Sadece Bir Günlüğüne Her Şeyi Akışına Bırakın
Sadece bir günlüğüne her şeyi akışına bırakın. Kötü şeylerin kendiliğinden gitmesine izin vererek hayatınıza güzel şeyleri kabul edin.
Kişisel gelişiminiz adına böyle bir yöntemi daha önce denememişseniz mümkün olan en kısa zamanda bunu yapmayı deneyin.
Akışa bırakmak yaşam kalitenizi artıran bir düşünme şeklidir ve bunun yanı sıra, daha enerjik olmanızı sağlar.
“Akışa bırakmak” tabirini muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Birçok insan bu düşünceyi, temelleri psikoloji ve bilime dayandırılan soyut bir kavram olarak tanımlar.
Akışa bırakma kavramı, 1975 yılında psikolog Mihály Csíkszentmihályi tarafından ortaya çıkarılmıştır ve bu tarihten sonra kişisel gelişim ve iş etiği ile ilgili çeşitli uygulamalarla yayılmıştır.
Bu kavram, günlük hayatınız için çok rahatlatıcı ve faydalıdır. Bugünkü yazıda, sizlere bu düşünceyi nasıl benimseyeceğinizi, kendinizi akışa bırakabileceğinizi ve farkındalığınızı artıracağınızı anlatacağız. Bu sayede üretkenliğinizi bile artırabilirsiniz.
Her şeyi akışına bırakın ve hiçbir şeyin sizi rahatsız etmesine izin vermeyin
Mihály Csíkszentmihályi, akışa bırakmayı kişinin yaptığı şeye tamamen odaklanabildiği bir dinginlik hali olarak tanımlar.
Ayrıca bakınız: Yürümek Beyne Nasıl Yardımcı Olur?
Yürürken, kitap okurken, dinlenirken hatta çalışırken bile hayatınızı akışa bırakmak mümkündür. Tek yapmanız gereken yaptığınız şeyden keyif almaya çalışmaktır.
- Psikologlar birçok insanın kararsızlığın etkisi altında olduğunu belirtmektedir. İşler içinden çıkılmaz bir hal alana kadar, bir düşünceden bir düşünceye, bir sıkıntıdan bir sıkıntıya atlarlar.
- “Eğer yapabilseydim…”, “Eğer başkaları yapsaydı…”, “Benim elimde olsaydı…” gibi karmaşık düşüncelere saplandığınızda, yavaş yavaş hayal kırıklığı ve mutsuzluklar ortaya çıkar.
- Bu tür düşünceler günlük hayatınızı etkiliyor. Sizi etki altına alarak, hayal kırıklığı ve olumsuz duygulara sürüklüyorlar. Tek yaptıkları ise negatif enerji üretmektir.
Akışa bırakmak kaçmak değil, anı yaşamaktır
Her şeyi akışına bırakmanın bir durumdan kaçmakla aynı anlama gelmediğini bilmekte fayda vardır. Akışa bırakmak, sizi ilerlemekten alıkoyan şeyleri bırakmak ancak bunu yaparken de sizi inciten şeylerle yüzleşecek kadar cesur olmak demektir.
- Aynı zamanda, bazı şeyleri değiştiremeyeceğinizi kabul etmek de önemlidir. İnsanların kişiliğini değiştiremezsiniz. Aynı şekilde, birisini sizi sevmeye zorlayamazsınız.
- Kabul etmeniz gereken belirli şeyler vardır ve kabule geçmek de aynı zamanda akışın bir parçasıdır.
Ayrıca bakınız: Akış: Stresle Savaşmak için Muhteşem Bir Yol
Önünüze bakın
Muhtemelen, pek çok kez kendinizi çıkmaza girmiş hissetmişsinizdir. Bu, çok sık rastlanan bir durumdur ve nasıl üstesinden gelineceğini öğrenmek gerekir.
- Akışa bırakmak her şeyden önce ileri bakmayı bilmektir. Aslında, mutluluk fikri her şeyin akışta olmasıyla alakalıdır. Hiçbir şey ya da hiç kimse sizi durdurmaz.
- Daha iyi anlamak için bir örnek inceleyelim.
Diyelim ki şu an bir işiniz yok ve mutsuz, karmaşık bir ilişkiniz var.
Yaşadığınız yerde başka bir iş imkanı olmadığını biliyorsunuz bu nedenle bir adım atmaya karar verdiniz. Olayları akışına bırakın böylece her şeyin daha fazla farkına varmaya başlayacak ve diğer fırsatları göreceksiniz.
Daha bilgili olacaksınız, daha geniş çaplı araştırmalar yapacaksınız ve bir gün değişime hazır olduğunuza karar vereceksiniz.
Sizi mutsuz eden şehrinizden ayrılmayı ve ilişkinizi bitirmeyi tercih edersiniz. Bu değişim hareketi sizi yeniliklere götürür.
Başka bir yerde başka bir iş bulur, bambaşka bir insan tanırsınız. Sizi takdir eden ve seven bir insan…
Sadece, her şeyi akışına bıraktığınızda ve kötülüklerin sizi etkilemesine izin vermediğinizde gerçekten kendi yolunuzu çizecek kadar özgür olabilirsiniz. Bunu denediğinizde olumlu sonuçları göreceksiniz.
Her durumdan ders çıkarın
Eğer etrafınızda başına gelenlerden ders çıkardığını ve bunun kendisini geliştirdiğini söyleyen birilerini görmediyseniz, söylemek çok kolay ancak uygulamak çok zor diye düşünebilirsiniz.
- En güzel deneyim, sevdiğiniz bir şeyi yaparken zevk almaktır; sarılırken, yemek yerken, yürürken, tatil yaparken ya da sevdiklerinizle sohbet ederken…
- Deneyim edinmek planlı bir eylem değildir. Pek çok kişi “ Tatile çıktığımda rahatlarım” veya “Hafta sonu geldiğinde mutlu olacağım” ya da “Doğru kişiyi bulduğumda aşkın ne olduğunu anlayacağım” diye düşünüyor.
- Unutmayın ki hayatınızdaki en ideal zaman şu andır. Bu nedenle her şeyi akışına bırakın, hiçbir şeyin sizi durdurmasına izin vermeyin. Endişelenerek “Bugün yapamıyorum”, “Ben buna değmem” gibi düşüncelerle kendinizi sıkmayın.
Bu aslında, size “bulunduğunuz yeri ve anı” doya doya yaşama özgürlüğü veren iç huzuru sağlayan ve sizi geliştiren bir durumdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Avia, M., y Vázquez, C. (1998). Optimismo inteligente. Madrid: Alianza.
- Kramer, G. (2018). Diálogo en plena conciencia. El sendero interpersonal hacia la liberación. Madrid: Desclée de Brouwer.
- Kraft, K. (1992). Inner Peace, World Peace: Essays on Buddhism and Nonviolence. Albany, NY: SUNY UP.