Sağlığınız için Hindistan Cevizi Kefiri Yapımı

Kendi Hindistan cevizi kefirinizi yapmak oldukça sağlıklı ve basittir. Malzemeleri aldıktan sonra bu aşağıdaki basit tarifin adımlarını takip edin ve her gün bu yararlı içeceğin yararlarından faydalanmaya başlayın! 
Sağlığınız için Hindistan Cevizi Kefiri Yapımı

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hindistan cevizi kefiri, yararlı bakterilerin üremesini sağlayan fermantasyon sonucu oluşan probiyotik bir yiyecektir. Kefirin içindeki taneler, karnabaharın üzerindeki tanelere benzer ancak onlardan çok daha yumuşak ve jelatinimsidir. Aynı zamanda daha sağlıklıdır.

Dahası, içerdiği en temel mikroorganizmalar, Lactobacillus acidophilus bakterisi ve Kluyveromyces marxianus mayasıdır. Ancak bu mikroorganizmalar, kefirin yapıldığı kültüre ya da yönteme göre değişiklik gösterebilir. 

Geleneksel tarifte, kefir yapımında inek sütü kullanılır. Bu sayede yoğurda benzer bir kıvam ve tat elde edilir. Ancak aynı zamanda Hindistan cevizi suyu ile de hazırlanabilir böylece daha az kaloriyle daha fazla mineral elde edilmiş olur.

Yazımızın devamında evde kediniz hazırlayıp yararlarından faydalanabileceğiniz Hindistan cevizi kefiri yapımı paylaşacağız. 

Deneyin!

Sağlığınız için Hindistan cevizi kefiri

bir kaşık kefir

Hindistan cevizi kefiri, doğal Hindistan cevizi suyu ile, kaynatmadan ya da işlemden geçmeden hazırlanan fermante edilen bir yiyecektir. Bu probiyotik yiyecek, elektrolitler ve Hindistan cevizinin yararları ile birleşince, tüm vücudun sağlığı için kaçınılmaz bir ürün haline gelir. 

Fermantasyon süreci boyunca doğal şekerler laktik bakterilere dönüşür. Bu bakteriler vücuda alındığında bağırsaklara bir çok faydası vardır.

Tüm bunlara ek olarak, potasyum, magnezyum ve sodyum gibi önemli mineralleri içerir. Bu mineraller, kasların ve beynin düzgün çalışması için hücrelere gereken nemin sağlanması adına önemlidir. Bunların yanında, böbrek çalışmasını, taş oluşumuna sebep olan metallerin ve toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını kolaylaştırır.

İçerdiği antioksidanlar, vücudun kan akışını arttırır, hücre oksijenasyonunu ve kalbin düzgün çalışmasını sağlar. Hatta, E vitamini ve yağ asitleri sayesinde kötü kolesterol ve yüksek tansiyon gibi problemlere sahip kişilerin de tüketmesi gerekmektedir. 

Son olarak, içerdiği sağlıklı bakteriler bağırsakta bulunan mikrobiyal florayı dengeler. Bu sayede vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve vücuda zararlı mikroorganizmaların üremesini engeller.

Hindistan cevizi kefiri nasıl hazırlanır

Hindistan cevizi

Hindistan cevizi kefirinin yararlarından faydalanmak için evde kolayca yapabileceğiniz bir kaç basit adımı takip etmeniz gerekir. Hindistan cevizi suyunu, doğrudan Hindistan cevizinden almalısınız. Markette satılan Hindistan cevizi suları aynı etkiyi yaratmayabilir.

Malzemeler

  • 1 litre Hindistan cevizi suyu
  • 100 gr kefir mayası
  • Cam kavanoz

Hazırlanışı

  • Kefir mayasını cam kavanoza koyun ve üzerin Hindistan cevizi suyunu ekleyin.
  • Kavanozun kapağını kapatın ve serin, karanlık bir yerde 48 saat boyunca bekletin.
  • Bu sürenin sonunda, kefir mayasının yüzeye çıktığını göreceksiniz.
  • Karışımı süzün ve tekrar kullanmak için mayayı buzdolabında saklayın.
  • Kefiri 2 gün boyunca fermantasyona bırakın ve tüketin ya da kapağı açık bırakın. Aksi takdirde, fermantasyon sırasında oluşan gaz patlamaya sebep olabilir. 

Nasıl tüketilir?

  • Hindistan cevizi kefirini tek başına ya da kuru yemişler veya orman meyveleriyle beraber tüketebilirsiniz.
  • Besin değerlerinin gün boyu etki etmesi için sabah aç karna içmeniz önerilir.
  • Yorgun ya da çok aç hissettiğinizde de az bir miktar tüketebilirsiniz. 

Unutmamakta fayda var!

kefirin yararları

Kefir mayası, fermantasyon süreci boyunca kalitesinden bir şey kaybetmediği için bir çok defa kullanılabilir. Bu yüzden, içeceği hazırladıktan sonra aşağıdaki adımaları takip edin:

  • Kefir mayasını, yarım litre su ve 2 yemek kaşığı şekere ekleyin.
  • 2 ila 4 dün bekletin. Ara sıra kapağı açın ve süzün.
  • Mayayı tekrar çıkarın ve Hindistan cevizi suyuna tekrar ekleyin.

Gördüğünüz gibi, kendi Hindistan cevizi kefirinizi hazırlamak oldukça faydalı ve kolaydır. En kısa zamada malzemeleri edinin ve bu faydalardan her gün yararlanmak için bu basit adımları takip edin. Etkisini hemen göremeseniz de, zamanla vücudunuzun daha sağlıklı olduğunu hissedeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guzel-Seydim, Z. B., Kok-Tas, T., Greene, A. K., & Seydim, A. C. (2011, March). Review: Functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903579029
  • Farnworth, E. R. (2005). Kefir ? a complex probiotic. Food Science Technology Bulletin: Functional Foods2(1), 1–17. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938
  • Bourrie, B. C. T., Willing, B. P., & Cotter, P. D. (2016). The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Frontiers in Microbiology. Frontiers Media S.A. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00647
  • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013, January 1). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
  • Ahmed, Z., Wang, Y., Ahmad, A., Khan, S. T., Nisa, M., Ahmad, H., & Afreen, A. (2013, January). Kefir and Health: A Contemporary Perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.540360

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.