarla da şiddet olabilir. Sözlü taciz ve hakaretler başkalarına zarar verebilir ve mutluluklarını azaltabilir.

Bu nedenle, bugün hiç kimse için tahammül göstermemeniz gereken sözlü taciz üzerine yoğunlaşıyoruz, bu guruba eşiniz de dahildir. Bu sözlü taciz durumunu tanımanız ve buna bir son vermeniz önemlidir.

Sözlü şiddet nedir?

Şiddet” ya da “suistimal” kelimelerini duyduğumuzda, genellikle otomatik olarak fiziksel bir saldırımı ile ilişkilendiririz. Bununla birlikte, bir kişiye dokunmadan bile incinmenin başka yolları da vardır.

Nasıl mı?

Kelimelerle.

adam ve kadın evde tartışıyor

Hakaret, aşağılanma ve bağırmak sözlü şiddetin en yaygın biçimlerinden bazılarıdır.

Bu saldırı şekli, vücutta görünür izler bırakmadığı için, sözlü ve duygusal istismarın ciddi olduğunu düşünmüyor olabiliriz. Ancak, ruh, beden ve benlik saygısında kalıcı hasara neden olur.

Sözlü taciz, fiziksel tacizden daha acı verici olabilir ve günlük olarak buna maruz kalan kişide yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Depresyon, anksiyete, fobiler, panik atak ve öz güven eksikliği bunlardan bazılarıdır.

Ayrıca, bu şiddet türü, aileden ve arkadaşlardan yabancılaşmaya, sosyal yaşamınızın kaybolmasına veya çok düşük seviyedeki öz güven nedeniyle kişisel başarı eksikliğine yol açması da mümkündür.

Sözlü taciz şeklini kullanan insanlar her zaman bir sonraki adım olarak fiziksel şiddete başvurmazlar. Bu gerekli de değildir. Zaten yanlarında kendilerine bağlı, kendine güveni olmayan ve ne isterlerse onu yapacaklarından emin oldukları birileri var.

Bir noktada, acı çeken kişi “uyanacak” ve yaşadıkları her şeyi birer birer hatırlayacak. Ve çok geç olmadan bu durumdan kaçmalılar.

Ne tür sözlü taciz vardır?

Aslında bir kişiye, dokunmadan bile saldırmanın birkaç yolu var. Fiziksel olmayan şiddet pek çok düşünceden daha yaygındır, çünkü çoğu zaman nasıl tanımlayacağımızı bilemeyiz.

“Kafasında bir çok vardır” ya da “işte korkunç bir gün geçirdi” diye bağırdığını söyleyebiliriz… Sonra bir özür diler, bir gül verir ve sanki her şey geçmişte kalmış gibi davranılır.

Ancak bu, gerçekte bir istismar şeklidir. Ve bu agresif davranışı göz ardı ederseniz, sadece kendinize daha fazla zarar vermiş olursunuz.

adam ve kadın yatakta

İncitici veya rahatsız edici ifadelerin günlük hayatınızda sık sık görülmesi akabinde, öz güveniniz tabi ki de zarar görür. Başınıza gelen belanın farkında bile olamazsınız. Ne yazık ki, duyduğunuz her şeyden sonra kendinize tekrar inanmak çok zor olacaktır.

En yaygın sözlü taciz türleri:

1. Aşağılama

Aşağılayıcı sözler, elimizden bir şey gelmeyeceğine bizi inandıran kelimelerdir.

Bazı yaygın ifadeler şunlardır:

  • “Bir kadın olduğun için para işlerinden zerre anlamazsın.”
  • “Sen sadece yemek ve temizlemeye devam et.”
  • “Bana bir ekmek arası yap, çünkü karımsın.”
  • “Bunu doğru yapmıyorsun.”
  • “İşe yaramazsın.”

Bunlar sadece birkaç örnek.

Aşağılama ayrıca alay şeklinde de ortaya çıkabilir. Giyinme şeklinle, söylediğin şeye, hayalini kurduğun bir şeye ile dalga geçmek bunun bir parçasıdır.

2. Suçlama

Evde kötü olan her şey sizin suçunuz: eğer yorgunsa, açsa, işte kötüyse, yeterince parası yoksa, eğer bir şey kırılırsa, çocuk sahibi olamıyorsanız… Ne olursa olsun, hatta hatayı siz yapmasanız ya da hata veya kaza ile ilgili bir alakanız olmasa bile, sizi suçlayacaktır.

3. Eleştiri

Bu, her zaman yanlış bir şeyler yapıyormuşsunuz gibi gözüktüğümüzde (aşağılama) bahsettiğimiz sözlü suistimallerden birincisine benziyor. Bu durumda, sevdiğiniz şeyleri aşağılar, sizi eski sevgililerine veya annesi ile kıyaslar, kusurlarını gözünüze sokar ve her hareketini yargılıyor gibi görünür.

Yıkıcı eleştiri ile yapıcı eleştiri arasında ayrım yapmayı öğrenin. İlki, sizi kötü hissettiren ve iyileşmenizi engelleyen acı verici tonları ve kelimeleri kullanır. Yapıcı eleştiri de sevgi ve destekle yapılır.

kadın adama bağırıyor

Genellikle, sözlü taciz, fiziksel istismardan önce gelir ve size bağımlı olan agresif bir partner ile birlikte olduğunuzu gösterir.

  • “Gidersen, kendimi öldürürüm.”
  • “Gidersen çocukları unut.”
  • “Birine söylersen, seni parasız bırakacağım,” vb.

Bu durumda, duygusal manipülasyon kesinlikle sizi harekete geçirmekten alıkoyar ve size nasıl davranırsa davransın, onun yanında kalmanıza sebep olur. Tehditler her zaman gerçek bir olaya dönüşmez, ancak istismarcının emirlerine uyarsınız çünkü risk almak istemezsiniz.

5. Siparişler

Var olabilecek en aşağılayıcı sözlü saldırı biçimlerinden biri, size bir köle gibi davranan biridir. Bu yatak odası da dahil olmak üzere herhangi bir yerde olabilir.

Size verdiği emir türlerine ve özellikle de bunlara uyma şeklinize çok dikkat edin. Sizden “Lütfen bana bir bardak su getirir misin” ve “Bana bir bardak su ver, çünkü bu yüzden buradasın” diye soran biri arasında fark var.

6. Fikrinizi engelleme

Son olarak, bir konu hakkında ne düşündüğünüzü veya ne hissettiğinizi söylemenize izin vermez. Veya, yaptığınız zaman, düşüncelerinizi reddeder.

Dikkat etmeniz gereken bazı genel ifadeler:

  • “Ne hakkında konuştuğunu bilmiyorsun.”
  • “Bu konuda sen kimsin ki yorum yapıyorsun?”
  • “Sen ne zamandan beri bu konuda uzman oldun?”
  • “Kapa çeneni, sordum mu?”

Bunlardan herhangi biri size tanıdık geliyorsa, yardım isteyin ve ilişkiyi bitirin. Siz daha iyisini hak ediyorsunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.