Safra Kesesi Taşı: Belirtileri ve Tedavisi
Safra kesesi taşı olan insanların çoğu aynı tarz belirtiler gösterirken, birkaç kişinin de vücudunda taş olduğunu bilmeden ve hiçbir şey hissetmeden yıllarca yaşadığı bilinmektedir. Bu belirtiler kendini aniden gösterdiğinde ise hastalar sıklıkla hazımsızlık yaşamaya başlarlar.
Hastalığın belirtilerini öğrendikten sonra onları fark etme konusunda hızlanıp tedavi sürecinizi çabucak başlatabilirsiniz. Böylece ani bir ameliyata girme ihtimalinizi de düşürmüş olacaksınız.
Safra kesesi taşının en yaygın sebeplerinden bir tanesi yüksek kolesterol ve safrada bilirubin (safra boyası) miktarının fazla olmasıdır.
Belirtileri nelerdir?
- Göğüs kafesinin sağ tarafında şiddetli ağrılar
- Sırta ve sağ omuza doğru uzanan ağrılar
- Karın bölgesinde hissedilen oldukça şiddetli ağrılar (safra krampı)
- Tekrar eden ve şiddetli kusma ihtiyacı
- Aşırı gaz
- Nefes alırken acı çekme
- Yüksek ateş ve terleme
Safra kesesi taşı olanların % 80’i bundan haberdar değildir çünkü vücutları hiçbir belirti göstermez. Ancak siz yukarıdaki belirtilerden birkaçını düzenli olarak ve gittikçe ağırlaşarak hissediyorsanız muhtemelen safra kesesi taşınız vardır. Bu durumda hastalık daha da ilerlemeden acilen tedavi olmanızı tavsiye ediyoruz.
Her zaman söylediğimizi de unutmayın: Sonradan tedavisini düşünmektense hastalığı baştan önlemeye çalışmak her zaman daha iyidir. Bu hastalık her an safra kesenizin iflas etmesine neden olabilir. Bu da hastanın acilen ameliyata alınmasını gerektirecek ani kramplara sebebiyet verebilir.
Organın kendini fazlasıyla zorlayıp tıkanması da olası bir durumdur ve bu durumda sıklıkla görülür. Hasta düzenli bir tedaviye başlamazsa hayati bir riske dönüşebilir.
Son olarak, size safra kesesi taşı teşhisi koyulduysa doktorunuzun söylediklerine harfiyen uymalısınız. Ameliyat olmak için beklerken, hastalığınızın kontrol edilemez bir seviyeye gelmesini önlemek için size verilen yemek programına uymalısınız.
İlginizi çekebilir: Safra Kesesi Taşına İyi Gelen 6 Yiyecek
Ameliyat sırasında tüm bu acılarınıza sebep olan taşı, safra kesenizden çıkaracaklar. Hiç şüphe yok ki bu ameliyat size yeniden doğmuşsunuz hissini verecektir. Ameliyat sonrasında da doktorunuzun söylediklerini takip ederseniz her şey yoluna girecek ve hiçbir sorununuz kalmayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Portincasa, P., Moschetta, A., Petruzzelli, M., Palasciano, G., Di Ciaula, A., & Pezzolla, A. (2006). Symptoms and diagnosis of gallbladder stones. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2006.05.005
- SYME, G. R. (1953). Gall-stone disease. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/ISBN: 978-1-4731-0782-3