Portakal Suyunun Yararları

Portakal Suyunun Yararları
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Portakal suyu son derece faydalıdır, çünkü portakalın besleyici ögeleri meyve suyu halinde daha fazla bulunur. Bu nedenle suyu, meyvenin kendisinden daha şifalıdır.

Portakal suyunun özellikleri

Sindirim sistemi

Portakalın mideye bir çok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Mide fonksiyonlarını düzene soktuğu gibi, olası düzensizlikleri ve hastalıkları da önler. Örneğin:

  • Gastrit ve mide ülseri: Midedeki yanmayı, ekşimeyi dindirmede çok etkilidir. Portakal suyunu öğünleriniz arasında içmelisiniz. Ama sadece portakal suyu. Yanında herhangi bir şey yemeyin. Bu, portakal suyunu tüketmenin en etkili yoludur.
  • Karaciğer: Portakal suyunu sade ara öğün olarak içmenin karaciğer üzerinde bir çok olumlu etkisi vardır. Kötü sindirimi, şişmeyi ve yiyeceklerin fermente olmasını engeller.
  • Safra yetmezliği: Bu meyve suyu daha fazla safra salgılanmasını sağlar. Bu nedenle, biliyer siroz hastaları için büyük bir yardımcıdır.
  • İshal ve kabızlık: Kabızlık veya ishal dönemlerinde, sindirim organlarının çok fazla yıprandığı bilinen bir gerçektir. Sindirim fonksiyonlarını düzene sokup koruduğu için, portakal suyu içilmesini öneriyoruz.
  • Hazımsızlık: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bir çok sindirim problemini fark edilir ölçüde azaltır. Portakal suyu, sindirim sisteminde bu sorunlara sebep olabilen etkenleri de ortadan kaldırır.

İdrar yolları

Portakal suyunun bazlaştırma özelliği vardır ve bu da kanın temizlenmesi için çok önemlidir. Asitleri çözerek böbreklere yerleşmelerini önler ve böylece böbrek taşı riskini azaltır.

Metabolizma

Ürik asit böbrek taşı oluşumunda en büyük paya sahiptir. Portakal suyunun metabolizma için, bazlaştırmanın da ötesinde bir çok faydası vardır. Dahası, portakal suyu tüketimi, aşağıdaki hastalıklardan muzdarip olan insanlara da çok iyi gelir:

Gut veya kireçlenme:

Gut hastası olan veya kireçlenme problemi yaşayan insanların eklemlerinde ürik asit birikmesi vardır. Bu çok büyük acılara neden olur. Portakal suyu kanı bazik yaptığından ürik asit seviyesini düşürür. Bu sayede, hastaların sağlık durumunu fark edilir bir ölçüde iyileştirir.

Diyabet

Portakal suyu diyabet hastalarına önerilir, zira çok az şeker ihtiva eder. Ayrıca idrar söktürücü etkisi ile kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde, 2. tip diyabet hastalarını, enfeksiyon, yaraların geç iyileşmesi, görüşte azalma gibi sorunlardan korur.

Gribe karşı portakal suyu

akciğer şeması

Portakal suyu, içerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde, grip gibi hastalıklardan daha kolay ve çabuk kurtulmanızı sağlar. Gripten korunduğunuz gibi, semptomların da daha hafif seyretmesine yardımcı olur. Ayrıca, solunum yolu sıkıntıları çeken hastalara da yardımcıdır. Alerjileri hafifletir, öksürük krizlerini azaltır.

Portakal suyu yaşlanmayı yavaşlatır

Portakal suyundaki C vitamini çok iyi bir antioksidandır. Bu, vücuttaki serbest köklerin zararlı etkilerini önler. Serbest kökler vücudun yaşlanmasına neden olur. Bol miktarda portakal suyu içmek, bu olayı engelleyebilir, ya da en azından yaş ilerledikçe meydana gelen hastalıkları azaltır. Bu hastalıklardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Damar sertliği: Kan dolaşımını arttırmada çok önemlidir. Antioksidan ve antiplatelet özellikleri sayesinde dolaşımı hızlandırır ve atar damarda meydana gelebilecek pıhtılaşmaları önler.
  • Hipertansiyon: Vücutta sağlıklı kan dolaşımı, iyi bir kan basıncını da beraberinde getirir.
  • Sağırlık: C vitamininin sağırlığı önlediği kanıtlanmıştır.
  • Görme kaybı: Yeterli miktarda C vitamini alındığı takdirde, görme kaybı ve buna neden olan katarakt gibi hastalıkların riski azalır.
  • Kanser: Bu da bilimsel bir gerçektir ki, çok güçlü bir antioksidan olan C vitamini, kanserin ortaya çıkma riskini azaltacak niteliktedir. Bol miktarda portakal suyu tüketen bireylerde, kanser riskinin azaldığı görülmüştür.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.