Endometriyoz Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Şey
Endometriyoz hakkında konuşmak sessiz bir hastalıktan bahsetmek demektir. Zira bu hastalığa dair sosyal bilinçsizlik söz konusu. Terimler ve hakkındaki fikirler bu noktada karmaşaya neden olabiliyor.
Endometriyoz bir ağrılı regl geçirmekten ibaret değildir. Yumurtalığın dışındaki endometriyal dokuda gelişen bir enflamatuvar hastalıktır. Bu doku kümeleri periton, yumurtalıklar, bağırsaklar ve hatta vajinada ortaya çıkabilir. Ayrıca akciğer gibi organlara ulaşan vakalar da vardır.
Bu hastalıkla yaşayan kadınlar, bu durumla savaşmanın kolay olmadığını bilirler. Hakkında hala bilinmeyen birçok şey vardır.
Gebelik önleyici tedavi, endometriyozu yavaşlatır veya düzenler. Bununla birlikte, birçok durumda, bu anormal ve ağrılı dokunun büyümesine karşı karmaşık ameliyat ve tedaviler dışında bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, bu hastalık hakkında daha iyi bir sosyal anlayışın olması gerekir. Bu sayede bu alanda daha ekonomik, hijyenik ve yardımcı bir yatırım yapılabilir. Birçok kadının iş yerlerinden sürekli olarak izin istediğini unutmamalıyız. Aynı zamanda iyi bir yaşam kalitesine sahip olmak için net bir desteğe ihtiyaçları vardır.
Bu makalede, erkek ve kadın, herkesin endometriyoz hakkında bilmesi gereken dokuz şeyi size göstermek istiyoruz.
Ayrıca bakınız: Vajinal Mantar Enfeksiyonlarının Önlenmesi için 5 İpucu
Endometriyoz Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Şey
1. Endometriyozu teşhis etmek kolay değildir
Doktorları ve jinekologları acılarının sebebini bilmeden ziyaret eden birçok kadın vardır. Hasta olmalarının, aşırı kanamaların, anormal periyotların ve hatta kısırlığın sebebini bulmazlar.
- Bu semptomlar, ergenlik çağındaki ilk menstrüasyonla başlayabilir.
- Endometriyozu teşhis etmenin tek yolu, pelvik bir laparoskopi veya transvajinal bir ekografidir.
2. Çok farklı semptomlar
Endometriyoz, sadece ağrılı regl dönemleri veya kısırlık ile karakterize edilmez. Diğer ilişkili semptomlar şunlardır:
- Ağrılı ovulasyon
- Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı
- Anormal kanama
- Kronik pelvik ağrı
- Yorgunluk
3. Hayır, endometriyoz kısırlık ile eş anlamlı değildir
Bu endometrioz tanısını yeni alan kadınlar için önemli bir bilgidir. Bu hastalığa yakalanmak, anne olma şansınız olmadığı anlamına gelmez.
Endometriyozlu olan kadınların % 30 ve % 40’ı doğal olarak çocuk sahibi olamaz. Ancak modern üreme yöntemleri ile hamile kalma ihtimalleri artar.
4. On kadından birinde endometriyoz görülür
Endometriyoz Derneği bize on kadından birini etkileyen bu hastalık hakkında bilgi verir. Bunun, nedenleri bilinmeyen kronik bir hastalık olduğunu bilirler. Örneğin, genetik bir yatkınlık olduğunu gösterebildiler.
Endometriyozun ortaya çıkmasını tetikleyebilecek şeyler arasında, aşağıdaki özellikler de bulunur:
- Erken ilk menstrüasyon
- Düzenli, ancak kısa süreli menstrüel döngüler (27 günden az)
- Bir haftadan fazla süren regl dönemleri
- Geç menopoz
5. Bu iltihaplı bir hastalık mı yoksa otoimmün bir hastalık mı?
Endometriyoz bağışıklık sisteminizi etkileyen enflamatuvar bir hastalıktır. Ancak öyle olsa da, doktorlar bunun otoimmün bir hastalık olmadığını söylüyor.
6. Bütün kadınlar için aynı değildir
Endometriyoz her kadını farklı bir şekilde etkiler. İlk önce, bu bir tedavinin tüm hastalar için eşit şekilde etki etmeyeceği anlamına gelir.
Çok fazla gündelik sorunu olmayan kadınlar vardır. Öte yandan, başkaları acı çekmeden idrar yapmak için bir sondaya ihtiyaç duyar. Başkaları yürüyemedikleri için koltuk değneğine ihtiyaç duyar, çünkü zorlukla yürürler…
7. Endometriyoz hakkında hormonal tedaviler kullanılabilir ancak her durumda tedavi edici değiller
Endometriyoz tetiklenmesi için östrojene ihtiyaç duyar. Bu, bu dokunun anormal büyümesine neden olur. Hormonal tedaviler östrojen üretimini yavaşlatır ya da durdurur. Sonuç olarak ona yardım ederler. Oral gebelik önleyici haplar, en çok kullanılan tedavi yöntemidir.
8. Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa endometriyoz yoğunlaşır
Eğer bu hastalık teşhisiniz varsa, hareketsiz yaşam sitilinden kaçınmanız gerekir. Kronik ağrı çektiğiniz zaman evden ayrılmanızın, spor salonuna gitmenizin ya da yürüyüş yapmanızın ne kadar zor olduğunu biliyoruz ancak, hareket etmemeniz durumunda semptomlar yoğunlaşır.
Ayrıca bakınız: Vajinal Sağlığınızı Etkileyen 6 Şey
9. Çevrenizdeki insanların endometriyoz hakkında anlayış eksikliği de sizi incitir
“Her zaman şikayet ediyorsun, sanki bir cam bebeksin, her şey canını çok acıtıyor”, “zayıfsın, hep yorgunsun, neden böylesine yenilgiye uğramış bir zihniyetin var bilmiyorum.”
- Bunlar genellikle endometriyozdan muzdarip kadınların, çevrelerinden duyduğu en yaygın yorumlardır.
- Bazen, ilişki sorunları ve cinsel ilişki sırasında hissettikleri acı tarafından bunalırlar.
- Yani fiziksel sınırlamalar ve ağrı ile birlikte çok karmaşık bir hastalığa bakıyoruz. Onunla birlikte olan kadınlar, toplumsal sorunlar ve anlayış eksikliği ya da başkaları tarafından reddedilme ile uğraşmak zorunda kalırlar.
Bu hastalığın daha net bir anlaşılırlığı olması gerekir. Daha iyi bir anlayışa ve en önemlisi saygıya, hassasiyete ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyar. Bu şekilde, bu hastalık yalnızlık ve reddedilme ile ilişkili olmayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Heaps, J. M., Nieberg, R. K., & Berek, J. S. (1990). Malignant neoplasms arising in endometriosis. Obstetrics and gynecology, 75(6), 1023-1028.
-
Nnoaham, K. E., Hummelshoj, L., Webster, P., d’Hooghe, T., de Cicco Nardone, F., de Cicco Nardone, C., … & Study, W. E. R. F. G. (2011). Impact of endometriosis on quality of life and work productivity: a multicenter study across ten countries. Fertility and sterility, 96(2), 366-373.
-
Sampson, J. A. (1927). Peritoneal endometriosis due to the menstrual dissemination of endometrial tissue into the peritoneal cavity. American Journal of Obstetrics & Gynecology, 14(4), 422-469.