Rasajilin ve Parkinson Hastalığındaki Kullanımı

Rasajilin'in etki mekanizması henüz kesin olarak bilinmemektedir. Araştırmacılar etkilerinin hücre dışı dopamin seviyelerinde bir artışa neden olabilecek MAO-B inhibitör aktivitesi ile ilgili olabileceğini düşünmektedir.
Rasajilin ve Parkinson Hastalığındaki Kullanımı

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Rasajilin monoamin oksidaz inhibitörlerinin (MAOI) geri döndürülemez inhibitörleri ailesine dahil olan bir ilaçtır. İnsanlar bu ilacı ya kendi başına ya da Parkinson tedavisinde kombine bir tedavi biçimi olarak kullanırlar. Hastalık halihazırda ilerlemiş durumda ise hastalar bu ilacı diğer ilaçlar ile birlikte de kullanabilir.

Rasajilin A tipi MAO’dan ziyade B tipi MAO’ya karşı seçicidir. Bundan dolayı monoaminler gibi beyindeki doğal maddelerde bir artışın ortaya çıkmasına yol açar.

Benzer bir şekilde, bu ilaç ağız yolu ile alınmak için tablet şeklinde gelir. Bu ilaç ile tedavi gören insanlar ilacı genellikle günde bir kere, yiyecek ile ya da yiyeceksiz şekilde alırlar.

Rasajilin aynı hastalığın tedavisi için kullanılan Selegilin gibi ilaçlardan daha iyi sinir koruyucu özelliklere sahiptir. Bunun sebebi Selegilin’in toksik bir maddeye metabolize olması ancak aynı şeyin Rasajilin için geçerli olmamasıdır.

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı olan bir adamın elini tutan bir kadın.

Parkinson hastalığı sinir sistemini etkileyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Alzheimer hastalığından sonra en yaygın olan ikinci hastalıktır ve Hareket Bozuklukları olarak adlandırılan hastalık grubuna dahildir.

Bu hastalık, beynin orta kısmında bulunan bir yapı olan substantia nigra‘daki (siyah madde) nöronların kaybı ile karakterize edilir. Substantia nigra kaybedildiğinde dopamin seviyeleri hatırı sayılır derecede düşer. Dopamin, hareket ile ilgili olan her şey hakkında vücudun geri kalanından beyne bilgi aktarımı için gerekli olan bir nörotransmiterdir.

Bu şekilde, hastalık yeterince dopamin olmaması dolayısıyla aktarımları etkiler, ki dopamin de beynin monoaminlerinden bir tanesidir. Ayrıca hastanın kendi hareketleri üzerindeki kontrolünü de etkiler. Kişinin hareketsiz haldeyken titremesi ve vücuttaki genel bir sertlik gibi bir dizi motor semptomu tetikler.

Parkinson Hastalığına Ne Sebep Olur?

Bu hastalığın gelişimini desteklediği bilinen faktörler bulunsa da araştırmacılar hastalığı tetikleyen şeyin tam olarak ne olduğunu hala bilmemektedir. Hastalığın oluşumuna katkıda bulunan faktörler arasında aşağıdakilerden bahsedilebilir:

  • Yaş: Bu açık bir risk faktörüdür. Hastalık genellikle 50 ila 60 yaşları arasında başlar. Eğer hastalık 50 yaşından önce ortaya çıkarsa bu erken başlangıçlı Parkinson hastalığı olarak bilinir.
  • Genetik: Parkinson vakalarının %90’ı genetik değişimler dolayısıyla ortaya çıkmaz. Ancak, bu hastalıktan muzdarip olan bireylerin en az %15 ila %25 arasındaki kısmının hastalığa sahip olan bir aile bireyi vardır.
  • Çevresel faktörler: Sürekli bir şekilde kuyu suyu tüketimi ya da haşere ilaçları ve zararlı ot öldürücü ilaçlara maruz kalmak da bu hastalığın gelişimi için risk faktörleri olabilir.

Bu yazımızı okumak da ilginizi çekebilir: Hareket Bozuklukları: Atetoz

Rasajilin ve Vücut Üzerindeki Etkisi

Parkinson hastalığını temsil eden bir sinir hücresi illüstrasyonu.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Rasajilin monoamin oksidaz B’yi (MOAB) inhibe eden bir ilaçtır. Bu enzim beyin, karaciğer ve bağırsak mukozası başta olmak üzere tüm vücudun sinir terminallerindeki mitokondrinin bir parçasıdır.

MAOI’lar merkezi sinir sisteminde ve periferik dokularda bulunan dopamin ve serotonin gibi katekolaminlerin bozulmasını düzenler. Beyinde baskın olan MAOI tipi B’dir.

Araştırmacılar hala bu ilacın spesifik aktif mekanizmalarını tartışmaktadırlar. Etkilerinin MAOB inhibitörü olarak gösterdiği etki ile ilgili olabileceğini ve hücre dışı dopamin seviyelerinde bir yükselişe yol açacağına inanmaktadırlar.

Rasajilin’in yararlı etkilerinden sorumlu olması muhtemel olan şey dopamin konsantrasyonunda ve bunun bir sonucu olarak dopaminerjik aktivitedeki artıştır. En azından, dopaminerjik motor disfonksiyon modellerinin gözlemlerine göre durum budur.

Rasajilin – Sonuç Olarak

Rasajilin Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ağızdan alınmak üzere tablet formunda bulunur. Doktorlar genellikle bu ilacı aynı saatte, yiyecek ile ya da yiyeceksiz şekilde almanızı önerir.

Her zaman doktorunuzun talimatlarına uyun ve herhangi bir şüpheniz varsa bundan onlara bahsedin. Dozunuzu kendi başınıza değiştirmeyin. Bu ilacın kötü kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Linazasoro, G. (2008). Rasagilina en la enfermedad de Parkinson. Neurologia.
  • Pagonabarraga, J., & Kulisevsky, J. (2010). Rasagilina: Eficacia y protección en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.
  • Pagonabarraga, J., & Rodríguez-Oroz, M. C. (2013). Rasagilina en monoterapia en pacientes en fases tempranas de la enfermedad de Parkinson y en terapia combinada y coadyuvante a levodopa en fases moderada y avanzada. Revista de Neurologia.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.