Saçınızın Hızlı Uzaması İçin Yemeniz Gereken 7 Yiyecek
Saçınızın hızlı uzaması için dikkat etmeniz gereken tek şey, diyetinizi değiştirmektir. Çoğu durumda, seçtiğimiz gıdalar bize saç dökülmesini çözmek için ihtiyaç duyduğumuz her şeyi verebilir.
1. Somon
Somon, omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir ve saç foliküllerini güçlendiren ve saç büyümesini uyaran bir besindir. Çeşitli bilimsel çalışmalar, bu asit tiplerini yarım yıl boyunca düzenli olarak tüketirseniz, katagen sonrasında saç folliküllerinin dinlenme evresi olan telogen effluviuma yardımcı olacaktır.
- Böylece, omega 3 bakımından zengin olan besinleri tüketmek, reaktif saç büyümesine yardımcı olacaktır.
- Ayrıca, somon, aynı zamanda saç büyümesine de yardımcı olan B12 vitamini ve demir açısından zengindir.
2. Saçınızın hızlı uzaması için tavuk
Tavuk, keratin (yani saçımızın %80’ini oluşturan madde) üretimi sırasında temel bileşen olan hayvansal protein açısından zengin bir ettir.
- Bu tür bir proteinden 2-3 ay mahrum kalırsanız, saçlarınızın normal oranda uzaması durur ve saç dökülmeleri başlar.
Hayvansal protein alımını artırmamıza yardımcı olabilecek diğer etler de hindi ve tavşandır.
3. Badem
Bu kuru yemiş türü, saçın uzamasını ve güçlenmesini sağlayan bir besin olan E vitamini bakımından zengindir.
- Günde 20 adet badem tüketmek, bu vitaminin günlük önerilen değerinin %70’ini sağlamak için yeterlidir.
Ve bu yeterli değilmiş gibi, biyotin, yağ asitleri ve B vitaminleri gibi saçlarınız için harika birçok madde açısından da zengindirler.
4. İstiridye
İstiridye sadece nefis bir yiyecek olmakla kalmaz, aynı zamanda saçlarımız için de harikadır. Saçlarımızın daha hızlı büyümesine ve daha fazla parlaklığa sahip olmasına yardımcı olan bir besin olan çinko açısından da zengindir.
Bu maddenin önerilen dozunu vücudunuza almak için yalnızca bir adet istiridye yemeniz yeterlidir. Her gün istiridye yiyemiyorsanız, saç uzamasını arttırmak için çinko bakımından zengin farklı seçenekler de vardır. Örneğin:
- Buğday
- İncir
- Sığır eti
- Domuz
5. Saçınızın hızlı uzaması için kabak çekirdeği
Bal kabağı tohumları saç uzaması için harika olan B vitaminleri açısından zengin olduğu gibi genel olarak saçın görünümünü iyileştirmek için de kullanılır.
Saç dökülmesini önlemek için diyetinize kabak yağı eklemeniz gerekir. Özellikleri sayesinde, alopesi gibi sorunların büyük bir tamamlayıcısıdır.
6. Fasulye
Fasulye, saçların sağlıklı gelişimini sağlayan, vücudun temel besin ögelerinden biri olan demiri bol miktarda içerir. Bir porsiyon fasulye, günlük önerilen demir değerinin yaklaşık yarısını içerir. Ayrıca, fasulye, kafa derisinde kan dolaşımının düzenlenmesi için gerekli çinko ve kolin bakımından zengindir.
7. Yumurta
Yumurta, bulabileceğiniz protein bakımından en zengin gıdalardan biridir ve çok miktarda B12 vitamini içerir. Eğer düzenli olarak yumurta yerseniz, saçlarınız her zamankinden daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde uzar.
Önerilmeyen gıdalar
Tıpkı saçların uzamasını destekleyen ve hızlandıran gıdalar olduğu gibi, kaçınılması gereken bazı gıdalar da vardır. Çünkü amacımız; iyi bir hızda uzayan, sağlıklı, güçlü saçlar elde etmektir. Bunlar, rafine edilmiş ve yüksek miktarda şeker ve karbonhidrat içeren gıdalardır.
- Şişkinliğe, hormon düzeylerinde bir değişikliğe neden olan ve saçın uzama yeteneğini doğrudan bozan mantar enfeksiyonlarına sahip olma olasılığını artıran bir dizi ürün vardır.
Şekere gelince, şeker, strese ek olarak, saç dökülmesini artırabilecek en büyük faktörlerden biridir. Buna saç foliküllerinin kırılması (saçın büyümemesine neden olur) dahildir.
Tabii ki, bu, diyetinizdeki tüm şekerleri ortadan kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez, çünkü şekerin başka özellikleri de vardır, sadece bu bilgiyi aklınızda tutmanız iyi olur.
Yalnızca yeme isteğinizi nasıl kontrol edeceğinizi, şeker konusunda diyetinizi kötüye kullanmamayı ve bunları diğer daha sağlıklı alternatifler ile nasıl değiştirebileceğinizi öğrenmeniz yeterlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.
- Glynis A., A double blind, placebo controlled study evaluating the efficacy of an oral supplement in women self perceived thinning hair. J Clin Aesthet Dermatol, 2012. 5 (11): 28-34.
- Ibrahim, I. M., Hasan, M. S., Elsabaa, K. I., & Elsaie, M. L. Pumpkin seed oil vs. minoxidil 5% topical foam for the treatment of female pattern hair loss: A randomized comparative trial. Journal of Cosmetic Dermatology. 2021; 20(9): 2867-2873.
- Almohanna HM., Ahmed AA., Tsatalis JP., Tosti A., The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatol Ther, 2019. 9 (1): 51-70.
- Murphrey, M. B., Agarwal, S., & Zito, P. M. Anatomy, Hair. 2018.
- Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicol Res. 2014 Dec;30(4):297-304.
- Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21.