Diyet Yapanlar İçin 15 Farklı İpucu
Çoğumuz diyet yapmaya başlarken kendimizden emin ve motiveyizdir; ama diyet yapanlar için, günler ilerledikçe ve günlük işler önlerine çıktıkça diyeti sürdürmek zorlaşır.
Eğer sizin de başınıza geldiyse veya bir diyete başlıyor ve yarıda bırakmak istemiyorsanız, diyetinizde başarıya ulaşmak ve iyi bir yaşam tarzı sürdürmek konusunda size vereceğimiz basit ipuçlarını okuyun.
Diyet Yapanlar için İpucu #1
Uyguladığınız diyet hangisi olursa olsun, beslenme için kahvaltı temeldir. İşte, ders çalışırken veya ev işleri yaparken sabahki ihtiyacınızı karşılar. Kahvaltıyı atlamamaya çalışın.
Aksi halde öğlen vakti daha fazla acıkacaksınız ve haliyle de yemeniz gerekenden daha fazla yiyeceksiniz. Bunun aksine, sağlıklı bir kahvaltı yaparsanız, sabah süresince doygun olacak ve öğle yemeğinde uygun miktarda besin tüketeceksiniz.
İpucu#2
Eğer abur cubur veya tatlı yemeye alışıksanız ve ekstra bir şeyler yemek için aşerme krizine giriyorsanız, tatlıların anksiyeteye yol açtığını hatırlamalısınız. Bu yüzden, kendinizi tatmin edene dek favori meyvenizi yiyin. Vücudunuz için çok daha sağlıklıdır ve diyet listenize de faydalı olacaktır.
İpucu#3
Yemeğe oturmadan önce her zaman kullandığınızdan daha küçük bir tabak seçin. Size her zaman yediğiniz kadar yemişsiniz gibi gelecektir; çünkü tabak dopdolu görünecektir. Aslında porsiyon daha küçük olacaktır.
Diyet Yapanlar için İpucu#4
İyi uyuyun. Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre bu, beyne doygunluk sinyali gönderen leptin hormonu üretimi sağlar. Aksi halde ghrelin hormonu açlık hissi yaratacaktır, yani günde en az 8 saat uyumaya çalışın.
İpucu#5
Kilonuzu sürekli olarak ölçün. Haftalar içinde beslenme alışkanlıklarınızın ne kadar iyi netice verdiğini görmekten daha motive edici bir şey daha yoktur. Bu, sizin kendinize olan güveninizi artıracak ve diyetinize devam etmeniz için sizi teşvik edecektir.
İpucu#6
Çok sabırlı olun. Tüm diyetler hızla etki etmez ve de tüm metabolizmalar da birbirinin aynı değildir. Bu nedenle yılmayın ve devam edin. Spor ve sağlıklı besinlerle vücudunuzda arzu ettiğiniz hedefe ulaşacaksınız.
Daha fazlası için: Kırmızı Pancar Diyeti: En Etkili Diyetlerden Biri
İpucu #7
Kilerinizi sağlıklı yiyeceklerle doldurun. Bolca meyve ve sebze alın. Atıştırma saatinde yeni, sağlıklı ve lezzetli seçeneklerle karşılacaksınız.
Diyet Yapanlar için İpucu#8
Anksiyeteyi önlemek için bol miktarda su için ve meyve yiyin. Su, yiyecek tüketimini azaltmak için harika bir araçtır. Günde en az 6-8 bardak su için. Yemekten önce içmeyi deneyin, midenizi daha dolu hissedeceksiniz.
İpucu #9
Günlük besin tüketimini azaltmanız gerekmez. Örneğin ekmek, yoğurt veya bisküvi gibi yiyeceklerin piyasada “diyet” ve tam buğdaylı çeşitleri bulunabilmektedir; böylece lezzetli yiyecekleri yemeye devam etmekte hiçbir engeliniz kalmayacaktır.
İpucu#10
Yemeklerinizi kekik, biraz hardal, sarımsak veya karabiberle çeşnilendirerek diyetinize yardımcı olabilirsiniz. Yedikleriniz daha lezzetli olacaktır ve siz de daha tatmin olmuş hissedeceksiniz.
İpucu#11
Eğer geleneksel yiyecekleri seviyorsanız tam tahıllı yiyeceklerin keyfini çıkarabilirsiniz; çünkü bunlar bol miktarda lif içerir, sindirimi hızlandırır, kolesterolü azaltır ve kabızlığı önlerler.
İpucu#12
Elbette ki diyetler kişiseldir ve ailenizden sizinle beraber diyet yapmalarını istemezsiniz. Ama vücudunuzun daha sağlıklı olması ve daha iyi çalışması için yemek yeme biçiminizi yavaş yavaş değiştirebilirsiniz. Benzer şekilde, diyeti bırakmanıza neden olacak yiyecekleri yemekten kaçının.
İpucu#13
Vücudunuzun içine nasıl özen gösteriyorsanız, bunu aynı şekilde dışı için de yapın. Cildinizi ölü hücrelerden arındırın, yüz maskeleri hazırlayın, besleyici kremler kullanın, saç bakımı yapın, en sevdiğiniz giysilerinizi giyin.
Her şey size kendinizi daha güzel hissetmenizi sağlayacak ve hem içinizde hem de dışınızda çok iyi değişiklikler elde edeceksiniz. Bu da etrafınızdaki herkesin dikkatini çekecektir.
İpucu#14
Eğer bilmiyorsanız belirtelim, alkol, vücutta yağa dönüşen çok miktarda kalori içerir. Alkolü çok seviyorsanız daha az sıklıkta veya sadece özel günlerde içmeye çalışın. Tamamen bırakmanız gerekmez ama eğer rejiminizden gözle görülür sonuçlar istiyorsanız alkollü içecek tüketiminizi azaltmanız gerekecek.
İpucu#15
Aileniz ve arkadaşlarınızdan diyetinizi uygularken size yardımcı olmalarını isteyin. Bunlar sizin çevrenizdeki insanlardır; onların desteğine güvenirseniz rejim yapmak sizin için daha kolay olacaktır.
Size çikolata, dondurma, pizza getirmemelerini ve bundan ziyade meyve ve meyve suyu ile idare etmenize yardımcı olmalarını söyleyin. Sıklıkla, bırakacağınızı hissettiğiniz anlarda etrafınızda sizi rejime devam etme konusunda motive edecek birilerini bulmaktan daha iyi bir şey yoktur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- OMS. (2003). Dieta, nutrición y prevención de enfermedades crónicas. Serie de Informes Técnicos 916. https://doi.org/ISBN 92 4 120916 X ISSN 0512-3054 (NLM classification: QU 145)
- Brito, A. D. E., & Li, F. C. Á. (2010). Dieta. Revista Finlay. https://doi.org/10.1787/578054332028 M4 – Citavi
- Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Carrillo Fernández, L., Dalmau Serra, J., Martínez Álvarez, J. R., Solà Alberich, R., & Pérez-Jiménez, F. (2011). Grasas de la dieta y salud cardiovascular. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2010.12.005
- Izaga, M. A., Pablo, A. M. R., Alday, L. A., Apalauza, E. P., Beti, I. S., & Ochoa, E. R. (2006). Calidad de la dieta, sobrepeso y obesidad en estudiantes universitarios. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1039/b916614a
- Santiago Guillén, R. E. (2017, mayo). Ansiedad una razón de peso. Recuperado 25 febrero, 2020, de https://repositorio.unicach.mx/bitstream/20.500.12114/349/1/NUT%20616.89%20S26%202017.pdf