Saç Dökülmesini Durdurmak Mümkün mü?

Çoğumuz parlak ve güçlü saçlarımızı, güzelliğimizi vurgulamak için son moda saç kesimi/ tarzını uygularız. Ancak saçımız, az da olsa vücudumuzdaki herhangi bir değişikliğe karşı çok hassas olabilir.
Saç Dökülmesini Durdurmak Mümkün mü?
Bernardo Peña

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Bernardo Peña.

Tarafından yazılmıştır Thais Guillén Otero

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Aniden sabahları yastığınızda veya saç fırçanızda dökülmüş saç tellerinizi bulmaya başlar ve alarma geçersiniz. Bunun nedeni sadece estetik kaygı değil, aynı zamanda daha ciddi bir durumun belirtisi olabileceği korkusudur. Peki, bu saç dökülmesini durdurmak mümkün müdür?

En önemli şey sakin olmaktır! Bu yazı, bu sorununuza çözümler sunacak olsa da, öncelikle karar vermelisiniz: gerçekten bir sorun var mı?

Her gün Saçların Dökülmesi Tamamen Normaldir

Bir erişkinde 100.000 ila 150.000 arasında saç folikülü bulunur. Saç uzama döngüsü olarak adlandırılan bir süreçte devamlı olarak dökülür ve geri çıkarlar. Her saç folikülü kendi halinde büyüdüğü için saç derinizde farklı uzunluklarda saç telleri görürsünüz.

Günlük saç teli kaybı 60 ile 100 arasındadır. Bunlar saç uzama döngüsünün 3. evresindedir; dinlenme evresi, dökülme evresi ve telojenik evre. Bu çok normaldir.

Saç dökülmesi fark edilir derecede arttığında veya belirli alanlarda yoğunlaştığında, alopesi olarak adlandırılan bir hastalığa yakalanmış olabiliriz. Bu rahatsızlığın arkasındaki nedenler çeşitlidir: cilt hastalıkları, kalıtımsal faktörler, ilaçlar, stres, kötü beslenme ve hatta saç derisini geren saç modelleri bile alopesi görünümüne yol açabilir.

Bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse tam saç kaybına kadar gidebilir ancak bunun tedavileri olabilir. Bu yazımızda saç dökülmesini durdurmak ve parlak saçlarınıza geri kavuşmak için uygulamanız gereken 7 tedaviden bahsedeceğiz.

İlk önce ne tip bir alopesiye yakalandığınızı inceleyelim.

Saç dökülmesini durdurmak mümkün mü?

alopesi

Değişik alopesi tipleri saç dökülmesinin şekline göre iki kategoriye ayrılır: Sikatrisyel ve sikatrisyel olmayan alopesi.

Her saç teli, bir saç kılı ve saç folikülüne gömülmüş bir kökten oluşur. Telojenik evrede saç dökülürken folikül yeni bir saç üretmeye başlar. O nedenle folikül hasar görmemiş olduğu takdirde saç kendini yeniler.

Sikatrisyel alopesi grubundaki alopesi tipleri nadirdir ve saç folikülünün iltihap, enfeksiyon ve travmaya bağlı olarak zarar görmesiyle karakterizedir. Bunlarda saç kaybı geri dönüşsüzdür. Bu çeşit hastalığın ana nedenleri arasında:

  • İktiyozis ve Epidermal Nevus gibi kalıtımsal hastalıklar
  • Yanık ve kostik maddeler gibi fizyokimyasal ajanlar
  • Mantar, bakteri ve virüslerle olan enfeksiyöz hastalıklar
  • Lenfoma gibi kanserler
  • Sarkoidoz ve Foliküler Musinoz gibi cilt hastalıkları

Bununla birlikte alopesilerin %80’i sikatrisyel olmayan alopesiler, yani saç folikülünü etkilemeyen hastalıklar sınıfına girer. Bu nedenle saç kaybı uygun tedavi ile yerine konabilir.

En sık görülen alopesi çeşitleri

Aşağıda size en sık görülen tipleri belirteceğiz, ancak sorunu doğru şekilde saptayabilmek için her zaman bir dermatologla görüşmenizi öneririz.

  1. 1. Androjen alopesi: Alopesilerin en yaygın görülen (%95’inden fazlası) çeşididir ve genetik ve hormonal etkenlerle ortaya çıkar. İki şekilde etkilenme olur:
    • Erkekler: Kafanın ön ve orta bölgelerinde görülür. Yavaş başlar ve giderek artar.
    • Kadınlar: yaygın saç kaybı, tam kellik alanı olmaz.
  2. 2. Travmatik alopesi: fiziksel travma ile oluşur. Saç kaybının nedenine bağlı olarak değişik modeller tanımlanmıştır:
    • Traksiyon kaynaklı: Saç, topuz, örgü gibi saç modelleri sonucu devamlı gerilime maruz kalır.
    • Baskı kaynaklı: saç derisinin sürekli bir yere, örneğin yastığa sürtünmesi nedeniyle olur.
    • Trikotilomani: kendi saçını çekerek koparma hastalığıdır.
  3. 3. Alopesi areata: Stresli durumlara bağlıdır. Yuvarlak yamalı bir görünüme yol açar ama nadiren tüm saç etkilenebilir. Genelde kendiliğinden tedavi olur ama nüksetmeler olabilir.
  4. 4. Difüz Alopesi: kafa derisinin farklı yerlerine göre yoğunluğu değişir. Farklı nedenlere bağlıdır; kötü beslenme, hızlı kilo kaybı, ciddi hastalık, ateşli durumlar, gebelik sonrası hormonal dengesizlik gibi.
  5. 5. İlaçlara bağlı alopesi: tiroid tedavisi, kan sulandırıcı tedavi, kemoterapi, Iodin gibi ilaçların ve A vitamininin yüksek miktarda kullanımı alopesiye neden olabilir. İlaç kullanımı sonlandığında saç yeniden çıkar.

Yine de eğer sizdeki alopesi tipini biliyorsanız ve sikatrisyel olmayan tipse, iyi haberlerimiz var! Çözüm çok yakınınızda. Aşağıda, saç dökülmesini durdurmak ve sağlıklı/parlak saçlar için 7 basit ve etkili tedavi önereceğiz.

Saç dökülmesini durdurmak için 7 tedavi

Aloe vera jeli

Aloe Vera 

Aloe vera bitkisi saç derisini uyaran kimyasal maddeler içerir. Aloe vera bitkisinin iç yaprağı küplere bölünür. Bu jelatinimsi küpler saçların döküldüğü yere konup bastırılarak masaj yapılır. İşlemin gece boyunca etkisini sürdürmesi için kafa derisi bezle sarılmalıdır. Ertesi gün biraz ılık suyla ve yarım limon suyuyla yıkayın. En iyi sonuç için 3-4 hafta boyunca uygulanmalıdır.

Hindistan cevizi

Hindistan cevizi su, besin ve asidik doymuş yağlardan zengin bir meyvedir. Hindistan cevizinden çıkarılan süt saç kaybını önler. Hindistan cevizinin sütünü elde etmek için hindistan cevizi rendelenir ve bir bez yardımıyla süzülür. Bu sıvı saç derisine sürülüp masajla emilimi sağlanır. Haftada bir uygulanmalıdır.

Sarımsak ve zeytinyağı

Sarımsak inanılmaz özellikler barındırır. Alopesiyle savaşmak için bu tedaviyi uyguladığınızda, kendi gözlerinizle göreceksiniz. Yatmadan önce, saç deriniz üzerinde ikiye bölünmüş bir diş sarımsağı sürtün ve sonra zeytinyağı ile masaj yapın. Başınızı sarmalayın ve ertesi gün saçınızı aromatik bir şampuanla yıkayın. Bunu bir ay boyunca haftada 2 kez uygulayın, gözle görülür sonuçlar elde edeceksiniz.

Onarıcı

Bir çay kaşığı bal, iki yumurta sarısı, bir çay kaşığı yoğurt ve bir çay kaşığı ılık suyu karıştırın. Bu macunu etkilenen alana sürün ve üzerini alüminyum folyo ile kapatın. 20 dakika bekleyip ılık suyla saçınızı durulayın. Bu tedavi çok etkilidir; saç parlak ve sağlıklı şekilde uzar.

Biberiye ve sedef otu

Bu tedavi saç derisinin kan dolaşımını arttırır. Bir dal biberiye ile bir dal sedef otunu, 3 fincan suda 5 dakika boyunca kaynatın. Elde ettiğiniz çayı, saçınızın şampuandan sonra durulanması için devamlı masaj yaparak kullanın.

Soğan

ikiye bölünmüş soğan

Soğan A, B ve C vitaminleri açısından zengindir ve en iyi tarafı saç dökülmesine karşı koymasıdır. Bu sonucu elde etmek için bir adet beyaz soğanı blendırda 3 çay kaşığı bal ile parçalayın.

Bu karışım küçük bir fırçayla saç dökülmesi olan yere uygulanır ve ardından üzeri örtülerek 30 dakika beklenir. Takiben de suyla saç derisi temizlenir. Üç haftadan kısa sürede alacağınız sonuçlara şaşıracaksınız.

Havuç, Bal, Zeytinyağı

İki çay kaşığı saf bal, bir çay kaşığı zeytinyağı ve bir havucu hamur haline gelene dek blendırda parçalayın. Bu macun kafa derisine masaj yaparak uygulanır ve saç havluyla sarılır. 20 dakika bekledikten sonra saçınızı ılık suyla durulayın. Havuç mükemmel bir vitamin kaynağıdır: haftada 2 kez bu bakımı yaparsanız alopesi sorununuz kalmayacaktır.

Son tavsiyeler

Şimdi geriye kalan tek şey tedavi şeklinizi seçmek ve işe koyulmak. Yine de unutmayın ki problemin köküne inebilmek için azimli ve kararlı olmalısınız. Besleyici bir diyet, saç kurutma makinelerinden ve sıkı saç modellerinden kaçınma, sağlıklı bir yaşam tarzı, saç tellerinizin bakımı saç dökülmesini durdurmak için dikkat edilmesi gereken noktalardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Virendra N. Sehgal, Govind Srivastva, Promila Bajaj: Alopecia cicatricial. International Journal of Dermatology 2001; 40: 241-248.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.