Perimenopoz: İlk Semptomlar

İlk perimenopoz semptomları bir kadının vücudunda ani bir şekilde gerçekleşen bir dizi değişikliktir. Bundan dolayı bunların farkında olmalı ve eğer gerekirse bir jinekoloğa görünmelisiniz. Bu konuda daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Perimenopoz: İlk Semptomlar
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

İlk perimenopoz semptomlarını yaşamanız hayatınızın sona erdiği anlamına gelmez, sadece hayatınızın yeni bir aşamasına girdiğiniz anlamına gelir. Peki, ilk semptomlar nelerdir?

Öncelikle, bilmeniz gereken ilk şet menopoz ile kadın klimakterik dönemi (perimenopoz) aynı şey değildir – ancak bazı kadınlar bunları karıştırır. Bu iki şey kesinlikle bağlantılıdır, ama farklıdır. Bu konuda daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Menopoz ve Klimakterik

Menopoz, yaklaşık on iki ay süren bir süreçten sonra menstrüasyonun kesin olarak kaybolmasıdır. Bu, yumurtalık fonksiyonlarının sona ermesinin sonucudur. 40 yaşından önce gerçekleşmesi durumunda erken menopoz olarak adlandırılır.

Bunun aksine, klimakterik dönem, en azından tıbbi araştırmalara göre, üreme yaşanabilmesinden üremenin durmasına geçiş dönemidir. Bu literatür ayrıca bu iki durumu farklılaştıran diğer şartları da vurgulamaktadır:

  • Menopoz son spontan menstrüasyonun gerçekleşmesinden on iki ay sonra gerçekleşir ve bir kadının doğurgan yaşamının sonunu işaret eder
  • Klimakterik ise kadın ve erkeklerde üreme kapasitenin azalması ile karakterize olan bir dönemdir ve kadınlarda menopoz oluşumuna yol açar
Mutlu görünen bir kadın.
Menapoz kadının doğurgan evresinin sona erdiği andır. Hormonal süreçlerden dolayı fiziksel ve duygusal değişiklikleri de beraberinde getirir.

Erken Menopoz

Erken menopozun tanımları sıklıkla bazı kadınların da kafasını karıştırır. Bunun nedeni büyük ihtimalle tıp camiasının belirli bir terim üzerinde fikir birliğine ulaşamamasıdır. Bazı çalışmalar “erken menopoz” ve “yumurtalık yetmezliği” terimlerini dönüşümlü olarak kullanır ve şu şekilde tanımlar:

“40 yaşının altındaki kadınlarda yumurtlamanın ve endokrin yumurtalık fonksiyonlarının kesilmesi”.

“Yumurtalık yetmezliği” teriminin 1942’de endokrinolojinin babası olarak kabul edilen Fuller Albright tarafından yaratıldığını unutmayın. Bu, bu fenomenden ilk kez bahsedilen dönemdir. Diğer bilimsel yayınlar da yumurtalıkların aktivitelerini durdurmasına atıfta bulunan çeşitli terimlerden bahsetmektedir.

Bir sağlık araştırmacısı olan Muntané’ye göre, “premenopoz”un şu olduğunu söyleyebiliriz:

“Hayatın menopozdan önceki, kadınların bir dizi bozukluğa neden olabilecek biyolojik değişiklikler deneyimlediği dönemi. Menstrüasyonun yokluğu bu metabolik değişimlerin dışsal belirtilerinden bir tanesidir. İçsel olarak ise yumurtlama sürecinin sonudur.”

Terimler çok kesin olmasa da, bir kişinin premenopoz yaşıyor olup olmadığını belirlemek için bazı işaretleri tanımak hala mümkündür.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Erken Menopoza Sebep Olabilecek 7 Faktör

Perimenopoz: Semptomlar

Bir kadın en azından 12 ay boyunca devam eden bir şekilde menstrüasyon yaşamazsa, menopoza girdiği söylenemez. Ancak, eğer aşağıdaki semptomlardan bazılarını fark ederseniz bu büyük ihtimalle premenopoz yaşıyor olduğunuz anlamına gelir. Eğer durum buysa bir doktora danışmanızı öneriyoruz.

  • Düzensiz menstrüal döngüler. Eğer menstrüasyonunuz yedi günden daha uzun süre geç kaldıysa ya da erken sona ererse jinekoloğunuzu ziyaret etmeyi düşünmelisiniz
  • Bu aşamada; sıcak basmalarının, insomnianın ya da terlemenin eşlik ettiği uyku dengesizlikleri yaşamak yaygındır. Bunlar, hormonal bir bozukluğun sonucu da olabilirler.
  • Kilo almak, karın bölgesindeki şişkinlik hissi, meme ağrısı, baş ağrısı ve bulantı gibi fiziksel değişiklikler. Bu semptomlar PMS’e benzerdir.
  • Hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak ruh halinde değişimler. Normalden daha sinirli olabilirsiniz, ya da hayata karşı genel anlamda daha negatif bir bakış açınız olabilir; genellikle bir şeylerin kötü gideceğini düşünürsünüz
  • Hapşırdığınızda idrar kaçırabilirsiniz, bu da pelvik tabanınızda bir sorun olduğu anlamına gelir
  • Cinsel istek kaybı da hormonal dengesizlikler ile ilişkilidir. Ayrıca vajinal kuruluk, ıslaklık eksiği ve vajinal kaşıntı da deneyimleyebilirsiniz.
Başı ağrıyan bir kadın.
Menopoz sırasında bir kadının fiziksel ve zihinsel iyiliğini riske atan değişiklikler gerçekleşir. Bunların arasında tipik sıcak basmalarına ek olarak ruh hali değişiklikleri, kilo alımı ve cinsel istek kaybı da bulunur.

İlk Perimenopoz Semptomları İle Nasıl Başa Çıkılır?

Premenopozal dönemde olmaya alışmak zor olabilir. Ancak bu doğal bir süreçtir ve bundan korkmamanız gerekir. Çünkü, bu, basitçe daha az baskı yaşadığınız yeni bir aşamaya girmeniz anlamına gelir. 40 yaşından sonra dikkat edilmesi gereken sağlıkla ilgili başka riskler de bulunur:

İlk perimenopoz semptomlarını deneyimlediğinizde bir doktora danışın, ki ailenizin geçmişinin dengeli bir analizini yaparak sizin için en iyi tedaviyi belirleyebilsinlerAyrıca, doktorlar herhangi bir rahatsızlığı da hafifletebilirler. Belki de ihtiyacınız olan tek şey yeni bir kişiselleştirilmiş diyettir.

Eğer sigara içiyorsanız bırakmayı deneyin ve sağlıklı alışkanlıklar edinin. Ayrıca D vitamini ve kalsiyum takviyeleri alın ve günde en az birkaç dakikayı tercih ettiğiniz bir fiziksel aktiviteye ayırın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
  • Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
  • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
  • Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
  • Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.