Şaşı Gözler: Belirtileri ve Tedavileri
Şaşı göz olarak da bilinen şaşılık, genellikle doğumdan hemen sonra ortaya çıkan bir durumdur. Bununla birlikte, durum dört yaşından önce teşhis ve tedavi edilirse prognoz mükemmeldir.
Temel olarak, bu durum, gözler bir nesneye bakarken aynı anda düzgün bir şekilde netleme yapamadığında ortaya çıkar. Bazen bu problemin tespit edilmesi kolaydır. Ancak, birçok kez özel bir tanı gerektirir. Çoğu ciddi durumda, yalnızca kişinin vizyonunu değil, aynı zamanda bakışlarını da etkiler.
Beyin plastisitesi vizyon gelişiminde belirleyicidir. Beyin dört yaşından önce daha fazla esnekliğe sahiptir. Bu yüzden şaşılık sorununun yaşamın erken dönemlerinde algılanması çok önemlidir, çünkü bunlar tam düzeltme için en iyi zamanlardır.
Şaşılık nedir?
Şaşılık, göz hizasında bir değişikliktir. Paralellik kaybına yol açar – yani, bir nesneye odaklanırken her iki gözün de aynı yöne bakma olasılığı azalır.
Çapraz gözlerin doğumda veya hemen sonrasında ortaya çıkması yaygındır. Bu, göz kaslarının işleyişindeki bir eksiklikten kaynaklanmaktadır. Göz kasları dengeyi koruyamaz ve bu nedenle göz koordinasyonundan yoksundurlar.
Durumun sabit kaldığı zamanlar bulunur ve kişinin görüşünde büyük değişiklikler yoktur. Ancak, diğer zamanlarda, zaman zaman başarısız olurlar. Bu, temel olarak bir insan yorgun, gergin veya hasta olduğunda ortaya çıkar. Ayrıca, bir nesne görüş hattından belirli bir mesafe uzaklıkta olduğunda ortaya çıkabilir.
Neredeyse tüm durumlarda, gözlerden biri daha fazla görme keskinliğine sahiptir ve ön cepheyi işaret edebilir. Diğer göz keskin değildir ve paralel olmayan bir pozisyonda kalır.
Bir kişinin sahip olduğu sapmanın yumuşaklığına bağlı olarak bir kaç şüphe derecesi vardır.
Şaşı Göz Çeşitleri
Genel olarak, bir göz yana doğru hareket ettiğinde, buna yatay şaşılık denir. Öte yandan, gözler yukarı veya aşağı hareket ederse, buna dikey şaşılık denir.
Bu temel ayrımı göz önünde bulundurarak, gözlerin sahip olabileceği sapma açısına bağlı olarak dört tür çapraz göz vardır.
Şaşılık türleri:
- Esotropias: Bu durum, bir gözün burnuna doğru döndüğü yakınsak şaşılıklarla ilgilidir.
- Ekzotropiler: Ekzotropya, bir gözün dışarıya doğru döndüğü farklı şaşılıklara neden olur.
- Hipertropya ve hipotropya: Bu terimler, bir gözün diğer göze göre daha yüksek (hipertropi) veya daha düşük (hipotropi) olduğu düşey şaşılıklara atıfta bulunur.
- Paralitik şaşılık: Bunun nedeni, zayıf kan temini sonucu üçüncü, dördüncü veya altıncı kraniyal sinirlerin zarar görmesidir. Sinir üzerindeki baskı sınırlı göz hareketlerine ve şaşılığa neden olabilir.
Şaşı Göz Belirtileri
Prensip olarak, yenidoğan için zaman zaman gözlerini çaprazlamak anormal değildir. Buna rağmen, üç ya da dört aylıkken çocuk, baktığı nesnelere mükemmel şekilde hizalanmış gözlerle odaklanabilmelidir.
Şaşılık yaygın belirtileri şunlardır:
- Çocuk dört aylık olduktan sonra gözler aynı yöne işaret etmez.
- Her iki göz bir noktaya odaklanır ancak aynı hizada görünmemektedir.
- Yetişkinlerde çift görme meydana gelir.
Daha hafif şaşılık durumlarında, bir çocuk güneş ışığı varken bir gözünü kapatabilir. Ayrıca net görebilmek için başlarını eğebilirler. Görme problemleri nedeniyle bu çocukların okulda mağdur olmaları da yaygındır.
Şaşılık sorunu olan kişilerin % 30 ila % 35’i baskın olmayan gözlerinde görmeyi yitirir. Bu ambliyopi veya tembel göz olarak bilinir. Şaşılık yetişkinlikte ortaya çıktığında, çifte görüş sahibi olmaları da yaygındır.
Ayrıca bakınız: Daha İyi Bir Görüş ve Metabolizma için Vitamin Dolu Smoothie
Şaşı Gözler: Mevcut Tedaviler
Bu duruma yönelik tedavilerin amacı, baskın olmayan gözün görme keskinliğini kaybetmesini önlemek ve her iki gözün de olabildiğince iyi hizalanmasını sağlamaktır. Bu tedaviler, göz kaslarını güçlendirmek içindir, böylece sapma azalır veya kaybolur.
Kasları güçlendirmek için gözlüklerin ve bazı göz egzersizlerinin kullanılmasının reçete edilmesi yaygın bir durumdur. Ambliyopi durumunda, belirtilen tedavi total tıkanmadır. Bu, diğerinin keskinliğini arttırmaya zorlamak için baskın gözü bir bandaj ile kapatmak anlamına gelir.
En ağır vakalarda, tedavi ameliyatı içerebilir. Bu, bazı kasları zayıflatmak ve diğerlerini güçlendirmek veya hizalamak için bir tanesini kısaltmaktır. bu tedavi şekli birkaç ameliyat gerektirir.
Bazen doktorlar botoks enjekte ederek şaşılığı da düzeltebilirler (botulinum toksini). Bu kasları gevşetir ve bazı durumlarda gözlerin doğru hizalanmasını sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Salgado, C. (2005). Ambliopía y estrabismo. Boletín de la Escuela de Medicina, 30(2), 31-36.
- Mezquía Valera, Alina, Aguilar Valdés, Juan, Cumbá Abreu, Caridad, & Acosta Quintana, Leanne. (2010). Agudeza visual y aprendizaje escolar en estudiantes de secundaria básica del municipio Habana Vieja. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología, 48(3), 264-270. Recuperado en 03 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032010000300005&lng=es&tlng=es.
- Moguel Ancheita, S, Dixon Olvera, S, Martínez Oropeza, S, & Orozco Gómez, LP. (2003). Utilidad de la toxina botulínica en el tratamiento del estrabismo en enfermedades sistémicas. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología, 78(1), 9-14. Recuperado en 03 de julio de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-66912003000100004&lng=es&tlng=es.
- Dras. Andrea Jara, María Augusta Naranjo, Pamela Salas, Marcela Arrufat, Romina Nuñez, Mariana Pozzi Azzaro, Susana Gamio (2018). Utilidad de la Toxina Botulínica tipo A para el tratamiento de estrabismos horizontales. Servicio de Oftalmología, Hospital de Niños Dr. Ricardo Gutiérrez, Buenos Aires, Argentina. https://archivosoftalmologia.com.ar/index.php/revista/article/view/57.