Saç Dökülmesi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Her gün, 50-100 arası saç teli kaybederiz ve bu durumda saç dökülmesi tamamen normaldir. Saç tellerinin farklı aşamaları vardır: bazıları uzar, bazıları sabit kalır ve diğerleri de her an dökülmeye hazırdır. Bu yazıda, saçlarınız neden dökülüyor ve bu durumu önlemek adına neler yapılabilir, bunlara odaklanacağız.
Saç Dökülmesinin Bazı Nedenleri
Saçların neden döküldüğüne dair pek çok neden olsa da, bunlardan bazıları aşağıda belirtilen sorunlardan kaynaklanabilir:
- Engellenmiş saç kökleri
- Aşındırıcı şampuan
- Kötü bir diyet
- Hormonal değişiklikler
- Birtakım ilaçlar
- Stres
- Demir eksikliği
- Tiroid problemleri
Bu makaleyi de ziyaret edin: Mevsim Değişikliği Nedeniyle Oluşan Saç Dökülmesini Azaltacak Tavsiyeler
Kötü Beslenmeye Bağlı Saç Dökülmesi
Kötü beslenme, ister vitamin eksikliğinden isterse kısıtlayıcı bir diyetten kaynaklansın, saçın parlaklığını kaybetmesine ve zayıflamasına neden olur. İstikrarsız yaşam koşullarının yanı sıra, stresin de bu problem üzerinde büyük etkisi vardır çünkü insülin seviyelerini yükseltir.
Bu nedenle, yüksek glisemik indekslere sahip tatlılar ve karbonhidratlar gibi şekerli yiyecekleri canımız çeker. Bu besinler, vücudunuz için zararlı hücresel iltihaplanmalara neden olur. Bu nedenle, saç dökülmesini önlemek amacıyla günlük beslenme planınıza meyve ve sebzeleri dahil etmeniz gerekir.
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Önerilen Gıdalar
En önemli besin ögeleri vitaminler ve minerallerdir, örneğin:
- A Vitamini: Karaciğer, tereyağı, yumurta ve peynirde bulunur.
- B-Kompleksi Vitaminleri: Pirinç, buğday, mercimek, fındık ve buğday tohumunda bulunur.
- C Vitamini: Tüm narenciye meyvelerinde, özellikle portakal, misket limonu, greyfurt, kivi ve ıspanakta bulunur.
- Demir: Midye, istiridye, mercimek, nohut ve karaciğerde bulunur.
- Çinko: Kereviz, kuşkonmaz, buğday tohumu, nohut ve karaciğerde bol miktarda bulunur.
Kötü Muamelenin Neden Olduğu Saç Dökülmesi
Bazı durumlarda, çekme nedeniyle saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Buna, saçınızı at kuyruğu şeklinde topladığınızda onu çok sıkmanız ya da saçlarınızı toka ya da lastikle bağladığınız zaman çok fazla basınç uygulamanız neden olur.
Saçı sürekli olarak çok fazla gerginliğe maruz bırakmanın bir sonucu olarak saç dökülmesi meydana gelir. Çoğu durumda, saç dökülmesi geri dönüşümlüdür, ancak zamanla kalıcı hale de gelebilir. Saçlarınızı serbest bırakmanız ve eğer bunu yapmak istemiyorsanız, rahat etmek için kesmeniz önerilir.
Saç dökülmesine neden olabilecek bir başka olası kötü muamele ise aşırı ısı kullanımıdır. Saç kremleri, saç boyası ve sıcak havalı saç kurutma makineleri kullanmak, saç kökleri için çok tehlikelidir. Bu durumda beklenen sonuç, saçların zayıflaması ve en sonunda dökülmesidir.
- Kimyasal, paraben, tuz ya da amonyak içermeyen doğal ürünler kullanmak çok önemlidir.
- Doğal ürünler saçınızın sağlıklı ve doğal olmasını sağlar, saç derisinde alerji ya da hastalık üretmez.
- Ayrıca, saçlarınızı güçlendirmek için ev yapımı ürünler de yapabilirsiniz.
Kalıcı ve geçici saç boyaları, aynı şekilde tamamen kimyasal ürünler içeren herhangi bir renklendirici ürün ve benzeri şampuan, saçlarınız için yıpratıcı ve zararlıdır.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Bunu da okuyun: Saç Derisindeki Sedef (Psöriyazis) Hastalığı İçin 5 Ev Tedavisi
Uyarıcı İşaretler
Eğer bu işaretlerden herhangi birini kendinizde fark ederseniz, duruma özel dikkat göstermelisiniz. Aşağıdaki durumlardan herhangi biri söz konusu ise bir dermatoloğa danışmalısınız:
- Saç dökülmesi aşırı ve sürekli ise,
- 2-4 ay içerisinde saçlarınızın yoğunluğu azaldıysa,
- Saçlarınız daha ince ve zayıfsa.
Dikkat etmeniz gereken diğer işaretler şunları da içerir:
- Kirpik veya kaş kılları da düşmeye başlar.
- Saç dökülmesi kafa derisinin farklı bölgelerinde kel noktalar bırakır.
- Saçın daha az yoğun olduğu alanlarda yanma hissi vardır.
- Saçların döküldüğü alanlarda iltihap ya da kızarıklık vardır.
İddia edilenin aksine, saçınızı her gün yıkamak saç dökülmesine neden olmaz. Gerçekte, kafa deriniz için uygun bir hijyen sağlamazsanız, bu durum saçınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Etkili Tedaviler
- Kılcal Mezoterapi: Saç dökülmesini ilk aşamalarında tedavi eder ve sorunlu bölgelere mikro aşılama yapar; bu işlem, yara izi bırakmaksızın doğal görünen sonuç verebilir.
- Saç dökülmesi karşıtı ürünler: Bu ürünler, büyüme fazını uzatmaya ve saç dökülmesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Saç dökülmesini yavaşlatmak için en çok kullanılan ilaçlardan biri de minoksidil’dir.
Gerekli besin ögelerini, saçınıza nasıl davranmanız ve hangi ürünleri uygulamanız gerektiğini aklınızda tutun. Saçlarınız size teşekkür edecektir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
- Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2230.2002.01076.x
- Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner. https://doi.org/10.1046/j.1365-2230.2002.01104.x
- Rushton, D. H., Norris, M. J., Dover, R., & Busuttil, N. (2002). Causes of hair loss and the developments in hair rejuvenation. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1046/j.0412-5463.2001.00110.x
- Springer, K., Brown, M., & Stulberg, D. L. (2003). Common hair loss disorders. American Family Physician.
- Clínica Mayo. Pérdida del cabello. (2020). Recuperado el 3 de febrero de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
- National Health Services. Hair Loss. (2018). Recuperado el 3 de febrero de 2021. https://www.nhs.uk/conditions/hair-loss/