Sağlıklı Ve Az Yağlı Yemek Pişirmek İçin 6 İpucu
Aşırı yağ tüketimi, kontrollü ve sağlıklı bir kilo hayaline giden yoldaki temel engellerden biridir. Az yağlı pişirme, aşırı yağın önüne geçmek için kilit noktadır.
Temel sorun şudur ki her gün düzenli olarak yediğimiz pek çok yemeğin içinde yağ olduğu gerçeğini göz ardı ediyoruz ve işleri daha da kötü yapansa, porsiyonlarımızı ölçmediğimiz gibi pişirme yöntemindeki yağ kullanımını da hesaba katmamamız.
Bu nedenle diyetlerimiz sık sık başarısızlıkla sonuçlanır, egzersiz yapsak bile istediğimiz sonuçlara ulaşmakta zorluk yaşarız.
Öte yandan doğru yolu bulmak için yemeklerimizi daha sağlıklı pişirmeyi denemek, harika bir başlangıç yapmak için bize yardım edecek bir ipucudur.
Bu makalede sizle en iyi 6 az yağlı yemek pişirme ipucundan bahsedeceğiz.
Hadi başlayalım!
1. Malzemeleri değiştirin
Daha önce hiç pişireceğiniz malzemelerin özelliklerini kontrol ettiniz mi? Ne çeşit ve ne kadar yağ içerdiklerini biliyor musunuz?
Açıkçası, eğer daha önce bunu hiç yapmadıysanız, sizi büyük bir sürpriz bekliyor olabilir.
Neyse ki onları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirme şansınız var çünkü yağ içeriği oldukça düşük ve daha az kalorili pek çok yiyecek var.
Tavsiyeler:
- Eğer hayvansal yağlar kullanmaya alışkınsanız onları margarinle değiştirin – tercihen “light” ya da “az yağlı” seçenekleriyle.
- Etiketlerine bakıp ayçiçek yağı ya da kanola yağı ile yapılanı seçin.
- Doydurulmuş bitkisel yağlar yerine zeytinyağı, avokado ve ayçiçeği yağı gibi sağıklı seçeneklere sadık kalın.
- Süt ve türevlerinden uzak durun. Yağsız süt ya da bitkisel sütleri tercih edin.
Bu yazıya da bir göz atın: Beş Kolon Temizleyici Detoks Salatası
2. Alternatif pişirme yöntemleri kullanın
Biz de biliyoruz ki kızarmış yiyecekleri hazırlamak daha kolay ve onlar oldukça lezzetli.
Ne yazık ki kızartmak, sıvı ya da katı yağ gerektiren bir pişirme yöntemidir ki bu da “fazladan” yağ almak anlamına gelir.
Tavsiyeler:
- Kızartmak yerine mümkün mertebe haşlamayı, buharda ya da fırında pişirmeyi tercih edin.
- Et ve bazı sebzeleri pişirirken de ızgara yapmayı deneyebilirsiniz.
3. Et ve tavuk sularından yağı alın
Her ne kadar sadece sebze suyu çıkarmanızı tavsiye etsek de eğer tavuk ya da et suyu çıkarmayı tercih ettiyseniz, suyun yüzeyinde genelde oluşan yağ tabakasını alın.
Tavsiyeler:
- Et suyunun tamamen soğumasını bekleyin ve katılaşan yağı gördüğünüz zaman onu bir kaşık ya da süzgeç ile alın.
- Bir diğer basit ipucu ise, et suyunu bir gün önceden hazırlayıp dondurmaktan oluşuyor. Böylece ertesi gün suyu ısıtmadan önce yağı kolayca alabilirsiniz.
Bunu okumanızı da öneriyoruz: Hazır Çorbanın Zararları
4. Daha hafif kızartmalar yapın
Geleneksel ya da kültürel tercihler pek çoğumuza kızartmaları bol miktarda margarin ya da bitkisel yağlar ile yapmamızı öğretti.
Öte yandan en az zeytinyağı miktarını kullanarak daha hafif kızartmalar yapabilirsiniz.
Tavsiyeler:
- Bir kızartma tavasını kısık ateşte ısıtın ve hazır hale gelince, sarımsak, soğan ve diğer malzemeleri ekleyin.
- Hemen ardından üstlerine bir parça zeytinyağı serpin ve 3 ya da 5 dakika karıştırın.
5. Et tüketiminizi azaltın
Diyetinize et eklemek kötü bir şey değildir. Aslında günlük protein alımınızı karşılamak için önerilir de.
Problem şudur ki çok fazla insan, eti çok abartılı porsiyonlarda yer ve hatta az miktarda yese bile, zararlı yağlar içerenleri tercih eder.
Tavsiyeler:
- Her gün yediğiniz et miktarını ölçün. Yağsız etler seçin.
- Etin içinde bir miktar gizli yağ olsa da yağsız etler, en sağlıklı seçenektir.
- Bitkisel yağ ya da eklenmiş yağ gerektiren pişirme yöntemlerinden kaçının.
- Eğer fırında kızartmak ya da pişirmeyi tercih ederseniz, servis yapmadan önce birkaç dakika yağının akmasına izin verin.
- Minimum tuz ya da baharatla hazırlayın.
6. Endüstriyel sosları kullanmaktan kaçının
Süpermarkette çok çeşitli soslar bulabiliriz ve bu ürünler en sevdiğimiz yemekleri daha da lezzetli haline getirmeyi vadeder.
Daha fazla lezzet kattıkları doğru olabilir ama pek çoğu, pek de sağlıklı olmayan yağ ve eklenmiş kimyasallar içerir.
Tavsiyeler:
- Tatlarını sevebilirsiniz fakat bu ürünlerden olabildiği kadar uzak durun.
- Kendi ev yapımı soslarınızı yapın, %100 organik ürünler kullanarak.
- Yağ içermeyen onlarca sos tarifi vardır.
- Etlerinizi ve yahnilerinizi baharat ya da limon suyu ile çeşnilendirin.
Diyetinizi geliştirmek ve yağ tüketiminizi azaltmak mı istiyorsunuz? Eğer öyleyse, eğer kilo vermek istiyorsanız bu tavsiyeleri aklınızda bulundurun ve sağlıklı yemek pişirmeye bugün başlayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
- Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
- Zhong VW, Van Horn L, Greenland P, Carnethon MR, Ning H, Wilkins JT, Lloyd-Jones DM, Allen NB. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. 2020 Apr 1;180(4):503-512. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969. PMID: 32011623; PMCID: PMC7042891.