Resveratrol: Cilt Üzerindeki 10 Olası Etkisi

Resveratrolün sağlık açısından sayısız faydası vardır. Üstelik söz konusu cilt bakımı olduğunda da mükemmel bir iş birlikçidir. Resveratrolün ciltteki olası etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Bir göz atın! 
Resveratrol: Cilt Üzerindeki 10 Olası Etkisi

Son Güncelleme: 10 Aralık, 2020

Resveratrol, üzüm (kabuk kısmı), fındık ve özellikle kırmızı şarap gibi belli besinlerde doğal olarak bulunur. Resveratrolün cilt üzerindeki etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Estetik açıdan faydalı olabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Ayrıca belirli durumların tedavisinde de yararlı olabilir.

Bu bileşeni, kozmetik kremlerin yanı sıra ağız yoluyla alınan takviyelerde de bulabilirsiniz. Üstelik oral yoldan tüketimi iyi tolere edilir, güvenlidir ve toksik değildir.

Aynı şekilde, resveratrol kremlerinin topikal (yüzeysel) olarak uygulanması da güvenlidir. Ancak konsantrasyonları %0,5’ten fazla olanlar genellikle tahrişe neden olurlar.

Resveratrol: Cilt Üzerindeki Etkileri

Bu bileşen, antioksidan, kardiyoprotektif, nöroprotektif, anti-enflamatuvar ve anti-kanser aktiviteleri de dahil olmak üzere birden fazla biyolojik özelliğe sahiptir. Aşağıda resveratrolün dermal doku ile ilişkili 10 etkisini listeleyececeğiz. Böylece onları ayrıntılı olarak kavrayabilirsiniz.

1. Serbest radikallerin yok edilmesi için antioksidan

Resveratrol, birçok kişi tarafından yaşlanma karşıtı bir molekül olarak kabul edilir. Bu serbest radikalleri nötr hale getirebilen ve onlardan kurtulmak için vücudun iç becerisini artıran çift yönlü bir antioksidan olarak çalışır.

Baicalin ve E vitamini ile birlikte topikal (yüzeysel) resveratrol, insanların ciltlerini gençleştirmek için kullanabilecekleri kozmetik malzemelerdir.

kırmızı şarap
Kırmızı şarap doğal bir resveratrol kaynağıdır.

2. Yaşlanma karşıtı özellikler

Bununla birlikte resveratrol yaşlanmanın diğer belirtileriyle ilgili de yardımcı olabilir. Hatta ‘Dermatoloji İlaçları Dergisi’ (Journal in Drugs of Dermatology) dermal yaşlanma ile ilişkili aşağıdaki belirtilerde önemli iyileşme olduğunu gösteren çalışmalar yaptı:

  • İnce çizgiler ve kırışıklıklar
  • Cilt sıkılığı ve elastikiyeti
  • Gevşeklik
  • Hiperpigmentasyon
  • Cildin parlaklığı ve pürüzlülüğü

Benzer şekilde bilim adamları erken yaşlanmanın önlenmesinde resveratrolün rolünü araştırmaya devam ediyorlar. Deneysel modeller aracılığıyla cilt bakım ürünlerinde kullanılan diğer antioksidanlarla bu maddeyi karşılaştırıyorlar. Böylece etkinliği hakkında eksiksiz şekilde fikir sahibi olabilirler.

3. Resveratrolün etkileri: Depigmentasyon

Ayrıca resveratrol doğrudan ve dolaylı tirozinaz inhibitörüdür. Bu nedenle, cilt lekelerinin oluşumu üzerindeki çeşitli etkileri göz önüne alındığında pigmenter bozuklukların tedavisi için umut verici bir ajandır.

Ancak laboratuvar kaynaklı çok sayıda kanıta rağmen insan çalışmalarından elde edilen sınırlı veri vardır. Tam etkinliğini ve güvenliğini göstermek için daha fazla klinik çalışma gereklidir.

4. Akne iyileştirme

Amerikan Klinik Dermatoloji Dergisi (The American Journal of Clinical Dermatology) çalışmalarında resveratrol jelinin akne üzerinde olumlu sonuçları olduğunu gösterdi. Ancak terapatik bir yaklaşım için uygun formülasyonu belirlemek adına, farklı konsantrasyon ve formülasyonlarda etkinliğinin daha fazla test edilmesi gerekiyor.

Akne vulgaris, pilosebaceous (kıl ve yağ bezlerine ait) biriminin hastalığıdır. ‘Propionibacterium acnes’ (P.acnes) bakterisine verilen enflamatuvar bağışıklık yanıtı ile karakterizedir. Resveratrol, mikroba karşı aralıksız antibakteriyel aktivite göstermiştir.

5. Resveratrol: Anti-enflamatuvar takviyesi

Enflamatuvar dermatozlar, dermatolojide en sık karşılaşılan klinik sorundur. Glukokortikoid ve takrolimus gibi immünomodülatörlerin şiddetli yan etkileri nedeniyle, güvenli ve etkili alternatiflere yüksek talep vardır. Şu anda piyasada bulunan kremler, genellikle hastaların ve doktorların kaçınmak istediği reaksiyonlara yol açar.

Hala insanlarda deri iltihabını inhibe edebileceğine dair çok az kanıt olmasına ya da hiç kanıt olmamasına rağmen resveratrolün anti-enflamatuvar etkileri enflamatuvar dermatozu olan farelerde gösterilmiştir.

6. Kanser karşıtı etki

Oksidatif stres, melanom gibi cilt kanserlerinin gelişimine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak resveratrol da dahil antioksidanların kullanımı, bu onkolojik hastalığın önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilir.

Örneğin Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisinde yayınlanan çalışmaları dikkate alabiliriz. Bir bütün olarak resveratrol, hem canlı içinde hem de yapay ortamda olası antikanser aktivitesi gösterir.

7. Epidermal (üst deri) yenileme

Resveratrolün topikal (yüzeysel) olarak uygulanması, kollajen üretimini artırarak peeling işlemlerinden sonra cildin yenilenmesini hızlandırır. Üstelik teknik iritasyonu ve cildin kızarıklığını azaltır.

Kanıtlar, malzemeyi içeren formüllerin, fibroblastların çoğalmasını teşvik edebileceğini ve kollajen III konsantrasyonunun artmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Her iki madde de cildin iyileşme sürecinde rol oynar.

8. Ultraviyole koruma (UV)

UV radyasyonuna aşırı maruz kalmak, güneş yanığına, erken yaşlanmaya ve cilt kanserine yol açar. Bununla birlikte hem canlı içinde hem de yapay ortamda yapılan çalışmalar, resveratrolün cildi UV radyasyonundan koruduğunu göstermiştir.

UVA radyasyonuna ek olarak keratinositleri (cilt hücreleri) de UVB hasarından koruyabilir.

9. Keloit

Keloitler, cildin egzajere şekilde yaralanmasıdır. Liflerin ve ilgili hücrelerin aşırı büyümesiyle sonuçlanır. Neyse ki biyobilim, biyoteknoloji ve biyokimya alanındaki çalışmalarda, resveratrolün keloitler üzerindeki olumlu etkilerinden bahsedilmektedir.

Çalışmalarda resveratrol, keloit fibroblastların apoptozunu (hücre ölümü) teşvik etmiştir. Aynı zamanda kollajen 1 ve prokollajen 3 için mRNA ekspresyon düzeylerinde azalmalar üretmiştir. Ayrıca SIRT1’in ekspresyonunu artırmıştır. Bir başka deyişle bu aşırı büyümüş yaralarla sonuçlanan kötüleşmiş mekanizma yavaşlar ve hatta durur.

omuz keloit

1o. Derideki yaraları iyileştirme

Cilt yaralarının iyileşmesi, fibroblastlar ve keratinositlerin çoğalmasının yanı sıra kollajen birikmelerini içerir. Çeşitli gözlemlere göre resveratrol, hayvan yaralarında iyileşme sürecini hızlandıran hücre çoğalmasını uyarır.

Resveratrol: Cilt Üzerindeki Etkileriyle İlgili Son Noktalar

Tahmin edebileceğiniz gibi, kozmetolojide ve dermatolojide resveratrol kullanımının popülaritesi gittikçe artıyor. Çünkü onun gelecek vaat eden bir tedavi ajanı olabileceğine dair çok fazla kanıt var. Ancak potansiyelini onaylamak için klinik çalışmalar devam ediyor.

Yine de bu maddenin geleceği umut verici görünüyor. Bu, özellikle dermal dokuyu UV radyasyonu gibi dış ajanlardan koruma ve yeterli şekilde iyileştirme yönleri için geçerli. Ancak daha fazla kanıt olana kadar uygun bir şekilde kullanımı hakkında tavsiye almak için her zaman bir tıp uzmanına danışmak tercih edilmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Boo YC. Human Skin Lightening Efficacy of Resveratrol and Its Analogs: From in Vitro Studies to Cosmetic Applications. Antioxidants (Basel). 2019;8(9):332. Published 2019 Aug 22. doi:10.3390/antiox8090332
  • Farris P, Yatskayer M, Chen N, Krol Y, Oresajo C. Evaluation of efficacy and tolerance of a nighttime topical antioxidant containing resveratrol, baicalin, and vitamin e for treatment of mild to moderately photodamaged skin. J Drugs Dermatol. 2014;13(12):1467-1472.
  • Castaño Amores, Celia, and Pablo José Hernández Benavides. “Activos antioxidantes en la formulación de productos cosméticos antienvejecimiento.” Ars Pharmaceutica (Internet) 59.2 (2018): 77-84.
  • Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol. 2011;12(2):133-141. doi:10.2165/11530630-000000000-00000
  • Pezzuto JM. Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy. Biomol Ther (Seoul). 2019;27(1):1-14. doi:10.4062/biomolther.2018.176
  • Ko JH, Sethi G, Um JY, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2589. Published 2017 Dec 1. doi:10.3390/ijms18122589
  • Berce C, Muresan MS, Soritau O, et al. Cutaneous wound healing using polymeric surgical dressings based on chitosan, sodium hyaluronate and resveratrol. A preclinical experimental study. Colloids Surf B Biointerfaces. 2018;163:155-166. doi:10.1016/j.colsurfb.2017.12.041
  • Zeng G, Zhong F, Li J, Luo S, Zhang P. Resveratrol-mediated reduction of collagen by inhibiting proliferation and producing apoptosis in human hypertrophic scar fibroblasts. Biosci Biotechnol Biochem. 2013;77(12):2389-2396. doi:10.1271/bbb.130502
  • Chen ML, Li J, Xiao WR, et al. Protective effect of resveratrol against oxidative damage of UVA irradiated HaCaT cells. Zhong Nan Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2006;31(5):635-639.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.