Rüyalar Sağlığınızı Yansıtabilir Mi?
Uyumanın insanların üzerinde şifalı bir etkisi vardır. Buna bir yandan fiziksel olarak ihtiyacımız vardır, diğer yandan ise beynimiz dinlenirken anılar, rüyalar ve düşüncelerimizi düzenleyerek oldukça aktiftir.
Eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, genelde odaklanmada da sorun yaşarsınız. Rüyalarınız aynı zamanda duygusal sağlığınızı da etkiler. Bu nedenle de rüyaları yorumlamak oldukça ilginçtir.
Duygusal rüyalar nedir?
- Günden güne tamamen bilincinde olmadığınız çeşitli durumlarla karşılaşırsınız. Belki işte stres yaşıyorsunuzdur veya göz ardı edildiğinizi hissediyorsunuzdur, ancak bu konu üzerinde en azından bilinçli olarak fazla düşünmemeyi tercih ediyorsunuzdur. Ayrıca evde yüksek sesle ifade etmeyi tercih etmediğiniz sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Bütün bunlar içsel kaygıya dönüşür ve bilinç altınızda bir yer edinir.
- Duygusal sağlığınız bu gibi durumlarla yüzleşmenizi gerektirir. Ancak bu şekilde denge ve huzur elde etmek mümkün olur. Ne zaman içinizde endişe birikirse, o zaman stres, baş ağrısı ve rahatsızlıklar meydana gelir ve bunlar rüyalarınıza yansır.
- Rüyalar bu gibi duygularla yüzleşmek için mükemmel bir yol sağlar. Korkularınız ve sorunlarınız neredeyse herkesin deneyimlediği rüya görüntüleri şeklinde temsil edilir. Duygusal sağlığınız böylece bilinçaltınıza daldığınızda belirli görüntülerle kendini gösterir. Bazen korkularınızı doğrudan görürsünüz, bazen ise onlar mecazi şekiller biçiminde gizlenmiştir. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?
Şu da ilginizi çekebilir: Huzurlu Bir Uyku İçin 5 Çay
En çok görülen rüyaların açıklamaları
1. Birisinin sizi takip ettiğini görmek
Bu hiç başınıza geldi mi? Bu en yaygın olarak görülen rüyalardan biridir. Dışarıda yürüyorsunuzdur ve sizde sanki arkanızda birisi varmış gibi bir his uyanır. Bunun illa bir insan olması da gerekmez. Bu bazen bir hayvan veya belirsiz bir varlık olabilir.
Bu gerçek hayatta yüzleşmekten korktuğunuz bir durumu ifade eder. Belki de bir şeyler saklıyorsunuzdur ve bunu kimseye ifade edemiyorsunuzdur. Belki patronunuza veya eşinize ifade etmeniz gereken ancak bunu yapmak için yeterince cesaret toplayamadığınız bir konu söz konusudur.
2. Düştüğünüzü görmek
Bu da en sık olarak görülen rüyalardan biridir. Bu bazen oldukça kısa sürer ve terlemiş olarak nefes nefese uyanırsınız. Rüyanızda yürürken birden bir deliğin içerisinden düştüğünüzü görürsünüz. Peki, bu ne anlama gelir?
Bu rüyalar hayatınızda oldukça stresli bir dönemden geçtiğinizi gösterir. Sinirleriniz gerilmiştir ve vücudunuz bu duruma tepki vermektedir. Eğer bu tür rüyaları sıkça görüyorsanız, sizi rahatsız eden durumla yüzleşmenin vakti gelmiştir. Hayatınızı ancak bu şekilde düzene sokabilirsiniz.
3. Hapsolduğunuzu görmek
Nasıl olduğunu anlamadan kendinizi ufak bir yere hapsolmuş olarak bulursunuz, nefes almakta zorlanırsınız. Buradan bir türlü kurtulamazsınız, enerjiniz tükenmiş gibi ve korku içerisinde hissedersiniz.
Eğer bu başınıza geldiyse, durup düşünmek gerekir. Son zamanlarda sizin çok endişelenmenize neden olan bir durum mu meydana geldi? Bu tür endişeler sizde boğucu ve bunaltıcı bir baskıya neden olabilir.
4. Evi çıplak terk ettiğinizi veya dişlerinizin döküldüğünü görmek
Bu tür rüyalar genelde hayatınızın belirli anlarında kendini gösteren düşük benlik saygısı veya düşük özgüven ile ilişkilidir. Durup dururken görülmeye başlayan ve evden çıplak olarak dışarı çıktığınızı gördüğünüz bu rüyalar bu tür duyguları yansıtır.
Aynı durum dişlerin döküldüğünü görmek için de geçerlidir. Rüyanızda birisiyle konuşurken dişlerinizin döküldüğü görmek o sıralarda hayatınızdaki bir durum, bir gelişme hakkında kendinizi savunmasız hissettiğinizi gösterir.
Bu yazımıza da bir göz atın: Uyku İlaçlarının Riskleri ve Yan Etkileri
5. Doğal felaketleri görmek
Fırtınalar, yangınlar, evleri ve ağaçları yerinden sökebilen yoğun rüzgârlar… Bunları neden rüyalarımızda görürüz? Bu kaygının bir ifadesidir. Bu, çevrenizdeki birçok duruma karşı oldukça hassas olduğunuz çok yoğun bir anksiyete durumunu ifade edebilir.
Bu doğal unsurlar size zarar veren her şeyi temsil eder. Bunlara işte ve kişisel hayatınızdaki tüm sorunlar dâhildir. Bu, sizin en hassas ve savunmasız hissettiğiniz anlarınızı temsil ettiği için en fazla endişe verici rüya türüdür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jesús Navarro Egea. 2006. SUEÑOS Y PESADILLAS. Universidad de Murcia. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832314024.pdf
- Christoph Nissen; Corinna Kloepfer; Eric A. Nofzinger; Bernd Feige; Ulrich Voderholzer; Dieter Riemann. 2006. Impaired Sleep-Related Memory Consolidation in Primary Insomnia—A Pilot Study. https://academic.oup.com/sleep/article/29/8/1068/2708464
- Wayne A. Myers. 1989. The Traumatic Element in the Typical Dream of Feeling Embarrassed at Being Naked. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000306518903700106
- What Happens When You Sleep?. Web MD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects
- Darlington, H.S. (1942). The Tooth-Losing Dream. Psychoanal. Rev., 29(1):71-79. https://www.pep-web.org/document.php?id=psar.029.0071a
- Ernest Hartmann. The Dream Always Makes New Connections: The Dream is a Creation, Not a Replay. Tufts University School of Medicine. http://ostenta.net/files/Dreaming-always-makes-new-connections.pdf
- Ernest Hartmann. 2011. The Nature and Functions of Dreaming. https://www.researchgate.net/publication/232599511_The_Nature_and_Functions_of_Dreaming
- Castrejón, Gilberto. (2009). El sentido ético en los sueños y su relación con los interdictos en el ámbito de lo sagrado, una interpretación psicoanalítica. En-claves del pensamiento, 3(5), 35-46. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-879X2009000100002&lng=es&tlng=es
- Morales Soto, Nelson Raúl. (2009). El sueño, transtornos y consecuencias. Acta Médica Peruana, 26(1), 4-5. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172009000100001&lng=es&tlng=es
- Munévar, M. C., Pérez, A. M., & Guzmán, E. (1995). Los sueños: su estudio científico desde una perspectiva interdisciplinaria. Revista Latinoamericana de psicología, 27(1).
- Sierra, M. L. (2009). Los sueños de Sigmund Freud. Historia y grafía, (33).
- Talero, C., Durán, F., & Pérez, I. (2013). Sueño: características generales. Patrones fisiológicos y fisiopatológicos en la adolescencia. Revista Ciencias de la Salud, 11(3).
- Soto, E. (2010). Dormir y soñar. Elementos: Ciencia y Cultura, 17(80), 3-11.
- Vilchez-Cornejo, Jennifer, Quiñones-Laveriano, Dante, Failoc-Rojas, Virgilio, Acevedo-Villar, Tania, Larico-Calla, Gabriel, Mucching-Toscano, Sergio, Torres-Román, Junior Smith, Aquino-Núñez, Priscila Tereza, Córdova-De la Cruz, Jhomar, Huerta-Rosario, Andrely, Espinoza-Amaya, Juan Jesús, Palacios-Vargas, Luis Alberto, & Díaz-Vélez, Cristian. (2016). Salud mental y calidad de sueño en estudiantes de ocho facultades de medicina humana del Perú. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 54(4), 272-281. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272016000400002