Neredeyse her zaman faydalı olan bir madde olmasına rağmen, çok fazla lif tüketmek vücutta bazı komplikasyonlara yol açabilir. Lif tüketiminin…
Safra Kesesi Taşı Sorununuz Varsa En İyi Diyet
Safra kesesi taşı sorununuz varsa günde 2.5 - 3 litre su içmeniz ve diyetiniz konusunda katı olmanız çok önemlidir. Çünkü ilaç alıp beslenmenizi düzeltmezseniz kökteki sorunu çözmüyor olacaksınız.

Safra kesesi taşı sorununuz varsa temelde düşük yağlı gıdalardan oluşan bir diyet takip etmelisiniz. Yani kızarmış gıdalardan, yağlardan ve sosis yemekten kaçınmanız gerekecek. Bunun yerine su, meyve ve sebze tüketiminizi artırmalısınız.
Tüm bunlar, temel bileşenlerinden biri gıda olan krizler sırasında karın ağrısı veya rahatsızlık gibi semptomları azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak bu, doktorunuzun reçete ettiği klinik tedavinin yerini almamalıdır. Doktorunuzun verdiği tedavide, belirtilerinizi rahatlatmak için bazı ilaçların kullanılması yer alabilir.
Safra kesesi taşı nedir?
Safra kesesi taşlarının ortaya çıkması, sık karşılaşılan bir sorundur. Safra kesesi taşları, safra kesesinde safranın kristalleşmesi nedeniyle oluşan katı parçacıklardır.
Safra kesesi, pankreas ve karaciğer ile birlikte yağları sindirmek için sindirim enzimleri ve safra üretmekten sorumlu küçük bir organdır. Safra taşları, safra kesesinin görevini yapmasına izin vermez. Böylece tüm gıdaların kolay sindirimini önler.
Safra kesesi taşlarının kötü yeme alışkanlıkları nedeniyle oluşabileceğine inananlar da vardır. Yağ açısından zengin yiyeceklerin aşırı tüketimi, karaciğeri, daha fazla safra salgılamaya zorlar. Bu yüzden hem safra kesesi taşının ortaya çıkmasını önlemek hem de semptomlarınızı rahatlatmak için ne yediğinizi kontrol etmeniz önemlidir.
Safra Kesesi Taşı Sorununuz İçin Bir Diyet
Safra kesesi taşı sorununuz varsa günde 2,5-3 litre su içmeniz ve diyetinize sıkı bir şekilde uymanız çok önemlidir. Çünkü ilaç alıp beslenme programınızı düzeltmezseniz, kökteki problemi çözmüyor olacaksınız.
Aşağıdakileri dikkate alarak beş – altı öğünden oluşan sabit bir program belirleyin:
- Günde dört parçadan fazla meyve tüketmemek
- Üç ana öğün ve 2-3 atıştırmalık
- Kalktıktan bir saatten az bir süre sonra kahvaltı yapmak
- Öğünler arasında 4-5 saatten fazla süre olmasına izin vermemek
- Akşam yemeğiyle yattığınız vakit arasında üç saatten fazla süre olursa atıştırmalık bir şey yemek (sabah- öğle arası veya öğleden sonra-akşam arası)
İzin verilen yiyecekler
Su açısından zengin ve yağ içeriği çok az veya hiç olmayan yiyecekler yemelisiniz:
- Hindistan cevizi, avokado ve acai berry (acai üzümü) hariç meyveler
- Genel olarak sebzeler, sindirimi kolaylaştırdıkları için özellikle de pişmiş olanlar
- Pirinç, makarna ve kepekli ekmek gibi tam tahıllar
- Derisiz tavuk, balık ve hindi gibi az yağlı, pişmiş veya ızgara etler
- Su ve meyve suları
Bu yiyecekleri tüketmenin yanında, onları ızgarada veya buharda pişirmeniz önemlidir. Çünkü bunlar yiyeceklere yağ eklenmeyen pişirme yöntemleridir.
Okuyun: Safra Kesesi Taşları İçin Hangi Yiyecekleri Yemelisiniz?
Yasak olan yiyecekler
Aşağıdakiler gibi yağ miktarı yüksek yiyecekler yasaktır:
- Tam yağlı süt, süzme peynir ve yoğurt
- Parmesan gibi sarı peynirler
- Tereyağı ve diğer hayvansal yağlar
- Kaburga, sosis veya ördek ya da kaz eti gibi yağlı etler
- Karaciğer, kalp, böbrek veya bağırsak gibi sakatatlar
- Ceviz, kestane, badem ve yer fıstığı gibi yağlı tohumlar
- Çikolata, kurabiye, puf böreği, et suyu, hazır soslar ve mayonez
- Alkollü içecekler
- Şekerli ürünler
- Gazlı içecekler
Bunu da okuyun: Gazlı İçecekler Vücudunuza Neden Zarar Verir?
Yağ alımınızı sınırlamanız neden önemlidir?
Safra kesesi taşı olan bir kişi, yağ tükettiğinde sorun, safranın, safra kesesi tarafından üretilen bir madde olmasıdır. Onun işlevi, yağların özümsenmesine yardımcı olmak için bağırsakta onlarla bir araya gelmektir. Yani bu kişiler yağ tükettiklerinde, safra keseleri, safra salgılaması için uyarılır ve bu da daha fazla ağrıya ve rahatsızlığa yol açar.
Bu bağlamda, safra kesesi taşı olan kişilerin, ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş bir beslenme planı edinmek için bir beslenme uzmanına danışmaları gerektiğini hatırlamak önemlidir. Ayrıca bir sindirim sistemi cerrahına gitmek önemlidir. Böylece cerrah takip edilmesi gereken tedaviyi verecektir.