Prematürite: Sebepleri Nelerdir?
Prematürite, erken doğan bebek olarak tanımlanır. Özellikle de gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlarda kullanılan bir terimdir. Gebeliğin tam 40 hafta sürmesi beklenir. Bu nedenle, bebeğin organları ve sistemleri henüz yeterince olgun olmadığından prematüritenin bazı riskleri vardır. Ayrıca bebeğin gelişimini zorlaştıran patolojilerin oluş sıklığını artırır.
Bu yazıda, prematürite türlerinden ve aynı zamanda bu duruma nelerin yol açtığından bahsedeceğiz.
Prematürite türleri
Bir bebek doğduğunda, prematüre (37 haftadan az süren gebelik), olgunlaşmış (37-42 hafta süren gebelik) veya gün aşımlı (42 haftalık gebelikten sonra doğan) olabilir. Prematürite türleri şunlardır:
- Son derece erken. 28 haftadan önce doğan.
- Çok erken. 29 ile 32 hafta arasında doğan.
- Orta ve geç prematüre. 32 ile 35 hafta arasında doğan.
- Geç prematüre. 35 ile 37 arasında doğan.
Çoğu bebek sadece birkaç hafta önce doğar ve prematürite ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaz. Ancak ne kadar erken doğarlarsa, ciddi ve hatta hayati tehlikesi olan komplikasyonlarla karşılaşma riskleri o kadar artar. Çok erken doğum, yeni doğanlarda ölüme neden olabilir.
Bunun yanı sıra, prematüre bebeklerin, uzun vadeli sorunlarla karşılaşma riskleri daha yüksektir. Örneğin, gelişimsel gecikme ve öğrenme bozuklukları ile ilgili sorunlar olabilir. Ancak prematüre doğan çocukların çoğu uzun vadeli zorluklar yaşamadan büyürler.
Prematüritenin nedenleri
Çoğu durumda, prematüritenin nedenleri bilinmemektedir. Ancak uzmanlar bazı risk faktörlerini tespit ettiler:
- Çok genç ya da 40 yaşından büyük olmak.
- Düşük bir sosyo-ekonomik sınıftan gelmek. Bu, doğum öncesi bakımın yetersiz kalmasına neden olur.
- İkizlere, üçüzlere ya da daha fazlasına hamile olmak.
- Kötü beslenmek. Çok zayıf kadınlarda prematürite riski daha yüksektir. Bunun sebebi, kötü beslenme nedeniyle rahim sıvısında azalma olması olabilir.
- Ayrıca obezite de bir risk faktörü olarak kabul edilir. Yağ dokusu, spontane doğumu tetikleyen enflamatuvar proteinler üretir.
- Hamilelik sırasında yaşanan enfeksiyonlar. İdrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bunların arasındadır.
- Daha önce bir prematürite vakası yaşamış olmak. Bu, en önemli risk faktörüdür. Erken doğumların sayısı ve bu erken doğumların gerçekleştiği gebelik yaşı, yeni gebelikte de riski işaret eder.
- Kalp veya böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon veya diyabet gibi hastalıklara sahip olmak.
- Serviksin yetersiz olması. Bu durumda, rahim ağzı erken genişlemeye başlar.
Bunların yanı sıra prematürite riskini artıran başka faktörler de vardır:
- Zehirli maddelerin kullanımı. Örneğin, tütün, kokain veya amfetaminler.
- Rahimle ilişkili faktörler. Rahim cerrahisi, malformasyonlar veya fibroidler prematüriteyi etkiler.
- Mevcut gebelikte komplikasyonlar. 2. ve 3. üç aylık dönemde kanama, amniyotik sıvı hacminde değişiklikler, zarların erken yırtılması vb.
Risk semptomları
Hamileyseniz bazı semptomlar sizi uyarmalı. O semptomlardan biri ortaya çıkarsa veya başka bir sorununuz varsa doktorunuza görünmelisiniz. Birincisi, ikinci veya üçüncü üç aylık dönemde kanama olması göze çarpan bir semptomdur. Çünkü bu semptom, zarın erken yırtılmasına neden olabilir. Böylece prematüriteye yol açabilir.
İkinci olarak beklenenden daha erken ağrılı kasılmalar yaşıyorsanız onlar da erken doğumun işareti olabilir. Benzer şekilde sıvı gördüyseniz ve ne olduğunu bilmiyorsanız bu da erken doğum uyarısı olabilir. Gördüğünüz sıvı, amniyotik sıvı olabilir. Ayrıca, bu, zarların erken yırtıldığını gösteren bir semptomdur.
Prematüre bebek annesi olmaktan kaçınmanıza yardımcı olacak ipuçları
Ancak bu yazıda daha önce belirttiğimiz gibi, nedenleri bilinmemekle birlikte, bazı öneriler, prematüriteyi önlemeye yardımcı olabilir. Her şeyden önce, halihazırda prematüre bir bebek doğurduysanız, tekrar hamile kalmak için 12 ay beklemelisiniz.
Ayrıca hamileyken tütünden ve herhangi bir toksik maddeden kaçınmanız tavsiye edilir. Benzer şekilde dengeli bir beslenme programını takip etmelisiniz. Hamilelikten önce yetersiz beslenmeyi ve anemiyi düzeltmek en iyisidir. Ayrıca uzmanlar yağ oranı düşük ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme programının takip edilmesini önerirler.
Doğum erken başladığında, doktorlar hamile kadına ilaç verirler. Bu ilaçlar, kasılmaları geciktirir veya durdurur. Bunun yanı sıra komplikasyonları önlemek için bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmaya çalışırlar.
Bunu da okuyun: Erken Doğum Belirtileri
Sonuç
Prematürite oranları son yıllarda artmıştır. Diğer şeylerin yanı sıra, bu, annenin yaşındaki artış ile hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının artmasından kaynaklanır. Ayrıca doğurganlık tedavilerinin kullanımın artmasıyla da ilişkilidir. Bunlar sonuçta daha fazla çoklu gebeliğe yol açar.
Bu nedenle semptomların erken tespit edilmesi ve herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza gitmeniz gereklidir. Benzer şekilde, prematüre bebeklerin ortalama yaşam süresini artırmak için bilimsel açıdan daha fazla ilerleme yaşanması şarttır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Causas y factores de riesgo de la Prematuridad. (n.d.). Retrieved April 22, 2019, from https://portal.hospitalclinic.org/enfermedades/prematuridad/causas-y-factores-de-riesgo
- Prematuridad – Salud infantil – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved April 22, 2019, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-infantil/problemas-en-el-recién-nacido/prematuridad#v814229_es
- Nacimientos prematuros. (n.d.). Retrieved April 22, 2019, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth
- Clark, R. H., Kelleher, A. S., Chace, D. H., & Spitzer, A. R. (2014). Gestational Age and Age at Sampling Influence Metabolic Profiles in Premature Infants. PEDIATRICS, 134(1), e37–e46. https://doi.org/10.1542/peds.2014-0329
- Screening Examination of Premature Infants for Retinopathy of Prematurity. (2013). PEDIATRICS, 131(1), 189–195. https://doi.org/10.1542/peds.2012-2996
- Postnatal Glucose Homeostasis in Late-Preterm and Term Infants. (2011). PEDIATRICS, 127(3), 575–579. https://doi.org/10.1542/peds.2010-3851
- McGowan, J. E., Alderdice, F. A., Holmes, V. A., & Johnston, L. (2011). Early Childhood Development of Late-Preterm Infants: A Systematic Review. PEDIATRICS, 127(6), 1111–1124. https://doi.org/10.1542/peds.2010-2257