Rahatsız Edici Şişkinliğin 8 Genel Nedeni

Şişkinlik farklı nedenlerden kaynaklanabileceği için, kökeniyle ilgili herhangi bir şüphemiz varsa, bir uzmanı görmeliyiz, böylece bizi muayene edebilirler.
Rahatsız Edici Şişkinliğin 8 Genel Nedeni

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Rahatsız edici şişkinlik yaşıyorsunuz, ama neden kaynaklandığını bilmiyor musunuz? Dikkat edin, çünkü bu sekiz olası nedenden biri cevap olabilir.

1. Dehidrasyon

Dehidrasyon sıvı tutulumu nedenlerinden biri olabilir. Bunun nedeni, hafif dehidrasyondan muzdarip olduğumuzda, vücudun, özellikle de ayak bileklerinde sıvı biriktirmeye başlamasıdır. Ayrıca, karnın alt kısmı daha çok şişme eğilimindedir.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

Bunu önlemek için, günde en az 5 bardak su içmeye çalışmalısınız (1.2 litre). Ayrıca alkollü içeceklerden ve kahve ve gazlı içeceklerden kaçının.

2. Sıvı tutulumu

ağrıyan diz

Genellikle sıvı tutulumuna eğimli oluruz. Bundan kaçınmak için aşırı tuz tüketiminden uzak durmalısınız. İdeal günlük doz 5 gram ya da bir çay kaşığıdır. Yemeklerde bu miktardan fazlasını tüketme durumunda, vücut sıvıları tutmaya başlar ve sonuç olarak çok şişeriz.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

Bu problem oldukça kolay bir şekilde düzeltilebilir. Bunun için, tek yapmanız gereken tuz alımınızı azaltmaktır. Ayrıca, yiyeceklerinizi tuz ile tatlandırmak yerine farklı baharatlar seçebileceğinizi de unutmayın.

3. Alerjiler

Alerjiler de şişkinliğin nedeni olabilir. Şişkinliğin kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte geldiğini fark ederseniz, bu alerjik bir reaksiyondan kaynaklanabilir.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

Şişkinliğin hızlı geliştiğini ve boynunuz ve yüzünüz etrafındaki bölgelerin etkilendiğini fark ederseniz, derhal soruna dikkat çekmek için tıbbi yardım almalısınız. Bazı antihistaminikleri kullanarak, sorunu kontrol edebilirsiniz.

4. Hormonal dengesizlik

Hormonlarınızı doğal olarak düzenleyin. Hormonal dengesizlik de şişkinliğin nedeni olabilir. Bu durum, vücutta sıvı tutulumunun diğer nedenlerinden biridir. Midenizde ve bacaklarınızda şişkinlik fark ettiyseniz ve kilo alıyorsanız, en olası neden hormonal problemdir.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

Yapmanız gereken ilk şey diyetinizi gözden geçirmektir çünkü yeterli beslenmiyor olabilirsiniz. Protein bakımından zengin gıdaları tüketmeye çalışın. Ayrıca, tatlı, baharatlı ve tuzlu yiyecekleri daha az tüketin. Her halükarda, takip etmeniz için size doğru tedaviyi sunacak bir endokrin uzmanı ya da bir jinekoloğa görünmeniz önerilir.

5. Böbrek hastalıkları

Özellikle de sabahları, yüzünüz gibi sert bölgelerde şişkinlik fark ederseniz, bu durum böbrek hastalığından kaynaklanabilir. Bu tip hastalıkla ilişkili olabilecek diğer semptomlar belde ağrı ve idrar renginde değişikliklerdir.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

Yapmanız gereken ilk şey diyetinize dikkat etmektir. Ağzınız aşağı gelecek şekilde uyuyorsanız, bu pozisyon yüzünüzde şişkinlik yaratabileceği için, yan dönerek uyumaya çalışın. Sorun devam ederse, bir nefroloğa görünmeye tereddüt etmeyin.

6. Kardiyak hastalıklar

kalp sorunları

Bacak ve mide gibi bölgelerde oluşan şişkinlik, aynı zamanda kalp hastalıkları belirtisi olabilir. Bu durumda, şişkinliğe, ciddi göğüs ağrısı, yorgunluk ve nefes darlığı eşlik edecektir.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

En muhtemel durum, kalp krizidir. En kısa zamanda doktorunuzla konuşun.

7. İlaçlar

Şişkinlik belirli tedavilerin bir sonucunda ortaya çıkabilir. Şişkinliğe neden olan ilaç türleri arasında, anti-enflamatuarlar, analjezikler ve oral kontraseptifler bulunur.

Önlemek için ne yapmalısınız?

Bir ilaç şişkinliğe neden oluyorsa, yapabileceğiniz en iyi şey doktorunuzla konuşmaktır. Bunu benzer bir ilaç ile değiştirmeniz mümkün olabilir.

8. Yaşam tarzınız

ofis hayatı

Bazen, kullandığımız şeyler sağlıksız yaşam tarzımızın sonucudur. Örneğin, tüm gün aynı pozisyonda, ayakta duran ya da oturan biri iseniz, bacaklarınızda ve ayaklarınızda şişkinlik yaşayabilirsiniz.

Önlemek için ne yapabilirsiniz?

Eğer oturmanızı gerektiren bir işiniz varsa, yapılacak en iyi şey ara sıra mola vermek ve biraz hareket etmektir. Bacaklarınızı üst üste koyarak oturmamaya çalışın, şişkinliği önlemek için rahat ayakkabılar ve bileklerinizi sıkmayan çoraplar giyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.